NieR

Yetkin
Makaleler
2
Yer
Burdur
Selamlar, nasılsınız?

Bir inisiyatif kullanarak yazıyı farklı kategoride de açabilirdik ancak hiç gereği yok, değil mi?
Sırasıyla yazmaya başlıyorum, bakalım; şimdiden hepinize kocaman galip öpücükler ama şiveli şekilde.

30 Eylül Çarşamba günü akşam 9 sularında DDR5 sistemimi satmam itibariyle AMD sisteme veda ettim. Ana kucağı Intel 1150'e geri döndüm. Aslında 1155 istiyordum ama Z77 anakartlar pahalıya satıldığı için Z87 sistem aldım. Arkadaşım sağ olsun, hazır sistem aldığı kasasını kullanmamış, onu bana vermişti. Kasa biraz küçüktü, ben de onu mining anakartım için kullanıyordum. Artık elimde fazladan anakart olmadığı için kasa ne kadar küçük bile olsa ASUS Z87-A model ATX anakartı kabloları falan yetiştirerek sığdırmayı başardım. Anakarta takılacak USB, audio vb. kablolar sorun olmasa da modüler olmayan uzun kablolara sahip PSU'yu sığdırmak aşırı büyük sorun olacaktı ama Yahudi aklı buna da bir çözüm buldu. Ben de kullanmadığım tüm kabloları birbirinin üstüne gelecek şekilde elektrik kablosu ile bantladım. Neden elektrik kablosu diyecek olursanız, elimde başka bant yoktu. Şeyden çok korkuyordum. Intel ekran kartı çalışır mı, çalışsa bile driver kurunca hadi eyvallah diyip siyah ekranı basar mı gibisinden... Ancak öyle olmadı, 2014 çıkışlı muhafazakar ASUS BIOS'u CSM modda bile çalıştırdı, gerçekten helal olsun. Kasada topu topuna iki tane 2.5' HDD yuvası var, üst taraftakinde sorun yok ancak alt tarafta olan iki PCIe slotunda da ekran kartıma temas ediyor. Bir yandan da düşünüyorum, kasa masrafı da mı yapacağım diye ancak HDD'i çıkarınca sorun çözüldü. Ekran kartı halloldu, HDD halloldu; benim elimde bir tane SSD var, o da mSATA. Başta PSU kabloları uzun olduğu için bantladığımız kablolar var ya, onun oraya salladım; onu hazır dönüştürücü de var, hiç izolasyondu yok efendim, fanların önüne kablosu geliyordu falan, uğraşmamış oldum. Sizi sıktım biliyorum ancak birkaç tane kısım kaldı, onları anlatıp hemen diğerlerine geçeceğim. BIOS'ta ErP Ready diye bir ayar varmış. Anakartı da ikinci el şekilde işlemci+RAM+anakart şeklinde aldım ya, anakart bana 600₺'ye falan gelmiş oldu. Kısacası sırtımı oraya dayamışım (aslında sırtım değil de moderatör abi kızmasın), sorunsuz olmasını istiyorum. Bir moralim bozuldu, anlatamam. Kasayı kapatıyorum, yeniden başlama döngüsüne giriyor; kesin adam bu yüzden sattı falan diye kendi kendime içerliyorum. Yapay zeka hayat kurtarır (yani ya içerleyip intihar etseydim, şaka tabii ki). Gemini hemen bilmediğim BIOS üzerinden bana şunu şunu yap diye tarif etti. S4+S5 şekilde yaptık, kaydettik, sorun çözüldü; benim kafa rahatladı.

Ertesi günü abimin bilgisayarcısında oturuyorum. Üvey peder aradı, "Oğlum şu senin aldığın şey ötüyor" dedi, UPS'i kast ederek. Dedim, "Fişini çek, ben geliyorum." Sıfır UPS gene gümlemiş. Hayır, İncehesap da sağ olsun, hiç ilgilenmiyor.İlk seferinde kod vermişlerdi çünkü Tunçmatik demişti ki "Siz bizden değil de İncehesap üzerinden aldığınız için değişim veya fatura iptali istiyorsanız onlara ulaşın" diye. Şimdi adamlar da haklı, ben son kullanıcı olarak iptal faturası kesemem. İncehesap da şunu yaptı: Tunçmatik teknik servis numarası 0850 ile başlıyor, onlar bana direkt 0216'lı numara attı. Numarayı arıyorsun, teknik destek için "şu numarayı arayın" diye UPS'in üzerinde yazan numarayı söylüyorlar. Ben kargo numarasını aldım, Yurtiçi yerine DHL'e geçmişler, ertesi güne kalmadan kargoya teslim ettim. Özellikle de bu sefer notu en üste bıraktım, üstünü verip 1500VA modele geçmek istiyorum diye. Bir gün geçti, hiç arayan eden yok falan. En son Cuma günü yine aradım ama bana verilen numarayı. Aynı durumu herkes papağan gibi tekrar ediyor. İlk seferinde Tunçmatik ile kendileri iletişime geçmeyen İncehesap sayesinde mevcut UPS'e ne olur bilmiyorum, ancak ben direkt benimle konuşan temsilci Gürcan Bey'e derdimi anlattım ve en son:
"Siz ne önerirsiniz?" diye girdim konuya. Ben dedim memnunum, biz kameralara aldık 1000VA model, onda sorun yok ama dedim bu 2 seferdir bozuluyor. Ben direkt sizden, Tunçmatik'ten almak istiyorum dedim. Yaşadığım şehri falan sordu, sağ olsun Antalya bayilerinin numarasını aldım, benim ismimi verin yardımcı olsunlar diye. Gittim konuştum, ben 1500 veya 2KVA Line Interactive veya 1KVA Online UPS alacağım, fiyat öğrenebilir miyim? Kadın direkt "ben sizi Online'a yönlendireceğim" dedi. İncehesap internette 8.000'e satıyor, ben direkt bayiden 10.000'e aldım. Kargoyu da Tunçmatik üzerinden sipariş geçmişler. Öyle depoda beklemiş çürümüş mal gelmez en azından diye düşünüyorum. Keşke ne kadar bir UPS diye racon kesseydim ama ben kibar bir beyefendi olarak kalayım, değil mi?

Sisteme geri dönüyoruz, ancak bu sefer anlatılacak konuyu kısa tutacağım. Falçata ile açmayı deneme sonucunda sanırım hem H81 anakartı hem de 4670K işlemciyi hakkı rahmetine kavuşturduk. 350₺ fiyat verildi 3D delid aleti için. Onu sipariş verdik, pazartesiye dükkana bırakırmış. İşte işler bir yandan hallediliyor, bir yandan başka bir şeyi batırıyoruz. Neyse, bazı dersler düzüle düzüle olurmuş. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Hepiniz canımsınız. Birkaç gündür insanlarla konuşmak, yazışmak yerine telefonu fırlatmak istediğim için bugün size karşı konuşmak istedim. Kendinize cici bakın, hoşçakalın. İncehesap istifa...