Son Kullanıcı için En İyi Linux Dağıtımı Hangisi?

• Fedora

Oy: 52 43,7%
  • Manjaro

Oy: 2 1,7%
  • Pop!_OS

Oy: 16 13,4%
  • Ubuntu

Oy: 49 41,2%

• Oy verenlerin toplamı
    119
  • Anket kapandı .
Fedora Linux öneririm. Önceden zaten baya sebep sunulmuş.
Semi-rolling yani yarı yuvarlanan sürüm mantığı bence bu devirde son kullanıcıya en uygunu.
Ek olarak F41 ile DNF5'e geçilmesinin paket yöneticisinin hızını arttıracak olması ve en azından o zamanlık Workstation'da yeni Anaconda'nın kurulum sürecini iyileştirecek olması güzel şeyler.

Arch'ın tepede çıkmasının sebebi Steam OS'in taabnı olması. Pop ile Ubuntu neredeyse aynı, bence ikisini de deneyebilirsiniz hocam.

Hayırlısı olsun :)
Ben de bunu merak ediyordum. Nasıl bu kadar kullanan olmasına rağmen önerilmedi diyordum. Şimdi anlaşıldı teşekkürler.

Distrowatch'da biraz gezinmek lazım :D
Erişim engeli getirilmese gireceğiz de en son erişim engeli gelmişti oraya da.

Arkadaşlar merhaba,

Windows 11'in artık bir reklam çöplüğüne doğru gidiyor olmasından ötürü Linux bilinirliğini artırmak istiyorum. Bunun için daha çok rehber yapmak istiyorum. Bu rehberlerde de kullanmak üzere bir Linux dağıtımı arıyorum. Kriterlerimi listeleyeceğim, buna göre en uygun dağıtımı yazarsanız sevinirim.
  • Türkçe desteği olmalı.
  • En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
  • Güncel bir Kernel kullanmalı.
  • Oyun desteği iyi olmalı. Proton desteği olmalı, mümkünse proton komutla değil arayüz ile kurulmalı (şart değil).
  • Steam'in hiçbir komut girilmeden indirilip yüklenebildiği bir dağıtım olmalı.
  • Topluluğu büyük ve bir topluluk forumu olmalı.
  • Her yıl büyük bir güncelleme ve yine en az iki ayda bir güncelleme alıyor olmalı.
  • En yaygın Linux paketleriyle uyumlu olmalı.
  • Kullanıcı dostu bir arayüzü olmalı.
  • ARM sürümü de olmalı.
  • Kendi mağazası olursa süper olur.
Evet, bu kriterlere uyan dağıtım hangisidir?
Hocam, ankettekilerden hiç biri bana göre son kullanıcıya fazla uymuyor. Bir kaç yerde Ubuntu kurduktan sonra bir daha asla silinemediği tarzında bir şey okumuştum. Diğer dağıtımlar hakkında pek bir fikrim yok ancak Arch önerebilirim.

Ben de bunu merak ediyordum. Nasıl bu kadar kullanan olmasına rağmen önerilmedi diyordum. Şimdi anlaşıldı teşekkürler.
Normalde Arch, istediğiniz gibi değiştirebildiğiniz ve istediğiniz gibi fantastik paketler kurabildiğiniz için de seçilir fakat bu kadar çıkmasının sebebi SteamOS.

Mesela benim dağıtımımdaki (Cachy OS) düzenlemeler ve güzel kernelim sebepli Ubuntu ya da Fedora'da çalışacaklardan %10 %15 daha fazla performans alıyorum. OpenSUSE Tumbleweed kullananlar da yararlanıyor bunlardan fakat Ubuntu ve Fedora daha geçemedi. AVX 512 kullanan paketlerim ve ona göre derlenmiş yazılımlarım var, haliyle sistem uçuyor :D

Son düzenleme: