Son Kullanıcı için En İyi Linux Dağıtımı Hangisi?

• Fedora

Oy: 52 43,7%
  • Manjaro

Oy: 2 1,7%
  • Pop!_OS

Oy: 16 13,4%
  • Ubuntu

Oy: 49 41,2%

• Oy verenlerin toplamı
    119
  • Anket kapandı .
Xubuntu doğru düzgün güncelleme almayan Xfce masaüstü ortamını kullanıyor. Xfce 4, 2003'te, Xfce'nin son sürümü olan Xfce 4.18 ise 2022'de çıkmış. Wayland ve GTK4 desteği yok.

Nedense o işlem hiçbir zaman bitmiyor ve bu problemi sadece Ubuntu'da yaşıyorum. Bu problemin sebebi bile kesin Snap'i dayatmalarından kaynaklanıyordur.
Kitlenme sebebi Gnome-Software'in kullandığı packagekit. Snap ve Flatpak işletim sisteminin kendi paket yöneticisine karışmıyor o sebeple onlar sebep olamıyor.

XFCE ise Wayland'i geliştiriyor, yanlış bilmiyorsam bu sene içinde gelecekti. Adamların tek amacı stabil ve basit bi desktop oluşturmak olduğu için de update gereksiz. Taş gibi yazılım bana kalırsa XFCE.

Bir sürü Linux dağıtımı kullandım, Ubuntu rezalet bir dağıtım. Kendi uygulama mağazası olan Snap'i kullandırmaya o kadar çok zorluyor ki sistemdeki varsayılan Firefox'u bile Snap'ten kuruyor. APT ile kurmaya çalışsanız bile Snap'ten kuruluyor. Snap'in problemi ise Snap'ten kurulan uygulamaların yavaş açılması. Öte yandan Ubuntu kullanırken sürekli APT paket yöneticisinin kilitlenme problemini yaşıyordum, APT kullanan diğer dağıtımlarda bu olmuyordu.

Benim oyum Fedora'dan yana. Şu an AMD + NVIDIA (ROG Flow X13) laptopumda Fedora kullanıyorum. NVIDIA sürücüsünün kurulumu dışında her şey herhangi bir sürücü kurmadan sorunsuz çalışıyor. Herhangi bir ek ayarlama olmadan çift GPU, Wayland üzerinde sorunsuz çalışıyor. Pil süresi de gayet iyi, dokunmatik ekran da sorunsuz çalışıyor. Tek problem Fedora'da parmak izi desteği olmasına rağmen ROG Flow X13'ün parmak izi güç butonunun üstünde olduğu için düzgün çalışmıyor. Fedora dışındaki dağıtımlarda parmak izi için gereken yazılımları bile sonradan kurmanız gerekiyor genelde.

Fedora'nın sıkıntısı ise "offline-upgrade" dedikleri bir sistem var. GNOME Software yani uygulama mağazası üzerinden güncelleme yaparsanız bazen sistemi yeniden başlatmanızı istiyor ve sistem yeniden başlarken de tıpkı Windows'taki gibi "Sistem güncelleniyor..." tarzı bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Bu işlemin sebebi sistem açıkken paketleri güncellemenin sorun çıkarabileceğinin düşünülmesi fakat kaç sene bir sürü Linux dağıtımı kullandım, hiç sistem açıkken güncelleme yaptıktan sonra sistemin stabilitesinin bozulduğuyla karşılaşmadım. Güncellemeleri terminalden yapınca bu ekranla karşılaşmıyorsunuz. GNOME Software'deki uygulama çeşitliliği açısından Flathub repolarını eklemekte de fayda var.
BEn bugün size nispet eder gibi oldum hocam da, az önce offline upgrade olmamasından dolayı bi sorun yaşadım. power-profiles-daemon ya da pygobject güncellendi, powerprofilesctl çöktü, governor değiştirmek için reboot attım :D

Kitlenme sebebi Gnome-Software'in kullandığı packagekit. Snap ve Flatpak işletim sisteminin kendi paket yöneticisine karışmıyor o sebeple onlar sebep olamıyor.

XFCE ise Wayland'i geliştiriyor, yanlış bilmiyorsam bu sene içinde gelecekti. Adamların tek amacı stabil ve basit bi desktop oluşturmak olduğu için de update gereksiz. Taş gibi yazılım bana kalırsa XFCE.

BEn bugün size nispet eder gibi oldum hocam da, az önce offline upgrade olmamasından dolayı bi sorun yaşadım. power-profiles-daemon ya da pygobject güncellendi, powerprofilesctl çöktü, governor değiştirmek için reboot attım :D
Abi Fedora başlangıç için iyi mi?

Abi Fedora başlangıç için iyi mi?
Yani bazı şeyleri manuel yaptırdığı için en başlangıç seviyeye önermiyorum, hem çok hızlı güncelleniyor hem de pek bi artısı yok içinin bomboş gelmesinden başka.

Ubuntu da sevmem, Ubuntu tabanını da sevmem fakat sıfır seviye için Ubuntu.

Ondan sonra ömrünüzün sonuna kadar OpenSUSE Tumbleweed(çünkü terminalle boğuşmanızı engelleyecek ve hayatınızı 30 kat kolaylaştıracak YaST diye bir nimetle ve şu an sadece üç dört dağıtımın verdiği x86_64_v4 paketlerle geliyor (detaylı açıklaması gelişmiş instruction setlerle derlenmiş paketler, detaysızı ise hızlı çalışıyor)) ya da CachyOS(çünkü Arch :cool:) .

Yani bazı şeyleri manuel yaptırdığı için en başlangıç seviyeye önermiyorum, hem çok hızlı güncelleniyor hem de pek bi artısı yok içinin bomboş gelmesinden başka. Ubuntu da sevmem, Ubuntu tabanını da sevmem fakat sıfır seviye için Ubuntu ondan sonra ömrünüzün sonuna kadar OpenSUSE Tumbleweed ya da CachyOS (çünkü terminalle boğuşmanızı engelleyecek ve hayatınızı 30 kat kolaylaştıracak YaST diye bir nimetle ve şu an sadece üç dört dağıtımın verdiği x86_64_v4 paketlerle geliyor (detaylı açıklaması gelişmiş instruction setlerle derlenmiş paketler, detaysızı ise hızlı çalışıyor).
Ben Terminal'den korkmuyorum hocam. Sorun yok o açıdan.