Sosyal bilimler, tabiat ve fen bilimlerine göre daha zayıf bir kimliğe mi sahip?

EmirBey

Becerikli
Bu konu hakkında siz ne düşünürsünüz bilemiyorum ama ara ara bu husus aklıma geliyor. Sosyal bilimlere dair herkes okuduğuyla öğrendiğiyle fikir sahibi olup bir şeyler anlatıyor. Mesela tarih hakkında konuşan çoktur. Felsefe hakkında konuşan çoktur. Ama bir tabiat biliminde, fen bilimlerinde, matematikte vs sadece okuyarak bu yapılamaz ve ahkam kesilemez. O işin içinde bulunmak lazım. Ama sosyal bilimlerde herkes istediği alan üzerinde istediği gibi tepiniyor maalesef. Sosyal bilimlerle ilgilenen birisi olarak bu alanın kimliğinin ve otoritesinin zayıf kaldığını düşünüyorum...

Sosyal bilimlere dair herkes okuduğuyla öğrendiğiyle fikir sahibi olup bir şeyler anlatıyor.
Günlük yaşamımızla iç içe olduğu için normal sayılır aslında, fizik matematikte en basit şeyleri bilmeyen bir insan bile diğer insanlardan edindiği tecrübeleri ve öğrendikleri üzerine konuşabilir. Tarih de aynı şekilde bizimle birlikte yürüyen bir şey olduğu için hemen herkesin bir fikri olması normal.

Tabi hemen herkesin söyleyeceği bir şey olduğu için ve Twitter yüzünden doğrulara ulaşmak biraz zor oluyor, diye düşünüyorum.

Ama bu işin cılkı çıkmış durumda maalesef...

Sosyal Bilimlerin deneysel olmamasından kaynaklı bu. Gene yüksek entelektüel birikime ulaşmak için harcanan çaba Fen Bilimlerinden geri değil. Ayrıca Fen Bilimleri gibi bilimleri ortalama halka anlatmak çok daha fazla çaba istiyor Sosyal Bilimler hayatımızla daha iç içe.

Herkes Tarih hakkında konuşabilir ama herkes Divani Osmanlı yazısı okuyamaz ya da herkes Fizik hakkında daha çok uğraşırsa konuşabilir ama herkes Kuantum Fiziği hakkında ileri seviye konuşamaz.

Peki ben napmalıyım sizce daha fazla bilmek için. Yani birilerinden farklı olmak için. Profilimde ilgi alanları kısmına yazdıklarıma bakıp ona göre tavsiye verseniz güzel olur.

Peki ben ne yapmalıyım sizce daha fazla bilmek için. Yani birilerinden farklı olmak için. Profilimde ilgi alanları kısmına yazdıklarıma bakıp ona göre tavsiye verseniz güzel olur.
Açıkçası ortalama bilgiden ziyade gerçekten bu alanlarda "Uzman" olmak istiyorsan aldığın eğitimin o yönde olması lazım. Ben mesela daha eğitimim başlamadı ama uzmanlaşmak istediğim alan Türk Dili ve Edebiyatı/Tarih olduğu için Türk Dili ve Edebiyatı tercih edip yerleştim. Gelecekte de Yüksek Lisans, Doktora gibi akademik seviyelerle istediğim alanda uzmanlaşmak için kariyerimi o yönde planlayacağım. Özellikle makale ve akademik kitap okuması yapmak çok önemli bu süreçte, dil öğrenimi gibi konularla farklı kaynaklara erişim de sağlanması önemli. Sana tek önerim eğer normal bir vatandaştan ileri seviyede olacak şekilde bu alanlarda entelektüel bilgi sahibi olmak istiyorsan birinci amacın bu alanlarda eğitim ve sonrası için de akademik kariyer olmalı. Ülkenin bu durumlar için riskli bir yer olduğunu da hesaba katarak bu yola girebilirsin.

Bunu yapmam zor çünkü çalışıyorum. Açıktan okuyorum

Uzaktan tezsiz yüksek lisans var mış onu yapabilirim.

Sen ne tavsiye edersin? Elimden gelen ne olabilir başka...

Son düzenleme:
@EmirBey yani akademik kariyerde açıktan okuman biraz seni geriye atar. Açıkçası çok da önermem. İlgi alanlarında iyi yayınevlerinin ve iyi Profesörlerin ve Doçentlerin akademik amaçlı yazılmış kitaplarını okuyabilir ve bunun üzerine blog vs. açabilirsin. Gerçekten halktan farklı şekilde öğrenmek istiyorsan akademik dile sahip yayınları okumak önemli. Bu da üniversite dergilerinde (Gerçekten iyi üniversite kürsülere bakman lazım, Ağrı İbrahim Çeçen gibi yerlerden de okuma yani.) ve Profesör, Doçent gibi akademik kariyer seviyesinde olanların (Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi gibi yerlerde) eğitim amaçlı yazdığı kitaplarda bulunuyor. TTK, TDK, ATAM gibi devlet kuruluşları iyi bu tür yayınlarda.

Dergi aboneliği düşünüyorum zaten ve alanında yetkin kitapları okuyacağım. Kendime bir liste yapmıştım. Ama açıktan zaten halihazırda öğrenciyim ve bırakmak gibi bir şansım yok. Okulu bitirmek zorundayım. Bitirdikten sonra da yapabileceğim şey baktığım kadarıyla uzaktan tezsiz yüksek lisans gibi duruyor. Akademide ilerleme sağlayacak zamanım zaten yok doktora yapamam.

Ama akademik yayınları, gündem hakkımda güncel yayın yapan kaliteli kanalları takip ediyorum.

Dergi aboneliği çok iyi olur. İyi üniversitelerin Sosyal bilimler dergilerini kesinlikle takip edin. TTK, TDK ve ATAM'ı da es geçmeyin gayet iyi fiyatlara içerik açısından mükemmel yayınlar var. Açıktan ne okuyordunuz acaba merak ettim de. Bilginizi yaymak istiyorsanız da belirli bir seviyeye geldikten sonra içerik üreticiliği yoluna başvurabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…