Arkadaşlar merhaba. Bu rehberde sizlere speedtest.net'ten daha iyi olduğunu düşündüğüm, Ookla tarafından oluşturulan Speedtest CLI (Command Line Interface) programının nasıl kurulduğunu anlatacağım. Peki nedir bu Speedtest CLI? Speedtest CLI, herhangi bir internet tarayıcısına bağımlı olmadan, sıfıra yakın kaynak tüketimiyle en doğru hız testi sonuçları veren bir CMD programıdır. Sıfır kaynak tüketimi sayesinde en doğru hız testi sonuçları bu programla sağlanır. Ayrıca Speedtest CLI'yi bir scripte bağlayarak hızınızı belirli periyotlarla tarayan bir program yazabilirsiniz. Hadi gelin bu programı nasıl kurarız bakalım.
İLK ADIM
Buradaki link üzerinden Ookla'nın sitesinden Speedtest CLI dosyasını yüklüyoruz. İnen dosyamızı açıyoruz.
İKİNCİ ADIM
Klasörün içerisindeki speedtest.exe dosyasını masaüstüne çıkartın.
Bu aşamada isterseniz CMD ile ya da en basitçe üstüne çift tıklayarak programı çalıştırabiliriz. CMD ile açmak için şu komutları sırasıyla giriyoruz.
cd onedrive
cd desktop
speedtest
Hız testi başlayacaktır. Ortalama tarayıcı üzerindeki test kadar sürer. Eğer internet hızınızın olması gerektiğinden düşük gözüktüğüne inanıyorsanız bu yöntemi denemenizde fayda var.
NOT: Eğer test bittiği anda CMD ekranı kapanıyorsa
speedtest & cmd /k komutu ile kapanmamasını sağlayabilirsiniz.
Benim durumumda sadece 10 Mbps'lik bir artış oldu. 910 civarlarında çıkıyordu, 920 civarlarına çıktı. Son kullanıcı olarak gerekli mi? Çok dikkat ediyorsanız evet. Ama özellikle otomasyon yapmayı düşünüyorsanız kullanabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi kullanmalar.