Isıyı azalttığın için boyutu küçültemiyorsunuz hocam. Frekansı artırdığınız için boyut küçülüyor. SMPS güç kaynaklarının temeli bu zaten. Lineer güç kaynaklarında herhangi bir anahtarlama olmadığından devasa trafo kullanmak gerekiyor. SMPS güç kaynaklarında anahtarlama yapıldığından dolayı trafo boyutu küçülüyor. Isı azaldığı için değil.

GaN MOSFET'ler düz geleneksel silikon MOSFET'lerden çok daha yüksek frekansta çalışabildiğinden trafo gibi şeylerin boyutu küçülüyor. Kayıpları çok düşük olduğundan ısı azalıyor.

Kompakt olunca illaki ısınma gerekmiyor. Aşırı ısınmadan çalışan tonla adaptör var. Ana trafosu 190 dereceyi bulan adaptörde var, 80 dereceyi de. Üreticinin tasarımı nasıl yaptığına bağlı bu.

Mantigi anladim yani direkt boyutu kucultebildigi icin kucultuyor aslinda duz olarak ama burada sikinti su ki kompakt olup da isinmayan hicbir adaptor gormedim ben. Bu zamana kadar 30W'dan 140W'a kadar pek cok GaN adaptor kullandim, elimde de Spigen, Anker ve Ugreen olmak uzere 5 farkli GaN adaptor var. 30W olan da isiniyor 140W olan da isiniyor. Keza Apple'in MacBook adaptorlerinden ornek vereyim. Elimde M4 MBP ile gelen eskiye gore kucultulmus 67W Apple adaptoru var. Bir de onun neredeyse yari boyutunda GaN ile calisan 65W Anker adaptor var. Ozellikle Mac'i sarj ederken Anker cok isiniyor ama muhtemelen boyutu sebebiyle Apple adaptor pek isinmiyor daha dogrusu hissettirmiyor. Apple GaN vb. bir teknoloji kullanmiyor bildigim kadariyla. Ayni adaptoru Anker boyutunda yapsa muhtemelen ondan daha cok isinacak. Demek istedigim bu zaten GaN yuzunden aslinda boyutunu kucultebiliyorsun adaptoru bu da isiyi daha net hissetmene neden oluyor. Yoksa Apple'in verdigi adaptor de lineer mantikla calismiyor ki. Buradaki sicakliktan kastim el yakacak veya zarar verecek cinsten degil onu soylemiyorum. Tehlikeli olsa firmalar bu sekilde piyasaya surmez en basta. Elimdeki findik kadar 30W Anker bile isiniyor zaten.

IMG_1460.webp