Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Sye

Uzman
Merhaba, yeni sistem aldım SSD'sini bile bile 512 GB bıraktım. Şu an aktif kullandığım SSD 1TB M.2 olduğu için ikisini değiştireceğim. Şu an kullandığım bilgisayardaki veriler önemli değil direkt fabrika ayarlarına döndürebilirim. Ama ben bu SSD'deki yazılımların ve sürücülerin tamamen silindiğinden nasıl emin olacağım? Ne tür bir sıfırlama yapmalıyım? Bu işlemlerden sonra dümdüz SSD'leri yerinden söküp birbiri ile değiştirebilecek miyim? Değiştirebileceksem sonrasında yapmam gereken bir şey var mı?

Şu an kullandığım sistemdeki anakart ve SSD:
  • Gigabyte B450M S2H V2.
  • James Donkey JD1024 1TB.

Aldığım sistemdeki anakart ve SSD:
  • Gigabyte A620M-H
  • Twinmos 512 GB M.2
(James Donkey kötü/ileride sorun çıkarır falan diyecek arkadaşlar yazmasın boşuna soru o değil. Şu an aktif olarak kullanıyorum aşağıya CrystalDiskInfo sonuçlarını bırakacağım. Mark'da da söylenen hızları veriyor 3 yılı geçti. )

crystal.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
BIOS üzerinden olanı hariç yukarıda olan işlemleri yeni sistemi kurmadan yapamazsınız.

Öncelikle diski satmayacak iseniz sadece biçimlendirmeniz yeterli ancak silmekte kararlı iseniz işlem sırası şu şekilde olmalı.
Birden fazla M2 yuvası var ise:
Eski SSD yi söküp yeni SSD yi takarak Windows'u kurun. ( Yeni sisteminizi yeni diskinize kurun - Kurulum esnasında eski SSD takılı olmasın.)
Kurulumdan sonra eski SSD yi de takın ve Minitool Partition Wizard FREE versiyonu indirin ve Wipe Disk ile sıfırlayın.
Ekran görüntüsü 2024-10-17 215812.webp

@Sye,
Free versiyonu indirdiğinize emin olun. Bu konuda çok hata yapılıyor ve ücretli olan indiriliyor. Yukarıya direk free versiyonun linkini ekledim.
Yanlış hatırlamıyorsam HD Tune programında secure erase özelliği vardı, bu özellik sayesinde diski tamamen sıfırlayabiliyorduk fakat ücretsiz sürümünde miydi onu hatırlamıyorum.

CMD üzerinden sırasıyla şunları yazarak silebilirsiniz:

diskpart > list disk > select disk (silmek istediğiniz disk hangi numaraysa boşluk bırakıp yazın) > clean

1729191148703.webp

Tabii silmek istediğiniz disk ile Windows'a girmemeniz gerekir. Yoksa masaüstünden silmenize izin vermez, BIOS üzerinden azıcık uğraştıracaktır.

Son düzenleme:
Artı -1 Eksi
BIOS üzerinden olanı hariç yukarıda olan işlemleri yeni sistemi kurmadan yapamazsınız.

Öncelikle diski satmayacak iseniz sadece biçimlendirmeniz yeterli ancak silmekte kararlı iseniz işlem sırası şu şekilde olmalı.
Birden fazla M2 yuvası var ise:
Eski SSD yi söküp yeni SSD yi takarak Windows'u kurun. ( Yeni sisteminizi yeni diskinize kurun - Kurulum esnasında eski SSD takılı olmasın.)
Kurulumdan sonra eski SSD yi de takın ve Minitool Partition Wizard FREE versiyonu indirin ve Wipe Disk ile sıfırlayın.
Ekran görüntüsü 2024-10-17 215812.webp

@Sye,
Free versiyonu indirdiğinize emin olun. Bu konuda çok hata yapılıyor ve ücretli olan indiriliyor. Yukarıya direk free versiyonun linkini ekledim.

Son düzenleme:
Çözüm
@dolob teşekkürler sistem elime geçince dediklerinizi uygulayacağım, güncelleme girerim.
Yukarıda yazdım ama önemli olduğundan tekrar yazıyorum.
Yeni sistemi kurarken sakın eski SSD takılı olmasın. Yeni sisteminiz hatalı olarak kurulur.
Kurulum esnasında kasada sadece yeni diskiniz takılı olsun. Eski diski kurulumdan sonra takın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yukarıda yazdım ama önemli olduğundan tekrar yazıyorum.
Yeni sistemi kurarken sakın eski SSD takılı olmasın. Yeni sisteminiz hatalı olarak kurulur.
Kurulum esnasında kasada sadece yeni diskiniz takılı olsun. Eski diski kurulumdan sonra takın.
Tek M.2 girişim var zaten.

@dolob Hocam sistem elime geçti eve geçince SSD'leri silmeye başlayacağım ama aklıma takıldı Windows'un kendini sıfırlama yerinden sıfırlayıp tüm verileri sil seçeneğini seçsem SSD'yi söksem taksam bilgisayar sorunsuz açılır mı ? Windows 10'du benim eski SSD'im öyle de kalmasını isterim direkt o şekilde taksam sorun olur mu ? Yoksa dediğinizi mi yapmalıyım dediğim gibi veriler önemsiz.

1729501666783.webp

Son düzenleme:
Açıkçası söylemek istediğiniz şeyi tam anlayamadım. @Sye
Yeni anakartınızın hem eski SSD ile içinde yüklü olan Windows'la hem de yeni SSD ye kuracağınız Windows'la çalışabilmesini mi istiyorsunuz?

Ben olsam aşağıdaki şekilde yapardım:
Eski SSD yi yeni anakarta hiç takmayın.
Diğer donanımlarınızı satın almış olduğunuz SSD ile birlikte yeni anakarta aktarın ve kasayı hazır hale getirip Windows'u kurun.
Güle güle kullanın. :)

Eski SSD ne olacak?
  • Çekmeceye kaldıracaksınız.
  • Ola ki herhangi bir nedenle eski sistemi kullanmanız gerekir ise yeni SSD yi çıkarıp eski SSD yi takmanız yeterli. Sistem çalışır ve çalıştıktan hemen sonra dilerseniz o şekilde kullanırsınız dilerseniz kurtarma seçeneklerinden sıfırlama işlemini yaparak sistemi temiz hale getirirsiniz. Veya temiz format atarak tekrar dilediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz.
Ek Not 1 : Konu başlığında sorduğunuz üzere eski diski silmek isterseniz tek m2 girişi olduğu için Windows üzerinden yapamazsınız. Eski diski takıp sistemi Windows kurulum USB si ile başlatarak disk seçme ekranında diski silip biçimlendirebilir ve sonrasında kuruluma son verebilirsiniz.
Ek Not 2 : Aslında şu anda gerçekten iki adet Windows kurulu diskim var. Eski diskim W10 ve 15 aydır çekmecede duruyor. Henüz tekrar takıp kullanmamı veya komple silmemi gerektirecek bir durum olmadı. Gerekirse sileceğim, gerekirse takıp kullanacağım.

Son düzenleme:
Açıkçası söylemek istediğiniz şeyi tam anlayamadım. @Sye
Yeni anakartınızın hem eski SSD ile içinde yüklü olan Windows'la hem de yeni SSD ye kuracağınız Windows'la çalışabilmesini mi istiyorsunuz?

Ben olsam aşağıdaki şekilde yapardım:
Eski SSD yi yeni anakarta hiç takmayın.
Diğer donanımlarınızı satın almış olduğunuz SSD ile birlikte yeni anakarta aktarın ve kasayı hazır hale getirip Windows'u kurun ve güle güle kullanın. :)

Eski SSD ne olacak?
  • Çekmeceye kaldıracaksınız.
  • Ola ki herhangi bir nedenle eski sistemi kullanmanız gerekir ise yeni SSD yi çıkarıp eski SSD yi takmanız yeterli. Sistem çalışır ve çalıştıktan hemen sonra dilerseniz o şekilde kullanırsınız dilerseniz kurtarma seçeneklerinden sıfırlama işlemini yaparak sistemi temiz hale getirirsiniz. Veya temiz format atarak tekrar dilediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz.

Ek not: Aslında şu anda gerçekten iki adet Windows kurulu diskim var. Eski diskim W10 ve 15 aydır çekmecede duruyor. Henüz tekrar takıp kullanmamı veya komple silmemi gerektirecek bir durum olmadı. Gerekirse sileceğim, gerekirse takıp kullanacağım.
Hahahaha hayır çok karışmış galiba haklısınız, sıfırdan anlatıyorum.

Yeni hazır sistemimde hazır takılı bir SSD geliyor o 512GB'lik SSD şu an mühim değil. Onu eski sistemime takarım. Ben eski sistemimdeki 1TB'lık SSD'yi yeni sistemime takacağım içindeki veriler önemli değil sıfırlanabilir de sıfırlanmayabilir de.

Asıl soru nasıl ilerleyeceğim. İkisinin içini açıp SSD'leri düm düz söküp 1TB'lık SSD'mi yeni sisteme aktarıp USB ile tertemiz Win10 kurulum yapmak da aklıma geldi, galiba öyle yapacağım.

Ama benim korkum ben bu SSD'yi takmadan önce silmem gereken dosyalar var mı ? İçini boşaltmadan diğer sisteme takmam bir sorun oluşturacak mı ?

Bugün yeşil forumda da konu açtım orada iki arkadaşla konuştum belki orada daha açıklayıcı olmuşumdur.

(Normalde bu konuyu açtığımda başlık SSD'yi tamamen silmek değildi yeşil forumda açtığım konudakine benzer bir başlık vardı buradaki moderatör arkadaşlar değiştirmiş :) )