Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Bundan yaklaşık 3 yıl önce, 2. nesil Casper bir laptop üzerinde Windows 10 stabil çalışmadığı için Ubuntu denemiştim. Hoşuma da gitmişti; ancak şu an iki bilgisayarım için stabil bir sürüm arıyorum. Fikri olan arkadaşlara yardımcı olmak için hem sistem özelliklerimi hem de aradığım kriterleri yazayım.

Birinci sistem (ağırlıklı olarak kullanacağım):
  • CPU: i5-3210M
  • RAM: 12 GB 1600 MHz
  • GPU: ATI HD 8570M (Legacy)
  • 240 GB %100 sağlıklı SSD mevcut; ayrıca 500 GB HDD takabilirim
  • Bu bilgisayara UEFI boot yapabiliyorum ama AMD ekran kartı kullanılamıyor

İkinci sistem:
  • CPU: R5 7500F
  • RAM: 32 GB 6000 MHz
  • GPU: GTX 1080
  • Depolama kısmında hiçbir sorun yok, her şeyi takabilirim

Aradığım kriterler:
  • Boot Loader kısmına istediğim bir fotoğrafı koyabilmek
  • Mouse dahil olmak üzere .ico formatları ile simgeleri özelleştirmek
  • Windows benzeri, en azından görev çubuğu ve ayarlar menüsünü sunabilmesi
  • Windows’da çok CMD kullanmıyorum; mümkünse terminale işim düşmesin
  • Stabil bir işlemci kullanımı ve sürücü desteği
  • Ekstra program yüklemeye gerek kalmadan kendi içerisinde Media Player olması
Şimdiden önerileriniz için teşekkür ederim.

Geçen gün böyle bir konu paylaşıldı bir göz atın isterseniz bu dağıtıma. Ubuntu tabanlı olduğu için bol bol da kaynak bulabilirsiniz.

Biraz önce arkadaşım da önermiyorum dedi.
Eki Görüntüle 182041
Benim dediğim kriterleri Ubuntu sağlıyor mu?
Tabii ki. Özelleştirme işi zaten Linux'un doğasında var, her yerini eğip bükebilirsiniz. İstediğiniz diğer özellikleri de gayet tabii sağlıyor. Arayüzü, uygulama yükleyicisini ya da ayarlar menüsünü vesaire beğenmezseniz zaten alternatifleri de yükleyebilirsiniz. Windowsa en yakını Kubuntu olur herhalde arayüz olarak, KDE arayüzünü kullanan Ubuntu yani.

Tabii ki. Özelleştirme işi zaten Linux'un doğasında var, her yerini eğip bükebilirsiniz. İstediğiniz diğer özellikleri de gayet tabii sağlıyor. Arayüzü, uygulama yükleyicisini ya da ayarlar menüsünü vesaire beğenmezseniz zaten alternatifleri de yükleyebilirsiniz. Windowsa en yakını Kubuntu olur herhalde arayüz olarak, KDE arayüzünü kullanan Ubuntu yani.
Tıpa tıp aynısı olmasına gerek yok. Ben zaten Windows 11 sevmiyorum. Eğer Linux de özelleştirme grub üzerinden hepsinden yapılabiliyor ise; Boot Loader kısmında ki Lenovo yada MSI yazısı yerine kendim fotoğraf seçip koymak istiyorum.
Size birkaç tane seçenek sunsam iki sistem içinde seçseniz olur mu?

• Linux Mint Cinnamon
• Zorin OS Core
• Ubuntu

Tıpa tıp aynısı olmasına gerek yok. Ben zaten Windows 11 sevmiyorum. Eğer Linux de özelleştirme grub üzerinden hepsinden yapılabiliyor ise; Boot Loader kısmında ki Lenovo yada MSI yazısı yerine kendim fotoğraf seçip koymak istiyorum.
Size birkaç tane seçenek sunsam iki sistem içinde seçseniz olur mu?

• Linux Mint Cinnamon
• Zorin OS Core
• Ubuntu
Zorin OS leş gibi.
Ubuntu daha çok iş için.
Mint bunların arasında en mantıklısı.

İki sistem içinde seçseniz olur mu?

Zaten Linux hafiftir. 2 GB RAM'iniz olsa bile Linux'u kullanabilirsiniz.

Zorin OS leş gibi.
Ubuntu daha çok iş için.
Mint bunların arasında en mantıklısı.
Hocam sorun etmem ki.
Zaten Linux hafiftir. 2 GB RAM'iniz olsa bile Linux'u kullanabilirsiniz.
Ben RAM kullanımı konusunda hiç acımam neye ihtiyacı varsa alabilir. Sırf 100mb az RAM kullanılsın diye Opera kullanan insan tipi değilim. Alıştığım için Chrome'dan devam ediyorum orası ayrı ancak benim için önemli olan stabil işlemci kullanımı. Fan sesine gelemiyorum rahatsız ediyor beni.