Staja gitmek istememek

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan xquerzy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 380

xquerzy

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,
15 yaşındayım ve bir beyaz eşya yetkili servisinde çalışmaya başladım.
Fakat çalışmak istemiyorum ve gerçekten sırf bu yüzden geceleri uyuyamıyorum.
Psikolojik olarak aşırı bir sıkıntı
çekiyorum.
Dört yıl boyunca dişimi sıkmak çok zor geliyor.
Sizce ne yapmalıyım?

Öğretmenlik hukuk ana okulu öğretmenliği paramedik gibi bölümlerin tercih edilmesinin tek sebebi zamanında şu anki beyaz eşya sektörü gibi olmasıydı ileride bu sektörün de patlamayacağı ne malum? Sonuçta onlar da garanti meslekti. Beyaz eşya için de aynısı söyleniyor üstüne üstlük beyaz eşya sektörü tam anlamıyla bir tekel adam bugün buzdolabının kompresörü için işçilik hariç 36k para istedi dün 22.6k para ödedik daha tam anlamıyla tamir ettiremedik ileride Arçelik Beko yerine ucuz yollu tamiri kolay Çin malı beyaz eşyalar gelirse ne olacak hiç düşündünüz mü?
Türkiye'de üniversite okunulup da şartlardan mutsuz olunmasının sebebi insanların merakından veya eğitimini tamamlamak istemelerinden değil aynı şu an beyaz eşya sektörüne olan bakış açısıyla bakılmasından dolayıdır. O zaman da insanlar öğretmenliğin veya avukatlığın çok iyi paralar kazandıracağını düşünüyordu ve zamanında da kazandırıyordu gel gör ki bir avukata soracağın şeyi veya yazdıracağın yazıyı yapay zekaya yazdırabiliyorsun öğrenmek istediğin konuyu tek tıkla YT üzerinden izleyip canlı ders ve özel ders formatında işleyebiliyorsun böyle şeyler meslekleri olumsuz etkiliyor.
Ülkedeki bilinen yanlışlardan biri de üniversiteyi bitirince direkt iş bulunabileceği düşüncesidir ister lise ister üniversite fark etmez sen okuldan eve evden okula boş boş gidip gelirsen ve kendine bilgi anlamında bir şeyler katamazsan kimse yüzüne bakmaz.
Biraz da gözü açık olmak gerekiyor illa torpiliniz olacak diye bir şey yok ingilizceniz iyi diyelim gidin bir dilde daha uzmanlaşın farkınız olsun elektronik mi biliyorsun donanım yazılımı öğren proje yap yarışmalara katıl iş bulamama ihtimalin yok ben kendimden biliyorum 16 yaşından beri çalışıyorum hiç şirket yüzü görmemiş kız benimle aynı okulda okuyordu aynı yerde aynı anda mülakata girdik beni elediler kızı aldılar kız hiç çalışmamış ama kendisini bana göre daha iyi geliştirmiş(savunma sanayi staj mülakatı 2025 yaz dönemi).
Endüstri mühendisi adam okulu bitirip kargo firmasında çalışırsa şirketler ne yapsın adam endüstri mühendisliği anlamında bilgi taşımıyor ki kargo taşıyor getir götür yapıyor mesleki bilgisi bir çaycı ile aynı seviyede kalmış tutunmasının imkanı yok ama gitse pazarlama öğrense satış öğrense yine en azından asgari ücretle çalışsa bile ileriki süreçlerde bir şirkette yönetici konumuna gelebiliyor öyle ihtimaller var.
Arkadaş sırf parası yüzünden beyaz eşya sektörüne girip de ileride farklı bir iş yapmak isterse ne olacak sektör değiştirenleri çoğu kişi kabul etmez herkes kendi işine yarayacak adamı şirketinde görmek istiyor.
Yani uzun lafın kısası arkadaşımız parayı çok veren yerde değil de gerçekten iyi olduğu alanda bir üniversite okursa onu tutacak hiçbir torpil hiçbir engel kalmaz istemediğin yerde sıradan bir insan olup iyi para kazanmak mı yoksa istediğin işte az paraya çalışıp ama kendini işe adayarak kendini geliştirmeye çabalayarak ilerleyip sonraki süreçlerde çok daha büyük yerlere mi gelmek?
Yani kişinin potansiyeli çok önemli potansiyel yoksa istediğimizi söyleyelim hiçbir sektörde çalışamaz ama potansiyel varsa o ışığı görebileceğimiz bir işte çalışması gerekir ülke sırf iyi para kazansın rahat şartlarda çalışsın düşüncesi ile yetiştirilip memur edilen onca zeki insanlarla dolu ama hiçbirinin gerçek potansiyelini göremedik belki biri çok büyük bir proje ile karşımıza gelebilirdi ama sözde rahatlık yüzünden monoton ama iyi para kazanacağı sıkıcı bir hayatı seçti.

Aynı şeyleri konuşuyoruz.

Olay bir şirkete girip mutsuz olmak değil, ilgili olduğun alanda kendini geliştirebilmek. Verdiğim örnekte evde kendini geliştiren yazılımcı da vardı. Konu sahibi de "İtemSatış gibi sitelerde satıcı olmak istiyorum, gerekirse R10'dan falan bir şeyler öğrenirim" demiş. Bunu yapmak için bir yere gitmesine gerek yok, lisesini bile açığa alıp evde kendini geliştirebilir. 15 yaşındayken elinin altında oyun varken çalışıp kendini geliştirmek ne kadar zor olsa da plana sadık kalan biri bunu başarabilir.

Sizce risk alıp ve plana sadık kalıp okulu açığa almalı mıyım?
Veya tekrardan örgün eğitime geçip devam mı etmeliyim?
Çünkü bu işte artık daha çalışmak istemiyorum.

15 yaş bunları konuşmak için biraz erken olsa da ne istediğine karar vermen gerek. İtemSatış gibi sitelerde satıcı olmak bir meslek veya geçim kaynağı değil. Ne istediğine, neye ilgin olduğuna karar ver diyeceğim ama lise 1 bence erken bunun için. Ben lise 1'deyken sadece top oynuyordum. Neyle mutlu olacağını bugün X iken yarın Y olabilir.

Aslında reklamlama ve pazarlama üstüne yönelmek istiyorum.
Fakat şu anda pek bir bilgim yok.

Kaç kere böyle konu açıldı. Gitmek istemiyorsanız gitmeyin. Kimse sizi zorlamıyor.

Öyle ama burada ikimizin de dikkat etmediği bir şey var o da arkadaşımızın aile yapısı. Bilindik Anadolu kafasındaki bir aile çocuğunun açık liseye gitmesine kesinlikle izin vermez ve fikirlerine de saygı duymaz arkadaşın imkanları o yaşında ancak ailesinin izin verdiği kadardır ama işe gittiği sürece şart ve imkan olarak ne zamanı olacak ne de ailesiyle bu durumu konuşacak durumu ailesinin ne düşüneceği önemli ben de zamanında aileme Ethereum denen bir şey var mış dediğimde onlar milleti dolandırmak için yapılmış şeyler diyorlardı yolun sonunda ETH aldı başını gitti son treni de ben kaçırmış oldum benim de yaşım çok büyük değildi ama sözüm de gelecek ile ilgili şeylerde pek geçmiyordu yani lafın özü eğer açığa aldırıp devam ederse ne yapacağı önemli.
Şunu da söyleyebilirler madem okul okumayacaksın bu çalıştığın işte devam et de yine evde işten sonra ne yapmak istiyorsan yap.
Bunun söylenmeme ihtimali yok batı ülkeleri gibi kendi başımıza karar alabileceğimiz bir özgürlüğümüz olsa konuştuğumuz şeyler çok mantıklı olurdu ama şu şartlarda pek de anlamı yok gibi geliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…