saudae.exe

Uzman
Merhaba. Kararsız kaldım. Yardımınıza ihtiyacım var. 3050 ekran kartlı bir laptopum var. Halihazırda Steam Deck alsam nasıl olur diye düşünüyorum. Daha öncesinde Xbox Series S ve PlayStation 5 kullandım. Oyunlarına alışamadığım için sattım. Kullanış anlamında sorun olmadı. Steam Deck alınır mı? Gerçekten kararsızım. Aynı zamanda pansiyon öğrencisiyim. Seneye pansiyon bitiyor. Sizce ne yapmalıyım?

Ne istediğinizi siz de bilmiyorsunuz ki biz fikir verelim.

Yolculuk yapan birisi iseniz, yurtta kalan birisi iseniz, sık yatılı misafirliğe giden birisi iseniz harika alet.

Evet hocam, haklısınız. Ben, konsol tadı verecek ama taşınabilirliği ön planda olan bir cihaz arayışındaydım. Bence Steam Deck, bu beklentilerimi karşılıyor. Diğer konsollarda ise hoşuma gitmeyen asıl şey, işletim sistemleriydi.

Evet hocam, haklısınız. Ben, konsol tadı verecek ama taşınabilirliği ön planda olan bir cihaz arayışındaydım. Bence Steam Deck, bu beklentilerimi karşılıyor. Diğer konsollarda ise hoşuma gitmeyen asıl şey, işletim sistemleriydi.
Yani, Steam OS oldukça özgür. Rog Ally'a da bakabilirsiniz.

O zaman bence Steam Deck tam size göre çünkü zaten Linux ile geliyor. İsterseniz Windows da kurabiliyorsunuz ama önerilmiyor tabii performans kaybı yaşanabileceğinden.

https://www.protondb.com/ üzerinden desteklenen oyunlara bakabilirsiniz ayrıca kendi Steam kütüphanenizi kullanıyor oluşunuz büyük bir artı çünkü bilgisayarınız varsa (veya ileride alırsanız) Steam Deck'te satın aldığınız oyunları oynamaya devam edebilirsiniz.
Ayrıca ProtonDB'ye Steam hesabınızı bağlayıp mevcut kütüphanenizdeki oyunların ne kadar iyi çalıştığını görebilirsiniz.

1748071476838.webp

Bende böyle mesela medalse bakarsak. Gold ve Platinum genellikle sorunsuz çalışıyor.

LCD modelinin şarjı çok az AAA oyun oynamak bile cok zor. OLED modeli de biraz pahalı ve onun bile yeterli değil. Hafif platform oyunları düşünürüm derseniz Chipli OLED Switch bakabilirsin OLED Deck'e göre fiyatı iyi. LCD Deck'in pil ömrü gerçekten üzüyor ve taşınabilir olarak rahat değil.

Yani, Steam OS oldukça özgür. Rog Ally'a da bakabilirsiniz.
Hocam baktımda bütçeme göre değil.

O zaman bence Steam Deck tam size göre çünkü zaten Linux ile geliyor. İsterseniz Windows da kurabiliyorsunuz ama önerilmiyor tabii performans kaybı yaşanabileceğinden.

https://www.protondb.com/ üzerinden desteklenen oyunlara bakabilirsiniz ayrıca kendi Steam kütüphanenizi kullanıyor oluşunuz büyük bir artı çünkü bilgisayarınız varsa (veya ileride alırsanız) Steam Deck'te satın aldığınız oyunları oynamaya devam edebilirsiniz.
Ayrıca ProtonDB'ye Steam hesabınızı bağlayıp mevcut kütüphanenizdeki oyunların ne kadar iyi çalıştığını görebilirsiniz.

Eki Görüntüle 150269

Bende böyle mesela medalse bakarsak. Gold ve Platinum genellikle sorunsuz çalışıyor.
Hocam yani sistem gereksinimleri yetiyorsa ve oyunun kol desteği varsa sıkıntı çıkmaz değilmi?

LCD modelinin şarjı çok az AAA oyun oynamak bile cok zor. OLED modeli de biraz pahalı ve onun bile yeterli değil. Hafif platform oyunları düşünürüm derseniz Chipli OLED Switch bakabilirsin OLED Deck'e göre fiyatı iyi. LCD Deck'in pil ömrü gerçekten üzüyor ve taşınabilir olarak rahat değil.
Hocam bütçem yetmiyor.

Son düzenleme:
Hocam yani sistem gereksinimleri yetiyorsa ve oyunun kol desteği varsa sıkıntı çıkmaz değil mi?

Evet çıkmaz.
ProtonDB büyük bir nimet çünkü başka kullanıcıların deneyimlerini okuyabiliyorsunuz. Linux'ta nasıl çalışıyor, Steam Deck spesiğinde nasıl çalışıyor, çalışmıyorsa ama bir yöntemle çalışır hale getirilebiliyorsa nasıl yapılıyor, performansı kötüyse ve iyileştirmenin bir yolu varsa nasıl, multiplayer çalışıyor mu gibi soruların birçok cevabını community sayesinde bulabiliyorsunuz bu sitede.