Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Yeni çıkan el konsolları artık AMD'nin Z2 ve Z2 Extreme çiplerini kullanıyor. Ayrıca yakında AMD'nin Strix Halo serisi Ryzen AI MAX+ işlemcilerini de el konsollarında görmemiz mümkün. Bunun sayesinde Radeon 8060S iGPU'su ile inanılmaz bir performans alabileceğiz.

Bunları göz önünde bulundurursak, sizce şu an Steam Deck OLED almak mantıklı mı? Geç mi? Steam Deck OLED halen sizce yeterli donanıma sahip mi? Steam Deck 2 sizce ne zaman çıkar? Beklemeye değer mi yoksa şimdi de alınabilir mi?

Ben zaten Linux kullanan ve Linux üzerinde oyun oynayan biriyim. Sorum SteamOS alaklı değil. Tamamıyla donanım alakalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kişisel kullanım ihtiyaçlarınızı karşıladığını düşünüyorsanız, bütçeniz varsa alın. Ancak pil performansı aletin gücüne pek uygun değil diye biliyorum. Şarjı çok dayanmıyor şikayeti sık gördüğüm bir durum.

Pil performansı ve depolaması düşük bence, ayrıca daha iyi el konsolları var, ancak Steam'in özel optimizasyonuyla oyunlar çok akıcı çalışıyor.

Onlar el bilgisayarları, Steam Deck el konsoludur, tek farkı hibrit olmasıdır önce şunu düzeltelim.

Steam Deck OLED hâlâ alınır, taş gibi el konsoludur. Donanım olarak tabii diğer el bilgisayarlarına göre güçsüz ama şarj olarak onlardan daha iyi. SteamOS'i zaten biliyorsun övmeme gerek yok. Ayrıca iki donanımı da kullanmış birisi olarak söyleyebilirim ki Ally serisi ilk çıktığında çatur çutur memory yakarken Steam Deck sorunsuz ilerliyordu. Malzeme kalitesi açısından büyük fark var aralarında.

Alet tam bir emulatör canavarı.

Onlar el bilgisayarları, Steam Deck el konsoludur, tek farkı hibrit olmasıdır önce şunu düzeltelim.
Bence bunu tekrar düzeltelim. Bu mantıkla Steam Deck de bir el bilgisayarıdır. Gabe Newell kaç kere röportajlara çıktı ve dedi bunu. "İstediğinizi yapmaya özgürsünüz, isterseniz Windows yükleyin". Ki zaten KDE Plasma ile geliyor cihaz. Burada neyi ima etmeye çalıştınız tam anlamadım. Z1'den Z2'ye geçince cihaz konsol olmaktan çıkıp bilgisayar mı oluyor?

Donanım olarak tabii diğer el bilgisayarlarına göre güçsüz ama şarj olarak onlardan daha iyi.
Evet bunu görmüştüm. Bataryası yeni cihazlarla bile kapışabiliyor gibi.

Esasında tam da bunun için alacağım. Üstüne DuckStation, PCSX2, Dolphin ve belki kaldırırsa RPCS3 kurma hayalim var. Onun dışında zaten hafif oyunlar oynayamayı planlıyorum ama biraz daha ağır oyunlar da oynamak istemiyor değilim. GTA IV, Red Dead Redemption gibi. O yüzden acaba OLED'in donanımı eskiyor mu diye merak ediyorum.

Şahsen Ryzen AI MAX+ işlemcisinin Radeon 8060S iGPU'su şu ana kadar gördüğüm en iyi entegre GPU performansını sunuyor. O yüzden artık Steam Deck'e yatırım yapmak mantıklı olur mu bilmiyorum.

Ama diğer bir yandan Valve röportajlarda "Endüstriyi değiştiren bir yenilik görmediğimiz sürece Steam Deck 2 çıkarmayı planlamıyoruz. Steam Deck 2 çıkacak, ama yakın zamanda değil." demişti. Yani Z2'nin çıkması onlar için çok önemli değil. Bu mantıklı 2027-2028 gibi çıkabilir.

Cidden ne yapsam bilemedim.

Bence bunu tekrar düzeltelim. Bu mantıkla Steam Deck de bir el bilgisayarıdır. Gabe Newell kaç kere röportajlara çıktı ve dedi bunu. "istediğinizi yapmaya özgürsünüz, isterseniz Windows yükleyin". Ki zaten KDE Plasma ile geliyor cihaz. Burada neyi ima etmeye çalıştınız tam anlamadım. Z1'den Z2'ye geçince cihaz konsol olmaktan çıkıp bilgisayar mı oluyor?

Yok düzeltmeyelim, bir aletin konsol olması için gereken şey kendi platformunun olması (Steam ve SteamOS), kendi özel oyunlarının olması gerekiyor. Steam Deck bunu karşılıyor. Aletin hibrit veya modlanabilir olması veya işletim sisteminin Linux tabanlı olması bu denklemi değiştirmiyor. Bunu bilmeden lütfen sonda ki o soruları sorma donanım tabanlı bir şekilde "bu bir el konsoludur" demedim. Sen neyi ima etmeye çalıştın? Aletin içinde Z serisi işlemci olmasıyla konunun ne alakası var? :LOL: Ayrıca PS4 & 3,Xbox 360, bunlar her yerine kadar modlanabilen konsollar, konsol olmaktan çıkıyorlar mı? Lütfen.

Mesajını eksiliyorum ama soruna zevkle cevap veririm.

Esasında tam da bunun için alacağım. Üstüne duckstation, PCSX2, dolphin ve belki kaldırırsa RPCS3 kurma hayalim var. Onun dışında zaten hafif oyunlar oynayamayı planlıyorum ama biraz daha ağır oyunlar da oynamak istemiyor değilim. GTA IV, Red Dead Redemption gibi. O yüzden acaba OLED'in donanımı eskiyor mu diye merak ediyorum.

Şahsen Ryzen AI Max+ işlemcisinin Radeon 8060s IGPU'su şu ana kadar gördüğüm en iyi entegre GPU performansını sunuyor. O yüzden artık Steam Deck'e yatırım yapmak mantıklı olur mu bilmiyorum.

Ama diğer bir yandan Valve röportajlarda "endüstriyi değiştiren bir yenilik görmediğimiz sürece Steam Deck 2 çıkarmayı planlamıyoruz. Steam Deck 2 çıkacak ama yakın zamanda değil." demişti. Yani Z2'nin çıkması onlar için çok önemli değil. Bu mantıklı 2027-2028 gibi çıkabilir.

Cidden ne yapsam bilemedim.

Donanım olarak güç isteyen oyunları oynayacaksan ve istiyorsan alternatifin maalesef bu konsol değil. İnan oynarsın fakat yeni nesil oyunlarda performans normal olarak son çıkan rakiplerinden fersah fersah geride.

Steam Deck 2 yakın zamanda çıkmayacak ama bunun tek sebebi Valve'ın bu konsola yeni nesil özel oyunlar çıkarmak isteyeceğinden dolayı. Şu an bilmeyen kalmadı ve Valve birkaç yapımın üstünde aynı anda çalışıyor, bunlar çıkmadan çıkacağını kesinlikle düşünmüyorum.

"Neden bu aleti alayım o zaman?" dersen, güçlü rakiplerine nazaran daha iyi batarya performansı, SteamOS, mod rahatlığı, Steam entegresi ve parça kalitesi olur. Tabii bir de fiyatı.

Onun dışında zaten hafif oyunlar oynayamayı planlıyorum ama biraz daha ağır oyunlar da oynamak istemiyor değilim.
Benim bu konuda kesin tavsiyem daha güçlü rakiplere yönelmendir bu yorumun doğrultusunda.

Evet batarya gücü, malzeme kalitesi olarak daha iyi değiller ama performans olarak çok geride kaldığı rakipleri var Steam Deck'in.

Eger AAA PC oyunlari icin kullanacaksan agirlikli olarak, hayir. Fakat emulator, Indie yapimlar ve eski oyunlar icinse, evet alinir.
Katılıyorum. :thumbsup:

Son düzenleme: