Alpologi

Uzman
Merhaba,

Yaklaşık 5 gündür ani ping yükselmeleri yaşıyorum. Discord’da arama yaparken bir anda sesim robotlaşıyor ve 600–700 ping değerlerine çıkıyor. Alt+R yaparak kapatıp açtığımda düzeliyor fakat kısa süre sonra tekrar aynı sorun ortaya çıkıyor.

Valorant oynadığımda her 3–4 saniyede bir ping 200’e çıkıp tekrar düşüyor. League of Legends’te de aynı şekilde sorun yaşıyorum. Ayrıca YouTube videoları, Twitter veya farklı sitelere girmeye çalıştığımda internet tamamen gitmiş gibi oluyor; ya sayfa hiç yüklenmiyor ya da yarım kalıyor.

Superonline kullanıyorum, 100 Mbps paketim var. Konumum İstanbul/Pendik. Durumu müşteri hizmetlerine anlattım, teknik ekip yönlendirileceğini söylediler. Bugün arayıp sorunun çözüldüğünü, herhangi bir problem olmadığını ilettiler. Ben de inandım ama yaklaşık bir saat önce sorunlar tekrar başladı.

Binaya Türk Telekom 1000 Mbps fiber altyapı getirdi fakat mevcut taahhüdüm 2026’nın 7. ayına kadar devam ediyor. Cayma bedeli yüksek olacağından şüpheleniyorum.

Şimdiye kadar denediğim yöntemler:
  • Bilgisayara format atmak
  • GoodbyeDPI kapatmak / ByeDPI denemek ve tekrar kapatmak
  • Modem sıfırlamak
  • Modemi açıp kapatmak
  • Kabloları kontrol etmek
  • Farklı kablo denemek
  • Wi-Fi üzerinden denemek
Hiçbiri sorunu çözmedi. Bu sorunları neden yaşıyor olabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
CGNAT havuzuna girmiş olabilirsiniz. Statik IP talep edebilirsiniz ancak onun da aylık bir ücreti var. Müşteri hizmetlerinden IP havuzunuzun değiştirilmesini talep edin. Düzelmezse statik IP almak mecburi hale gelir.

Yine verilmiş danik bir routerdan kaynaklı olabilir. Router değiştirmek Superonline'da biraz sancılı ancak verdikleri routera göre PPPOE şifrenizi alabilecek durumdaysanız gerekirse router değiştirirsiniz.

Sorunun sebebi Superonline'ın ta kendisi fakat sorun şu ki Türkiye'de Superonline kadar iyi ev interneti sunan yok, belki TürkNet iyi olabilir.
TürkNet en fazla 100 verebiliyor, onun yerine Turk Telekom 1000 alırım daha iyi diye düşünüyorum.

CGNAT havuzuna girmiş olabilirsiniz. Statik IP talep edebilirsiniz ancak onun da aylık bir ücreti var. Müşteri hizmetlerinden IP havuzunuzun değiştirilmesini talep edin. Düzelmezse statik IP almak mecburi hale gelir.

Yine verilmiş dandkik bir router'dan kaynaklı olabilir. Router değiştirmek Superonline'da biraz sancılı ancak verdikleri routera göre PPPOE şifrenizi alabilecek durumdaysanız gerekirse router değiştirirsiniz.
CGNAT nedir? ve onların sorunu için ben neden ekstra para ödemek zorundayım?

Yine verilmiş danik bir routerdan kaynaklı olabilir. Router değiştirmek Superonline'da biraz sancılı ancak verdikleri routera göre PPPOE şifrenizi alabilecek durumdaysanız gerekirse router değiştirirsiniz.
1757259021558.webp
1757259042502.webp

TürkNet en fazla 100 verebiliyor, onun yerine Turk Telekom 1000 alırım daha iyi diye düşünüyorum.

CGNAT nedir? ve onların sorunu için ben neden ekstra para ödemek zorundayım?
Türkiye'de hala yaygın olarak kullanıllan IP sistemi IPv4'tür. IPv4 havuzlarında IP adresleri artık tükenmeye başladığı için internet servis sağlayıcıları tek bir IP'yi birden fazla kullanıcıya verir. Buna CGNAT diyebiliriz. IP havuzu kalabalıklaştıkça size verilen hizmetin kalitesi de düşer. IP havuzunuzu değiştirmek bu yüzden işe yarayabilir. CGNAT'tan tamamen kurtulmanın yolu ise sadece size ait oalcak olan statik IP hizmetinden faydalanmaktır. Diğer internet servis sağlayıcıları sizin durumunuzdaki kullanıcılara bu hizmeti ücretsiz verir ancak Superonline maalesef şartlar ne olursa olsun statik IP hizmetini ücretli veriyor.

Türkiye'de hala yaygın olarak kullanıllan IP sistemi IPv4'tür. IPv4 havuzlarında IP adresleri artık tükenmeye başladığı için internet servis sağlayıcıları tek bir IP'yi birden fazla kullanıcıya verir. Buna CGNAT diyebiliriz. IP havuzu kalabalıklaştıkça size verilen hizmetin kalitesi de düşer. IP havuzunuzu değiştirmek bu yüzden işe yarayabilir. CGNAT'tan tamamen kurtulmanın yolu ise sadece size ait oalcak olan statik IP hizmetinden faydalanmaktır. Diğer internet servis sağlayıcıları sizin durumunuzdaki kullanıcılara bu hizmeti ücretsiz verir ancak Superonline maalesef şartlar ne olursa olsun statik IP hizmetini ücretli veriyor.
Baktım biraz, modem arayüzündeki İP ile sitelerde verilen farklı olunca CGNAT havuzuna girmiş oluyormuşum. Sanırım bana öyle olmuş.

Modem sıfırlarken İP değişmiyor muydu denenmez mi o?

Sorun ne DNS değiştirmekle, DOH/DOT kullanmakla, DPI veya Zapret aktif etmekle alakalı değil maalesef. Sorun Superonline'ın kendi iç hattında yaşanan rota problemleri. Statik IP kullanın veya sorun düzelene kadar VPN aktif edin.

Bir ara Statik IP bloklarında da bu sorun yaşanıyordu sonra düzelttiler. Yaklaşık 3 aydır bu problemden yakınıyor herkes ama Superonline'ın NPM ekibi o kadar kötü ki rota Hindistana sapıyor. İnanılmaz ama gerçek.

Sorun ne DNS değiştirmekle, DOH/DOT kullanmakla, DPI veya Zapret aktif etmekle alakalı değil maalesef. Sorun Superonline'ın kendi iç hattında yaşanan rota problemleri. Statik IP kullanın veya sorun düzelene kadar VPN aktif edin.

Bir ara Statik IP bloklarında da bu sorun yaşanıyordu sonra düzelttiler. Yaklaşık 3 aydır bu problemden yakınıyor herkes ama Superonline'ın NPM ekibi o kadar kötü ki rota Hindistana sapıyor. İnanılmaz ama gerçek.
Allah kahretsin onları, taahhüt bitmeden 5 ay önce yenilemek için her gün aramayı biliyorlar. 100Mbps interneti 1000lerle aynı fiyata kullanıyorum.

Bir ton laf söyledim arayıp IP havuzunuzu değiştiremiyoruz modemi kapatıp açın dediler.. İptal şart, Turk Telekoma da güvenemiyorum ama bilemedim.

Son düzenleme:
Allah kahretsin onları, taahhüt bitmeden 5 ay önce yenilemek için her gün aramayı biliyorlar. 100Mbps interneti 1000lerle aynı fiyata kullanıyorum.

Bir ton laf söyledim arayıp IP havuzunuzu değiştiremiyoruz modemi kapatıp açın dediler.. İptal şart, Turk Telekoma da güvenemiyorum ama bilemedim.
Turk Telekom bunlardan daha iyi. En azından router arayüzünden şifreyi gizlemiyorlar. Statik IP satın alın hocam, ayrıca routerınız PPPOE almaya uygunsa onu da söker alır bir de router değiştirirsiniz. Süreç konsusunda yardımcı olmak isterim.

Turk Telekom bunlardan daha iyi. En azından router arayüzünden şifreyi gizlemiyorlar. Statik IP satın alın hocam, ayrıca routerınız PPPOE almaya uygunsa onu da söker alır bir de router değiştirirsiniz. Süreç konsusunda yardımcı olmak isterim.
Statik IP ile falan uğraşmayıp bu süreçte Turk Telekoma geçmek istiyorum. Statik IP'ye vereceğim her ay parayı cayma bedeline vermek çok daha makul geliyor.

Güncelleme vereyim, Turk Telekom 1Gbps başvurusunu yaptım. Yarın kuruluma gelecekler 75 Lira aylık modem ücreti de alacaklar. Modemleri iyi midir? Ayrıca Turk Telekom'da kesin şu sorun var dediğiniz bir şey var mı? Çevremde kullanan yok ben de hiç tecrübe etmedim.

Son düzenleme: