Emre Bey

Başarılı
Merhaba! Umarım gününüz güzel geçiyordur. Konumuz şu; 2 ya da 3 hafta öncesi olması lazım (belki de daha eskidir ben hissetmedim) inanılmaz derecede paket kaybı yaşıyorum, üstüne de gecikme de pasta üstüne kiraz oluyor, kullandığım internet 1000/50 Superonline'ın interneti, bu interneti GoodbyeDPI ile birlikte kullanıyorum mecburen. Arkadaşlarla ARC Raiders'ta internet hakkında olan her şey BMW gibi uyarı farlarını yakıyor ve avcı IV ile Fight'ın ortasında sürekli yaşadığım 20 30 saniyelik ışınlanma geriye atma seansları başlıyor sonra bir bakmışım inanılmaz geride ölmüşüm. LoL oynuyorum bazen arada normalde ranked oyuncusuyum fakat işim yoğun olduğundan tamgaz girmekle yetiniyorum ve Türkiye serverında 17-25ms alan ben sadece ms'in yükselmesi değiş üstüne de bariz paket kaybı yaşıyorum.

İlk yaptığım test herkesin yapacağı gibi Speedtest yapmak oldu, Speedtest yaparken şu an olmuyor ama bir iki kere yakaladığım bir olay oldu, karşıya olan yükleme gecikmesinde böyle bi' anda 10'lardan 270'lere fırlıyordu (yükteki gecikmede tabii). Sonra ardından 2-3 gün geçti ve bufferbloat testi yapmaya karar verdim. CAT6 bir kabloda testimi yapmaya koyuldum bilgisayarım da gigabit girdiyi destekliyor, aşağıda koyacağım üzere notu A olarak alabilmeme rağmen tahmin ettiğim gibi Low Latency Gaming'de sorun çıkartıyor, ideal koşullarda da internetin yükte olduğu vakitte de sorun yaşadığım kesin.

Şimdi müşteri hizmetleriyle yaşadığım deneyimi anlatayım, ilk önce müşteri hizmetlerini aramadan önce yaptığım iki şey vardı ONT cihazını ve modemi sıfırlamak ardındansa Turkcell uygulamasından iki tane testi yapmak ve her şeyin yolunda olduğunu tekrar söylüyordu. Müşteri hizmetlerini sabah saat 8'e doğru aradığımda ise sorun olmadığını söylemişti ve müşteri hizmetleriyle görüşmemi sonlandırmıştı. Ve ben kendi elimdeki cihazları sorgulamaya başlamıştım, yaşadığım şeyi anlatayım sebebini anlayacaksınız. Elimdeki bilgisayar Prime B450M-K II'ye sahip ve bu anakartta yaşadığım berbat bir bug var. Windows her kendisini güncellediğinde Realtek'e ait sürücüyü güncellemese bile internet sınırını 100/100'e çekiyordu arka arkaya sürekli en az 10 kere yineden başlattığımda ise düzelebiliyordu ve ağ ayarlarından 1 Gbit tam çift yönlü seçili olmasına rağmen bunu yaşıyordum. Dedim ne de olsa gigabit internetim var hem de denemek istiyordum Windows 11 LTSC'yi kullanmaya karar verdim. Sorun çözülüyormuş gibi oldu ama hayır yaptığım teste büyük ihtimalle öyle denk geldi halen LLG'de uyarı ikonu vardı, ekstradan LTSC kullanırken ise TranslucentTB kullanmak için GitHub'dan indirip kurmaya çalıştığımda tüm gereklilikleri bilgisayarıma yüklemiş olmama rağmen açılmıyordu. Clipgrab kullanım esnasında donuyordu bu yüzden yine denemek bedava diye Ghost Spectre Windows 11 Update 3'ü denedim ve güncelleme sonrası 100/100 döndürme bugu kaybolmuştu fakat bunda ise ARC Raiders açılırken sorun çıkartıyordu EAC'ı silip yüklememe rağmen. Mecburen LOQ laptopumdan en son resmi Windows 11 ISO'suna geri döndüm ve yineden denedim.

Yok arkadaş hiçbir şey değişmiyor, GoodbyeDPI ile denedim olmadı onsuz denedim olmadı, splitwireturkey'in içindeki her haltı denedim belki bir şey değişir diye ve maalesef bir şey değişmedi. WARP ile denedim daha beter oldu. Bambaşka DNS'ler denedim bazen daha berbat etti bazen ucu ucuna fark edilemeyecek kadar iyileştirdi. Fakat düzelmiyor bir türlü. Müşteri hizmetlerini tekrar tekrar aradım ve hepsine de yükte ile boştanın arasındaki farkları anlatıp gelen ekibe sorun çıkartan kısmı gösterebileceğimi söyledim ve eninde sonunda arıza kaydı alabildim, işin komik tarafı boşta ya da ideal durum dediğimiz senaryoda bile sorun var burada arkadaşım sirenleri çalıyordu. Fakat sonra olan şey canımı daha da sıktı.

Bir daha adres teyit için aradılar çünkü adresim doğrulanmamıştı ve adresi teyit edip güvenlik sorularını sorduktan sonra kapattılar. Fakat halen teknik ekiplerin geleceği hakkında randevu alabilmem için herhangi bir arama yapılmamıştı. Sonra ise bir arama geldi ve saha ekiplerimiz tarafından sorunun çözülüp çözülmediğini sordu tabii bu otomatikleştirilmiş bir soruydu ben de hayır diyerek 2'yi tuşladım. Yarın ben uyurken tekrar aranmışım telefonu başkası açmıştı ve sorunun düzelip düzelmediğini sormuş fakat bu gerçek bir mh çalışanıydı ve ONT cihazının sıfırlanmasını istemiş. Sıfırladıktan sonra ancak devam edebiliriz demişler, dediklerine göre belki 'güncelleme' kaynaklı olabilirmiş. Ben de telefon kutusundan çıkan SIM tray ejector kullanarak iki kere sıfırladım yineden, bu sefer modemi sıfırlamadım. Gittim ardından müşteri hizmetlerini aradım. Dedim bunlar yaşandı. Kendisi yineden benim uygulamada zaten milyar kere yaptığım testi yaptı ve ben de ses etmedim prosedürden kaynaklı yapıyor dedim fakat kendisi internetinizde sorun gözükmüyor dediğinde yineden beklemesini söyledim ardındansa bufferbloat testini yineden yaptığımda sorun olduğunu ve teknik ekibe kanıtlayabileceğimi söyledim. Testi kablolu mu yapıyorsunuz dediğinde evet dedim ve modemin sıfırlanacağını ardından kendisinin test yapacağını ve benim de modem açıldıktan sonra test yapabileceğimi söyledi. Kendisi test yaptığında yine sorun olmadığını söyledi ve ben yine test yaptığımda beklediğiniz gibi LLG'de uyarı sirenleri çalıyordu. Kendisi arıza kaydının kapanmadığını saha ekibinin gelebilmesi için randevu amacıyla yineden aranacağımı söyledi ve görüşmeyi sonlandırdık. Ardından yine arandım, saha ekiplerimiz sorunu çözdü mü diye ve yine 2'yi tuşladım. Bu lanet konuyu anlattığıma göre şimdi gelelim asıl sorumuza. Bildiğiniz üzere Superonline tahminimce otoriteryen kişilikli gerici insanlar tarafından yönetiliyor ve bu yüzden GoodbyeDPI kullanmak zorunda kalıyorum yetmiyormuş gibi de modemimde tam erişime sahip değilim.

Ve belki bu sorunun bununla ilgisi var mı bilmiyorum ne de olsa daha önceden böyle bir sorun yoktu fakat belki QoS ile çözebileceğimi düşündüm, eski yazılmış blog postlarına baktım fakat kendi modemimde bulamadım. Wi-Fi 6 destekleyen evin her tarafında fena olmasa da kullanabildiğim bir modem varken neden kullanamadığımı anlamadım, öğrendiğime göre kasıtlı bir seçimmiş. QoS'u aktif edebilmemin bir yolu var mı? Bu sorun QoS ile düzelebilir mi? Temsili olarak ONT cihazı ve modemin görselini internetten koyacağım şu an erişemeyeceğim bir yerde.

Yaptığım testlere gelecek olursak şu an 2 ya da 3 görsel koyacağım fakat aldığım sonuçlar şöyleydi. Bazen C notu çoğunlukla ise A notu aldım. Fakat hiçbir ama hiçbir zaman LLG'de sorun yok diye tik işareti görmedim. Unloaded'ta A notu alırken 98ms active +0/+0 gördüm bi' ara. Bazen upload active +140ms gördüm. Bazen ise uplad ile download active ms o kadar yüksek değildi fakat halen düzelmedi. Bazense aldığım not çok iyi olmasına rağmen gecikmenin berbat olduğunu gördüm. Şimdi ise güncel testi de koyacağım.

Bu konudan bağımsız değinmediğim şey ise fiber internete sahip olmama rağmen denk geliyor sitenin açılması çok uzun sürüyor tekrar giriyorum siteye düzeliyor. Mesela iki farklı işletim sistemi sürümü yüklerken her seferinde MSI Afterburner kurduğumda kilobaytlarla indirmeye başlıyor ve bitmiyor indirmesi sonra ise indirmeyi iptal edip yineden yüklediğimde inme barını görmeden inmiş oluyor aynısı DirectX, Visual C++ ve .NET Framework için de geçerliydi. Mesela Speedtest yapıyorum test başlamadan uzun süre beklediğim falan oluyordu. Bunu ilk başlarda GoodbyeDPI kullandığım anda jilet gibi kesilmişti fakat yineden başladı, bilmiyorum belki DPI sistemlerine bir el atmışlardır. Ek olarak bu bufferbloat testini LOQ Laptop'umda berbat bir pozisyonda bu testi modemin kutu dahili kablosuyla yaptığımda bile LLG'de sıkıntı çıkıyor.

En son yaptığım testin linki: https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=4eff9b23-c4cf-4f89-b6fa-0cebf0836e81

Dosya Ekleri

• superonline-modem-sinyali-dusuk-1.webp
    superonline-modem-sinyali-dusuk-1.webp
    539,1 KB · Görüntüleme: 155
  • 517711b8-e38e-47fb-b8b0-5ccb3fd2212e.webp
    517711b8-e38e-47fb-b8b0-5ccb3fd2212e.webp
    246,2 KB · Görüntüleme: 121
  • 0fb5e535-3c0d-4e5e-bd0d-691e661a272d.webp
    0fb5e535-3c0d-4e5e-bd0d-691e661a272d.webp
    237,8 KB · Görüntüleme: 105
  • 8053a383-9334-4af5-85a3-9057edfc8963.webp
    8053a383-9334-4af5-85a3-9057edfc8963.webp
    256,5 KB · Görüntüleme: 122
ZTE H3600 V9 modemde QoS yok. Bu sebeple paket kaybı, kesilme ve sonrasında ani yığılma vs hissediyorsun. Aynı modem bende de var ve aynı sorunları yaşıyorum.
Şu an kendi modem ya da routerımızı kullanabiliyor muyuz, bilmiyorum.
ya da daha düzgün bir cihaz istemek lazım.

Aynı sorunu yaşıyorum. Sesli iletişim programlarında ve oyunlarda daha sık gözüküyor. Bazen web sayfaları geç açılabiliyor. Ara sıra oluyor, her zaman olmuyor ve bu sorun olduğunda diğer bağlantılarda sorun olmuyor yani interneti aktif kullanabiliyorum. Hız ve ping testi sorunsuz gözüküyor. (kısmen, hız testinde detaylara baktığımda ortalama ping normal olsa da en yüksek değerlerinde problem var.)

4 farklı router, 2 aynı ONT ve 3 farklı kablo denedim. 3-4 defa format attım. Fiber kablom ekiplerce kontrol edildi vs ama kesinlikle bir çözüm üretebilmiş değiller. Zaten sorun Superonline tarafından kaynaklı, bizimle ilgili değil. WARP kullandığımda doğal olarak pingim yükseliyor, verim alamıyorum fakat ping sıçramalarım, oyundan kopmalarım büyük oranda düzeliyor ve uzun süre sorun yaşamıyorum.

Müşteri temsilcilerinin veya saha ekibinin anlayıp yapabileceği bir şey değil. Mühendislerin konuyu inceleyip sistem politikalarını yenilemeleri gerekiyor. 4-5 ay öncesinde başladı bu sorun ve bazı Superonline kullanıcılarında görüyoruz. Her Superonline kullanıcısı yaşamıyor. Fakat çok fazla kişinin bu sorunu yaşadığına eminim. Birçok kullanıcı bu durumu fark edemiyordur. Genel internet kullanımını etkileyen bir şey değil çünkü.

Kullandığım routerların listesi: Huawei HG255s (Superonline), TP-Link EX530v (Superonline), Tenda tx 12 Pro (kişisel) ve Keenetic Extra DSL (kişisel)
ONT cihazları ise Superonline'ın verdiği klasik Huawei HG8010HV6-10 (interneti kapattırıp bir daha bağlattım, aynı ONT'den bir daha verildi.)
Kutudan çıkan kabloların yanı sıra kendi temin ettiğim 2 farklı CAT7 kablo da kullandım.
Farklı DNS adresleri kullandım, şifreli DNS kullandım vs çözüm olmadı.
GoodbyeDPI kullanmadım ama sorun yaşadığımda denedim. Çözüm sunmadı.
VPN olarak WARP ve ProtonVPN kullandım. Kısmı çözüm sunuyor, tam çözemiyor diyebilirim ama idare ediyor. Fakat VPN engeli olan oyunlara bağlanamıyorum orası ayrı bir sorun. Eğer split tunnelling yaparsam ister VPN içi ister VPN dışı olsun sorun devam ediyor.

Muhtemelen UDP state drop oluyor. Tahminimce agresif bir TCP/UDP state sonlandırması gerçekleştiriyorlar. Bu da bağlantılarda kararsızlıklara neden oluyor olabilir. CGNAT içerisinde yoğunluğu azaltmak için yapıyor olabilirler. Ama dediğim gibi bu bir tahmin. Sorun tam olarak nedir bilmiyorum.

Ayrıca her zaman değil ama bazen tracert sonuçlarımda Superonline iç omurgasında yüksek ping veya ping sıçraması görebiliyorum. İlk hoplar gayet sorunsuz bu arada.

Superonline web sitesinden şikayet kaydı oluşturdum ve görselleri yükledim. Hala geri dönüş alamadım, inceleniyor yazıyor. Müşteri temsilcisi aradığında görselleri göremiyorum dedi, belki bir onaydan geçmesi gerekiyordur bilemiyorum.

Bakalım ne zaman sonuçlanacak. 4-5 aydır iğrenç ötesi bir bağlantı var. Genel kitle fark edemediği için umursamıyor da olabilirler.

Bu arada şu an 1000 Mbps kullanıyorum, statik IP denemedim ama 2 ay önce 100 Mbps kullanırken denedim. Statik IP satın aldığımda hızım 1000 Mbps simetrik oluyordu. İnternet akıyor, gecikmeler azalıyordu. Hiçbir sorun yaşamıyordum. Özellikle erişim engelleri olan sitelere erişim kısıtlaması duruyor mu diye baktığımda engelli oluyordu. Yani DPI protokolleri hala aktifti. Fakat bir süreliğine sorunsuz internet oluyordu. 5-6 saat sonra kontrol ettiğimde hızımın yine 100 Mbps olduğunu (olması gereken zaten bu), gecikme sürelerinin arttığını ve bağlantımda yine problemler yaşadığımı görebiliyordum.

Ayrıca mobil internetimi routera aktarıp oradan ev ağıma internet sağladığımda hiçbir sorun yok. Bilgisayarda ve router da sorun yok, başka internetlerde de sorun yok. Fiber kabloda da sorun yok. Bariz bir şekilde Superonline tarafından kaynaklı ve çözüm üretilmeyen rezil bir olay içerisindeyiz.