Wi-Fi'ların kanalları olur. Tıpkı telsiz kanalı gibi düşünebilirsin. Eğer bir kanalda ne kadar çok Wi-Fi bağlantısı bulunursa o kadar yavaş bağlantı hızı alırsın.
Wi-Fi kanal değişimi modem arayüzünden yapılır. Modem arayüzüne giriş yapmak için 192.168.1.1 veya 192.168.1.0 gibi bir adres olması lazım, tarayıcından buna giriş yapıp arayüz için belirlenen varsayılan kullanıcı adı ve şifresini girmen gerekir. Hangi marka modem kullanıyorsan o markanın varsayılan kullanıcı adını ve şifresini Google'dan öğrenebilirsin.
Artık arayüze bağlı olarak senin kanal ayarını arayıp bulman lazım. Büyük ihtimalle otomatiktedir. Senin onu elle ayarlayıp deneme yanılma yoluyla en iyisini bulman lazım. Her kanal değişiminden sonra hız testi yaparak test edebilirsin. Genelde 2.4 GHz için 1, 6 veya 11 numaralı kanallar az çakışma yaptığı için önerilir ancak bulunduğun yerdeki yoğunluğa göre değişebilir. 5 GHz bağlantı için ise 36'dan başlayarak yukarı doğru deneme yapabilirsin. 5 GHz için frekans ne kadar düşük olursa bağlantın o kadar verimli olur o nedenle mümkün olduğunca düşük bir kanal yakalamaya çalış.
Ben bu şekilde yeni evime bağlattığım internetteki bağlantı hızı sorununu çözdüm. 100 Mbps bağlantı satın almama rağmen 30-36 veriyordu. En iyi kanalları deneyerek buldum ve şu an 130 Mbps hız alıyorum. Olması gerekenin de üstü. Neden böyle olduğunu ben de anlamadım ama sürekli hız testi yapıyorum hep aynı çıkıyor. Bu arada SuperOnline benim internetim de.