Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ratak4235

Uzman
Sürücüler laptopun sitesinden mi yoksa donanım üreticisinden mi indirilmeli? Örn: Ben Excalibur G770 kullanıyorum. İndireceğim sürücüyü Casper sitesinden mi indirmeliyim yoksa donanım üreticisinden mi indirmeliyim. NVIDIA, Intel vs.

Çözüm
  • Chipset sürücüsünü laptop üreticisinin sitesinden yükle.
  • Ekran kartı sürücüsünü donanım üreticisinin sitesinden yükle.
  • Geri kalan sürücüler için ise öncelikle Windows Update ve laptop üreticisinin sitesini kullan. Windows Update'in bulamadığı ve laptop üreticisinin sitesinde bulunmayan sürücü olursa, o aygıtın donanım kimliğini aratarak donanım üreticilerinin sitesinden yükleyebilirsin.
@ratak4235, Dahili GPU sürücüsünü laptop üreticisinin sitesinden veya Windows Update ile halledebilirsin.

Düzenleme: Dahili GPU'ya pek ihtiyaç duymayacaksın muhtemelen. Haliyle dahili GPU'nun sürücüsünün en güncel sürümde olmasının sana özellikle bir faydası dokunmayacaktır. Yine de en günceli olsun istiyorsan, Windows Update ile güncelledikten sonra işlemci üreticisinin sitesinden sürümleri kontrol edip, Windows Update eski sürücüyü yüklemiş ise işlemci üreticisinin sitesindeki daha güncel sürücüyü kullanabilirsin.

@ratak4235, dahili GPU sürücüsünü laptop üreticisinin sitesinden veya Windows Update ile halledebilirsin.

Düzenleme: Dahili GPU'ya pek ihtiyaç duymayacaksın muhtemelen. Haliyle dahili GPU'nun sürücüsünün en güncel sürümde olmasının sana özellikle bir faydası dokunmayacaktır. Yine de en günceli olsun istiyorsan, Windows Update ile güncelledikten sonra işlemci üreticisinin sitesinden sürümleri kontrol edip, Windows Update eski sürücüyü yüklemiş ise işlemci üreticisinin sitesindeki daha güncel sürücüyü kullanabilirsin.

Şu an Windows Update'nin kurduğu dahili ekran kartı surucusu yüklü o zaman böyle kalsın. Teşekkür ederim.

Çözüm olarak işaretlenmiş ama her GPU sürücüsünü donanım sitesinden indirince olmuyor misal Lenovo çöplerinin kırpılmış AMD GPU'ları var ve AMD nin resmi sitesinden indirince farklı, daha güçsüz bir GPU olarak gözüküyor stabil çalışmıyor bazen mavi ekran veriyor. Update ile indirsen eski sürümde kalıyor güncel oyun programlarla uyuşmazlık hatası veriyor yine stabil değil. Lenovo sitesinden temiz önyükleme ile kuruyorsun bu sefer kendileri altından kalkamadıkları bir işe giriştikleri için zar zor kırpılmış GPU'yu zorlamadan kullanmaya çalışıyorsun. Gerçi giriş seviye Lenovo laptop kullanan kişi azdır ama sonuçta böyle bir olay var ve yazmak istedim, ben çok uğraştım zamanında çok sövmüşlüğüm vardır Lenovo'ya.

Çözüm olarak işaretlenmiş ama her GPU sürücüsünü donanım sitesinden indirince olmuyor misal Lenovo çöplerinin kırpılmış AMD GPU'ları var ve AMD'nin resmi sitesinden indirince farklı, daha güçsüz bir GPU olarak gözüküyor stabil çalışmıyor bazen mavi ekran veriyor. Update ile indirsen eski sürümde kalıyor güncel oyun programlarla uyuşmazlık hatası veriyor yine stabil değil. Lenovo sitesinden temiz önyükleme ile kuruyorsun bu sefer kendileri altından kalkamadıkları bir işe giriştikleri için zar zor kırpılmış GPU'yu zorlamadan kullanmaya çalışıyorsun. Gerçi giriş seviye Lenovo laptop kullanan kişi azdır ama sonuçta böyle bir olay var ve yazmak istedim, ben çok uğraştım zamanında çok sövmüşlüğüm vardır Lenovo'ya.

Haklısın. Bende de NVIDIA'nin sitesinden sürücü indirdiğim zaman bazen mavi ekran alıyordum ama laptopun sitesinden indirince sorun çıkmıyordu. Ama çözmüştüm sorunu.

Haklısın. Bende de NVIDIA'nin sitesinden sürücü indirdiğim zaman bazen mavi ekran alıyordum ama laptopun sitesinden indirince sorun çıkmıyordu. Ama çözmüştüm sorunu.
Oncelikli olarak en guncel suruculeri kullan, sikinti cikaranlari laptop ureticisinin sayfasindan indirirsin.

Windows kurulumundan sonra güncellemeler eksiksiz tamamlanana kadar hiçbir driver veya program kurmayın.
Güncellemeler tamamlandıktan sonra;
  • Aygıt yöneticisine girerek eksik driver var ise laptop sitesinden kurulmalı.
  • Oyun oynuyor iseniz güncel GPU driver'i üretici sitesinden kurulmalı. Oynamıyorsanız aceleye gerek yok; Windows'un kurduğu ile devam edin, gerek olduğunu düşündüğünüz an üretici sitesinden kurun.
  • Diğer tüm driverler açısından da acele etmeyin, ne zaman ki gereklilik oldu, o zaman güncel sürümü kurun.
Yukarıda yazdıklarım yüzünden güncellik takıntısı olanlar tarafından epeyce eleştirildim.
Yeni sürüm driverlerin Windows update'ye geç eklenmesi sebepsiz değil.
Güncelse iyidir diye bir durum asla yok. En büyük ispatı da şu:
Her güncel olan iyi olsa idi w10 mu w11 mi tartışması hala devam ediyor olmazdı.
İyi akşamlar....

Windows kurulumundan sonra güncellemeler eksiksiz tamamlanana kadar hiçbir driver veya program kurmayın.
Güncellemeler tamamlandıktan sonra;
  • Aygıt yöneticisine girerek eksik driver var ise laptop sitesinden kurulmalı.
  • Oyun oynuyor iseniz güncel GPU Driver'i üretici sitesinden kurulmalı. Oynamıyorsanız aceleye gerek yok; Windows'un kurduğu ile devam edin, gerek olduğunu düşündüğünüz an üretici sitesinden kurun.
  • Diğer tüm sürücüler açısından da acele etmeyin, ne zaman ki gereklilik oldu, o zaman güncel sürümü kurun.
Yukarıda yazdıklarım yüzünden yüzünden çok eleştirildim.
Yeni sürüm driverlerin Windows Update'e geç eklenmesi sebepsiz değil.
Güncelse iyidir diye bir durum asla yok. En büyük ispatı da şu:
Her güncel olan iyi olsa idi Windows 10 mu Windows 11 mi tartışması hala devam ediyor olmazdı.
İyi akşamlar...

Insanlara guncel suruculeri tavsiye etme misin birkac nedeni var. Ilki performans ve yeni yazilimlarla uyumluluk. Bir de temizlenen buglar var her surucude olabilecegi gibi. NVIDIA mesela bunun icin farkli branslar sunuyor, tutup experimental bransinin en son versiyonunu indirirsen sorun yasama ihtimalin artiyor tabii ki. Biraz isten anlarsan en mantiklisi oncelikli en guncel surumleri denemek sorun cikarsa uzun sure destek alan branslara gecmek gerekebilir.

Insanlara guncel suruculeri tavsiye etme misin birkac nedeni var. Ilki performans ve yeni yazilimlarla uyumluluk. Bir de temizlenen buglar var her surucude olabilecegi gibi. NVIDIA mesela bunun icin farkli branslar sunuyor, tutup experimental bransinin en son versiyonunu indirirsen sorun yasama ihtimalin artiyor tabii ki. Biraz isten anlarsan en mantiklisi oncelikli en guncel surumleri denemek sorun cikarsa uzun sure destek alan branslara gecmek gerekebilir.
Hocam ben de güncel driver yüklemeyin demiyorum ki.
En küçük bir gereklilik hissederseniz dahi günceli yükleyin diyorum.
Yukarıdaki argümanlarınızın hangisine ters düşüyor bu önerim? :)

Yok ben neden onceligin guncellik olmasi gerektigini anlatmaya calistim sadece. Seni elestirmek gibi bir amacim yoktu.

Yani aslinda durum birazda sartsal sistem gunluk masaustu isler ve oyun icin kullanilacaksa guncel surucu tercih etmek daha mantikli. Ancak mission critical bir cihazsa test edilmis guvenilir suruculeri kullanmak daha mantikli tabii ki.

Chipset sürücüsünü laptop üreticisinin sitesinden yükle.
Laptop üreticisinde Chipset sürücüsü eski olabiliyor. Donanım üreticisinden Chipset sürücüsü indirmeli. Masaüstü bilgisayarlarda anakart üretici sitesinden Chipset sürücüsü indirilmeli.

Casper sitesindeki genelde eski ve bilgisayar ilk çıktığında ki sürücüler oluyor. Sen donanım üreticisi sitesinden bakman doğru olur. Yalnızca BIOS sürümü varsa kontrol et. Sürücü konusunda Lenovo ve HP iyidir. Asus ve Acer laptoplarında genelde 1 yıl sürücü desteği verip keser. BIOS güncellemeyi ihtiyaca göre verirler. Acer ve Asus laptoplarımda genelde 1 yıl sürücü desteği aldım.