Valiant

Üstün
Makaleler
1
Yer
Samanyolu Galaksisi
  • Anakart: Gigabyte B450M S2H V2
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X
  • Ekran Kartı: AMD Radeon RX 5500 XT 8GB
  • İşletim Sistemi: Windows 11 24H2

Merhaba, sistemi normal bir şekilde kullanırken durduk yere bu şekilde bir mavi ekran hatası aldım. Ekran kartı sürücüsüyle ilgili olabileceği söyleniyor, sürücü versiyonum 25.6.1.
Daha önce hiç böyle bir sorun yaşamamıştım, minidump dosyası aşağıda.

Son düzenleme:
  • Anakart: Gigabyte B450M S2H V2
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X
  • Ekran Kartı: AMD Radeon RX 5500 XT 8GB
  • İşletim Sistemi: Windows 11 24H2

Merhaba, sistemi normal bir şekilde kullanırken durduk yere bu şekilde bir mavi ekran hatası aldım. Ekran kartı sürücüsüyle ilgili olabileceği söyleniyor, sürücü versiyonum 25.6.1.
Daha önce hiç böyle bir sorun yaşamamıştım, minidump dosyası aşağıda.

Mavi ekran hatası "SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION (3b)" ve "dxgkrnl.sys" hatası genellikle ekran kartı sürücüsü ile ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu durumda aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz:

1. Sürücü Güncellemesi:
- Ekran kartı sürücünüzü güncellediğinizden emin olun. AMD’nin resmi web sitesine gidin ve RX 5500 XT için en son sürücüyü indirin.
- İndirdiğiniz sürücüyü tamamen kaldırın:
- Denetim Masası > Programlar > Programlar ve Özellikler üzerinden Radeon sürücüsünü kaldırın.
- Ardından, AMD'nin "Cleanup Utility" aracını kullanarak kalıntıları temizleyin.
- Yeni sürücüyü kurun ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

2. Windows Güncellemeleri:
- Windows Update'i kontrol edin. Tüm güncellemelerin yüklü olduğundan emin olun.
- Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update bölümüne gidin ve varsa güncellemeleri yükleyin.

3. Eksik Sistem Dosyalarını Kontrol Etme:
- Komut İstemi'ni yönetici olarak açın (Başlat menüsüne sağ tıklayıp "Komut İstemi (Yönetici)" seçin).
- Aşağıdaki komutu yazın ve Enter'a basın:
Kod:
cmd
     sfc /scannow
- Tarama tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatın.

4. Ekran Kartını Farklı Bir PCIe Slotuna Takma:
- Bilgisayarınızı kapatın ve güç kaynağını fişten çekin.
- Ekran kartınızı anakart üzerindeki farklı bir PCIe slotuna takmayı deneyin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.

5. Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Etme:
- Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri üzerinden "Plan ayarlarını değiştir" kısmına gidin.
- "Gelişmiş güç ayarlarını değiştir" seçeneğini seçin ve "PCI Express" > "Link State Power Management" ayarını "Kapalı" olarak değiştirin.

6. Olası Donanım Arızalarını Kontrol Etme:
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, RAM’inizi test etmek için Memtest86 kullanabilirsiniz.
- Ekran kartınızı bir başka bilgisayarda test ederek bozuk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra sorunun çözülmesi umuduyla bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, daha fazla detay sağlamak, örneğin minidump dosyasını analiz etmek olabilir.