T.C. Kimlik numarasını öğrenen birisi en fazla ne yapabilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan TurkishHD
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 101

TurkishHD 3

Çalışkan
Arkadaşım ile gezerken dün konusu açıldı. Direkt dediği şuydu: "Kanka, T.C.'ni öğrenmeleri korkunç ya." diye dedim, "Niye?" Öyle yani, kredi vs. çekebilirler adına veya borç alabilirler. Diye içime kurt düştü. Zaten bu konuda hassasım, size sorayım dedim, ne yapılabiliyor? Benim bildiğim hiçbir şey yok. @Şişman Adam

Artık bunlar mümkün değil. Kimlikler boşuna yenilenmedi. Adına bir şey yapılması için zaten imzan olması lazım, orası ayrı; üstüne kimliğinin üstündeki çipi telefona okutman lazım (banka uygulamasından kredi çekmeye çalışırlarsa mesela). T.C. kimliğin şu an o kadar önemi kalmadı, önemli olan kimlik seri numarası ve üstündeki çip.

Sorun olan şu ki seri numaralarda zamanında sızdırıldı; onda endişem var.

Bu gibi olaylar olmaması ve tedbir amaçlı bu adımları takip ediniz.

e-Devlet Kapısı üzerinden Ortak/Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS) hizmetini kullanabilirsiniz.

Merhaba,

T.C. kimlik numaranız dahil olmak üzere kişisel verilerinizi elbette güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. Ancak bunların isteyerek veya istemeyerek paylaşıldığı durumlarda da fazla korkmayın. Çünkü bahsettiğiniz şeylerin gerçekleşmesi hem o kadar kolay değil hem de bunlar çözülemeyecek sorunlar değil.

Mesela:
  • T.C. kimlik numaranızı ve isim soyisim bilginizi bilerek tek başına kredi çekemezler. Zaten internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden yapamazlar ancak fiziken banka şubesine gidip girişimde bulunabilirler. Bu girişimin olumlu sonuçlanabilmesi için sahte kimlik kartı üretip, kart üzerinde bilgilerinizin yazılı olması lazım. Yine de kimlik kartlarında çip bulunduğu için muhtemelen bu girişim olumsuz sonuçlanır. Ancak velev ki olumlu sonuçlandı, kredi sözleşmesinde sizin ıslak imzanız bulunmadığı için açacağınız bir dava ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Zor değil.
  • Benzer şekilde bir senet imzalayabilirler sizin bilgilerinizi kullanarak. Ancak yine yukarıdaki gibi imza size ait olmadığı için açacağınız bir dava ile bu durumda yine kolayca kurtulabilirsiniz.
Bunlar sadece birer örnek. Aklınıza gelebilecek herhangi bir senaryonun dolandırıcılar açısından başarılı olması hem zordur hem de başarılı olunması durumunda da bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Şahsen mesleğim gereği insanlara T.C. kimlik numaramı, isim soyisim bilgimi ve adres bilgilerimi veren biriyim. İş gereği birilerinin bana vekaletname çıkarması için zorunlu. Bu bilgileri verdiğim her insan da bana vekaletname çıkarmıyor, bazen vazgeçiyorlar. Haliyle birlikte iş yaptığım veya yapmadığım birçok insanda kişisel bilgilerim bulunmakta. Henüz başıma bir şey gelmedi. Her zaman temkinli olun elbette ama korkmayın.

Çok teşekkür ederim hocam, vallahi zamanında bu konulara aşırı paranoyaktım. Bana "OKB hastasısın" dediler, her şeyi dediler. Kendi kendime düzelmeye çalıştım, bir nebze olsun kendimi düzelttim. TikTok'da bunlardan trilyonu var. Paranoyak olduğum için kalbim aşırı şekilde atıyor (krizlik değil de).

Rica ederim. Hiçbir konuda böyle hissetmemeye çalışın, sağlığınıza dikkat edin. Stresten uzak bir hayat diliyorum. Selamlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…