Rehber TAI Kaan MMU Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve 5. Nesil Uçaklar

Thrust vectoring bile olmayan bir uçakla F-22 kıyaslayarak yaptım. Kaan'ın vaat edilen özellikleri de F-22 seviyesinde değil.
Kaan F-22'ye benziyor olabilir ama F-22 yapısal olarak hava-hava görevlerine optimize edilmiş bir jet. Evet thrust vectoringe sahip ama ona bakarsak Su-35'de thrust vectoring özelliğine sahip. F-22 tartışmasız 5. nesil bir jet olabilir ama Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda çok amaçlı bir jet üretimi kaçınılmaz. Terör, sınır dışı operasyonlar, sınır sorunları vs.

F-35'de thrust vectoring özelliğine sahip değil. Thrust vectoring teknolojisi "altın standart" bir teknoloji değil. Bu teknolojiyi konu olan motora geliştirmek ve o motorda kullanmak bazı dezavantajlar getiriyor. Masraf ve bakım masrafları, motor itki gücüne göre ağırlık artışı, daha karmaşık bir soğutma ve yönlendirme sistemi ve çözümleri. Buraya harcanacak para diğer teknolojilere aktarılıyor, F-35'de olduğu gibi. Thrust vectoring yine manevra konusunda olanak sağlar yahut havanın ince olduğu yüksek irtifalarda kontrol panellerine göre daha iyi dönüş sağlayabilir ya da düşük hızlarda uçağı stabil tutmada.

Su-35 konusunda dediğimi açarsak, Rus jetleri 3D vectoring yaparken ABD jetleri 2D vectoring yapıyor. Aralarında biraz fark var. Kimisine yukarıda değindim zaten. 3D vectoring, stalla yakın hızlarda ya da havanın kanatlara iyi dağılmadığı, paneller üstünde stabil olmadığı durumlarda (hava akımı azken kontroller daha zor olacaktır) uçağı hareket ettirmede ve manevra yapmada kolaylık sağlıyor.

F-22 ise 2D vectoring nozzle sayesinde yine bu işlerin hepsini neredeyse yapabilir ama Rus jetlerinin sahip olduğu bazı açı avantajlarına sahip olmadığı için hepsini de yapamaz. Yine de düşük hızlarda manevra kabilyeti artar ve uçağın kontrolü kolaylaşır.

Thrust vectoring olsa güzel olur ama olmazsa da olmaz değildir. Bugün Kaan için konuşmak daha erken, 5. nesil olduğunda göreceğiz kendisini. Bu yazımda da zaten uçağın şu an 5. nesil hiçbir jetle kıyaslanamayacağını anlattım. Ayrıca aktif olarak AESA radar üreten ve bunları kendi F-16'larımızda deneyen, kullanan bir ülkeyiz; GE motorları da üretiyoruz. Yani deneyimsiz bir ülke değiliz.

F-22 projesinde ilk uçuş 97 yılında yapılıyor, yakın dönemde F-35 projesi başlıyor ve Türkiye'de geçmiş senelere kadar bu proje içerisindeydi. Baktığımız zaman F-22 neredeyse 30 senelik bir uçak ve yükleniciler 4 yapısal alanda paylaşıyor. F-22'lerin döneminde sahip olduğu aviyonikler ve radarlar en iyisiydi, tartışmasız. Fakat şu an APG-77'e göre upgrade edilerek gidilmiş bir sürü iyi radar var. APG-81 sonrasında APG-85 (APG-77v1 hakkında bilgim yok). Bunlar şu an F-35'de de kullanılan radarlar ve aynı seviyede radarların Kaan'da da kullanılacağını biliyoruz. Teknoloji paylaşıldığı için artık belli bir seviyenin altında jet üretmeyiz diye düşünüyorum.

Sonuç olarak ortada bir 5.nesil uçak daha yok. Sadece geliştiriliyor. Fatih altaylıyı çok linç etmişlerdi uçak yok dediği için.

Sonuç olarak ortada bir 5.nesil uçak daha yok. Sadece geliştiriliyor. Fatih altaylıyı çok linç etmişlerdi uçak yok dediği için.
Linç edilecek bir durum yok, ortada bir uçak yok gibi bir mevzu da yok. Bir uçak var fakat 4.5 nesil olarak uçurabileceğimiz bir uçak var. Hedef 5. nesil olmasa testlere devam et, PESA radar tak uçur yani. Şu an motorların vs. bu kadar geliştiriliyor olmasının sebebi uçağı 5. nesle 10-12 sene içinde yetiştirmek. Millet 6. nesil yapıyor işleri falan saçmalıktan ibaret.

Uçak var, 5. nesil bir uçak yok. 5. nesil olduğunu düşünmek saçmalık olur ama bu uçak uçmayacak falan demek de saçmalık olur.

İfadeler: 62

O konuda haklısınız Türkiye'nin gerçekten savunma sanayide iyi yaptığı işler var. Benim asıl yakındığım şey halka hiçbir yatırım yapılmaması.

Umarım Kaan uçağımız başarılı olur. Benim hayalim güzel bir Türk üretimi yeni nesil piyade tüfeği görmek. Dünya çapında bilinen ve ticareti yapılan bir model.
Artık çoğu ülke kendi silahını üretiyor. Lians, tersine mühendislik ya da ripoff şeklinde piyade tüfeklerini üretiyorlar. ABD bile Alman silahlarını kullanıyor, aynı şekilde Almanlar ABD yapımı silahlar. Biz de Alman yapımı tüfeklerin benzerini kullanıyoruz. ABD'de Türk shotgunları ve tabancaları bayağı popüler. Halk bayağı satın alıyor.

Biliyorum canik, sarsılmaz gibi markalarımız var. Ben diyorum ki neden yeni nesil piyade tüfeğimiz olmasın? G3 gibi silahları kullanmak zorunda kalmayalım.

Biliyorum canik, sarsılmaz gibi markalarımız var. Ben diyorum ki neden yeni nesil piyade tüfeğimiz olmasın? G3 gibi silahları kullanmak zorunda kalmayalım.
Subay tanıdıklarım artık G3'ün nadir kullanıldığını söyledi artık yerli silahlar çoğunluktaymış. İzmir'de SG subayı bile MPT kullanıyor öyle söyleyeyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…