Aliwwq

Uzman
Yer
Çayırova
Şimdi BIOS'a girdim ve RAM'lerin özellikleri ve takılı olduğu kanallara baktım ve bir şey fark ettim 2 RAM'de farklı yazılar var RAM'ler kit değil ama aynı model her şeyi aynı seri numaraları ikisini de aynı yerden aldım 2 farklı zamanda tam olarak ne olduğu anlamadım normal bir şey mi yok bir sorun teşkil eder mi?

XPG Lancer RGB 6000MHz.
B760M pg lightning
i7 14700K
9070XT taichi.
20250721_230844.webp

Kit almadığın sürece aynı RAM'i aynı mağazadan ve aynı anda satın alsan dahi farklılıklar görülebilir, RAM'lerde bu oldukça normaldir. Görselde de A2 slotundaki RAM'in PMIC üreticisinin Monolithic Power Systems, B2 slotundaki PMIC üreticisinin de Richtek olduğu gözüküyor. Bu PMIC'ler için belirtilen voltaj değerleri esneklik gösterebilir, orada farklı değerlerin yazması kafanı karıştırmasın. Zaten herhangi bir uyumsuzluk olsaydı bunu MemTest86, WHEA, TestMem5 veya DRAM hatası gibi çeşitli hatalarla belli olurdu.

Kit almadığın sürece aynı RAM'i aynı mağazadan ve aynı anda satın alsan dahi farklılıklar görülebilir, RAM'lerde bu oldukça normaldir. Görselde de A2 slotundaki RAM'in pmıc üreticisinin monolithic Power systems, B2 slotundaki pmıc üreticisinin de richtek olduğu gözüküyor. Bu pmıc'ler için belirtilen voltaj değerleri esneklik gösterebilir, orada farklı değerlerin yazması kafanı karıştırmasın. Zaten herhangi bir uyumsuzluk olsaydı bunu Memtest86, whea, TestMem5 veya DRAM hatası gibi çeşitli hatalarla belli olurdu.

Sistemde bazı oynlarda drop sorunu oluyor sebep bu olabilir mi ama Windows Memory testini yaptığımda sorun çıkmamıştı.

Sistemde bazı oynlarda drop sorunu oluyor sebep bu olabilir mi ama Windows Memory testini yaptığımda sorun çıkmamıştı.
XMP/EXPO kapalı şekilde MemTest86 testi uygulayabilir veya Windows üzerinden TestMem5 uygulayabilirsin. Bir de ek olarak Prime95 LargeFFTs testi uygulayıp işlemcinin bellek kontrolcüsünü de test edebilirsin. Böylelikle RAM ile alakalı bir problem olup olmadığını anlayabilirsin. Baktın bunlarda problem yok, o zaman RAM'den başka sorunlara odaklanırsın.

Tabii bunlardan önce, herhangi bir mavi ekran veya ani sistem kapanması veya donması yaşıyor musun? Mavi ekran yaşıyorsan minidump paylaş, ani kapanma veya anlık donma yaşıyorsan Olay Görüntüleyicisi paylaş.

XMP/EXPO kapalı şekilde Memtest86 testi uygulayabilir veya Windows üzerinden TestMem5 uygulayabilirsin. Bir de ek olarak Prime95 largeffts testi uygulayıp işlemcinin bellek kontrolcüsünü de test edebilirsin. Böylelikle RAM ile alakalı bir problem olup olmadığını anlayabilirsin. Baktın bunlarda problem yok, o zaman RAM'den başka sorunlara odaklanırsın.

Tabii bunlardan önce, herhangi bir mavi ekran veya ani sistem kapanması veya donması yaşıyor musun? Mavi ekran yaşıyorsan minidump paylaş, ani kapanma veya anlık donma yaşıyorsan Olay Görüntüleyicisi paylaş.

Yok sadece oyunlarda drop sorunu yaşıyorum 5 oyunda oluyorsa 5 oyunda olmuyor anlamadım gitti aylardır uğraşıyor yarın bir RAM'i çıkarıp biraz oyun oynayacağım belli olur RAM mi başka bir şey mi?

Yok sadece oyunlarda drop sorunu yaşıyorum 5 oyunda oluyorsa 5 oyunda olmuyor anlamadım gitti aylardır uğraşıyor yarın bir RAM'i çıkarıp biraz oyun oynayacağım belli olur RAM mi başka bir şey mi?
Her oyunda yaşadığın bir problem değilse, oyunun kurulu olduğu diskle de alakalı olabilir veya oyun dosyalarında da sıkıntı olabilir. Bütün oyunlar aynı diskte mi? Aynı diskte ise disk kaynaklı problem değildir.

Her oyunda yaşadığın bir problem değilse, oyunun kurulu olduğu diskle de alakalı olabilir veya oyun dosyalarında da sıkıntı olabilir. Bütün oyunlar aynı diskte mi? Aynı diskte ise disk kaynaklı problem değildir.

Evet aynı disk oyun dosyaların kontrol ettim bu arada Prime 95 testi yapıyorum bu otomatik biticek mi?