Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Öküz

Uzman
Bugün telefonuma bir mesaj geldi. Hakkımda dava açılmış, e-Devlet ve UYAP'tan baktım herhangi bir dosya yok. Gelen mesaj;

Sn. (Kendi ismim) tarafınıza açılmış olan dava dosyanızın işlem günüdür. Mağduriyet yaşamamak adına arayınız. K. (büro ismi) Hukuk 02129 ile başlayan sabit tel no.

Mesaja bakınca tedirgin edici lakin sistemde gözüken dava dosyası yok. Bu durumda ne yapmalı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba,

Mesajlardan okuduğum kadarıyla zaten dolandırıcı olduğunu biliyor veya tahmin ediyormuşsunuz. Yine de konuyu okuyan başkaları hakkında bilgilendirme yapmakta fayda var.

Evet, çok yüksek ihtimalle dolandırıcılar. Öncelikle hiçbir hukuk bürosu veya avukat, dava açtıkları kişiye bu şekilde bir SMS göndermez, SMS ile herhangi bir talepte bulunmaz. Hakkınızda açılan bir davadan veya icra takibinden haberdar olmanız tebligat yoluyla gerçekleşir, unutmayın.

Yine de bu tarz mesajlardan sizlere geldi diyelim. Mesajı okuyunca korktunuz veya gerçekten yakın zamanda herhangi bir sebepten dolayı kendinize karşı bir dava açılmasından çekiniyordunuz ve böyle bir mesaj da denk geldi diyelim. O halde yapmanız gereken şey ya e-Devlet üzerinden sorgu yapmak ya da konu sahibinin bahsettiği gibi en garanti yol olan UYAP üzerinden sorgu yapmaktır. Özellikle UYAP üzerinden dosya sorgusu yaptığınızda bir dava görünmüyorsa, o an kesinlikle mesajda belirtilen dava açılmamış demektir. Dikkatli olun.

Ayrıca bir dava dosyasının "işlem günü" diye bir şey olmaz. Bunlar amatörce kurulmuş cümleler.

Peki neden bu mesajlar geliyor? Bilgilerimizi nereden biliyorlar? Maalesef kişisel verilerimiz güvende olmadığı için, tek cevap bu. Üzgünüm.

Mesajlarda kullanılan hukuk bürolarının isimleri gerçek bir hukuk bürosu olabilir veya gerçek bir avukata ait olabilir. Böyle bir durumda kuvvetle muhtemel o hukuk bürosunun ve/veya avukatın haberi yoktur isimlerinin kullanıldığından, merak etmeyin. Esasen biz avukatlar üzerinden vatandaşları dolandırmaya çalışıyorlar bu insanlar.

Mesajda belirtilen numarayı ararsanız ne olur? Teknik olarak hiçbir şey olmaz. Telefondaki kişi ezberlediği birtakım saçma hukuki terimleri kullanarak sizi hakkınızda bir hukuki işlem başlatıldığına inandırmaya çalışacak. Sonra bu hukuki işlemin iptal edilmesi için sizden para isteyecek. Sizler parayı gönderdikten sonra ya artık onlara ulaşamaz hale geleceksiniz ya da telefondaki kişi/kişiler yine ezberledikleri saçma hukuki terimleri kullanarak biraz daha para göndermeniz için uğraşacaklar.

Genelde hakkınızda yüz kızartıcı bir suçtan dolayı soruşturma başlatıldığını, bunun uzlaşmaya tabi olduğunu, XXXXX adliyesindeki uzlaşma bürosunun muhasebesine şu saatte gitmeniz gerektiğini (Bilerek size uzak şehirdeki bir adliyeyi söylerler ve mesai saatinin sonlarına doğru rastgele bir saat söylerler. Üstelik uzlaşma bürosu muhasebe birimi gibi bir birim adliyelerde yoktur.) söyleyerek bir tutar yatırmanız gerektiğini söylerler. Siz de adliyenin uzak olduğunu ve bugün gitmenin mümkün olmadığını söylerseniz size IBAN numarası vereceklerini ve o IBAN'a para göndermenizin yeterli olacağını söylerler. Bu söylediklerim sadece bir örnek. Bu şekilde ezberlemeyin.

Bu tarz dolandırıcıların bu tarz eylemlerine sakın kanmayın, dikkatli olun.

İyi Sosyaller.
Bugün telefonuma bir mesaj geldi. Hakkımda dava açılmış, e-Devlet ve UYAP'tan baktım herhangi bir dosya yok. Gelen mesaj;

Sn. (Kendi ismim) tarafınıza açılmış olan dava dosyanızın işlem günüdür. Mağduriyet yaşamamak adına arayınız. K. (büro ismi) Hukuk 02129 ile başlayan sabit tel no.

Mesaja bakınca tedirgin edici lakin sistemde gözüken dava dosyası yok. Bu durumda ne yapmalı?

Dolandırıcı, benim UYAP ile çok davam var. Açmışlığım da var. SMS ile bilgilendirme yapmıyor ancak avukatına bildirim gidebilir.

Dolandırıcı. Devlet sana "kanki beni bi ara mağdur olma" diye SMS atmaz. Ya UETS gelir ya da kapına, muhtara resmi kagıt gelir.
Bir de çoğunlukla istismar/yasaklı sitelere giriş v.s bu suçlarla vatandaşı korkutuyorlar uzlaşma istiyorlarmış ama bu davalarda hukuken uzlaşma olmadığını bilmiyorlar. Hukuk bilmeden dolandırmaya çalışmaları ayrı komik. Mesajın güzel ve yeterli olduğu için çözüm yapıyorum.

Spam olarak bildirip engellemek en mantıklısı.
Engellemekle biter mi diyorsun?

İstersen şikayetçi ol, istersen engelle geç.

Dolandırıcılar.
Kişisel bilgilerimi nasıl ele geçirdiler orayı merak ediyorum. Telefon no başta olmak üzere isim ve soyisim, TC Kimlik no falan

Dolandırıcı, benim UYAP ile çok davam var. Açmışlığım da var. SMS ile bilgilendirme yapmıyor ancak avukatına bildirim gidebilir.
Bir de adrese yakın bir avukat bürosunun ismini kullanmışlar ben mesajda arayın dedikleri numarayı değil de o avukatlık bürosuna ulaşıp onları arasam mevzudan haberleri bile yok değil mi? :)

Bir de çoğunlukla istismar/yasaklı sitelere giriş vs bu suçlarla vatandaşı korkutuyorlar uzlaşma istiyorlarmış ama bu davalarda hukuken uzlaşma olmadığını bilmiyorlar. Hukuk bilmeden dolandırmaya çalışmaları ayrı komik. Mesajın güzel ve yeterli olduğu için çözüm yapıyorum.

Engellemekle biter mi diyorsun?

Kişisel bilgilerimi nasıl ele geçirdiler orayı merak ediyorum. Telefon no başta olmak üzere isim ve soy isim, T.C. Kimlik no falan.

Bir de adrese yakın bir avukat bürosunun ismini kullanmışlar ben mesajda arayın dedikleri numarayı değil de o avukatlık bürosuna ulaşıp onları arasam mevzudan haberleri bile yok değil mi :)

Hayır zaten avukat senden habersiz dava açamaz, imzan lazım. Sen de açmadın, o yüzden şikayet et numarayı.

Hayır zaten avukat senden habersiz dava açamaz, imzan lazım. Sen de açmadın, o yüzden şikayet et numarayı.

Yalnız benim açtığım dava değil, bana açılan dava mesajı bu. Ama haklısınız yine de. Böyle ulaşmaya çalışmaları trajikomik.

Dostum ele geçirilmeyen kişisel bilgimiz var mıdır ya? Gözünü seveyim. :LOL:

E bu durum davadan daha kötü. :) Adrese yakın hukuk bürosunu gösteriyorlar bana, yani adresimi biliyorlar. İsim, soy isim, T.C. Kimlik numarası vs. tüm bunlar ellerindeyken nasıl rahat uyuyayım ben? Bir e-Devlet şifremi bilmedikleri kaldı, onu da bu yolla öğrenmeye çalışıyorlar.