Screenshot_20250116_000450_Firefox.webp

Yorumlara baktım da çoğu kişi Chromium tabanlı tarayıcılar arasında Brave'i bayağı bir övmüş. Tamam, sunmuş olduğu özellikler bakımından gerçekten çok cazip ve güzel bir tarayıcı. Bende birçok kez kullanmak ve kullanmaya devam etmeyi istedim ancak her seferinde problemler ile karşılaştım. Mesela Edge ve Opera'da olduğu gibi yerleşik AI sayesinde görüntülerin netliğini ve keskinliğini arttırma gibi özelliklerin olmaması bile ayrı bir eksiyken benim gözümde yetmezmiş gibi tarayıcıyı belli bir süre kullandıktan sonra aşırı derecede hantallaşmaya ve yavaşlamaya başlıyor. Özellikle Brave övenlere soruyorum; sizde bu yavaşlama ve hantallaşma hiç olmuyor mu?

Chromium tarayıcılar arasında sırasıyla Microsoft Edge, Opera (veya Opera gX) ve Google Chrome öneririm her zaman. Safari hariç popüler ve geniş bir kitleye sahip ana tarayıcıların hepsini denediğimden dolayı Vivaldi ve Yandex'e özellikle bulaşılmaması gerektiğini düşünüyorum. Önceden Brave için öyle düşünmezdim ama Brave'i de buna dahil edebilirim çünkü alternatif olarak Brave kullanmayı bir ara çok istemiştim ama dediğim gibi AI özelliklerinin yetersiz kalması bir yana, tarayıcıdaki performans kaybını büyük ölçüde hissedebiliyorsun.
Bende en hızlı Brave çalışıyor. Chrome hariç diğer tarayıcıları kullanınca çok hantal hissettiriyor.

Sırf hızından dolayı tercih ediyorum Brave'i. Benim için tarayıcı konusunda hız her şeyden üstün.

Yorumlara baktım da çoğu kişi Chromium tabanlı tarayıcılar arasında Brave'i baya bir övmüş. Tamam, sunmuş olduğu özellikler bakımından gerçekten çok cazip ve güzel bir tarayıcı. Bende birçok kez kullanmak ve kullanmaya devam etmeyi istedim ancak her seferinde problemler ile karşılaştım. Mesela Edge ve Opera'da olduğu gibi yerleşik AI sayesinde görüntülerin netliğini ve keskinliğini arttırma gibi özelliklerin olmaması bile ayrı bir eksiyken benim gözümde yetmezmiş gibi tarayıcıyı belli bir süre kullandıktan sonra aşırı derecede hantallaşmaya ve yavaşlamaya başlıyor. Özellikle Brave övenlere soruyorum; sizde bu yavaşlama ve hantallaşma hiç olmuyor mu?

Chromium tarayıcılar arasında sırasıyla Microsoft Edge, Opera (veya Opera GX) ve Google Chrome öneririm her zaman. Safari hariç popüler ve geniş bir kitleye sahip ana tarayıcıların hepsini denediğimden dolayı Vivaldi ve Yandex'e özellikle bulaşılmaması gerektiğini düşünüyorum. Önceden Brave için öyle düşünmezdim ama Brave'i de buna dahil edebilirim çünkü alternatif olarak Brave kullanmayı bir ara çok istemiştim ama dediğim gibi AI özelliklerinin yetersiz kalması bir yana, tarayıcıdaki performans kaybını büyük ölçüde hissedebiliyorsun.

Elbette işin en sonunda herkesin kendi zevkleri, beklentileri ve kullanım tarzı değiştiği için herkesin mutlaka sevdiği ve sıklıkla kullandığı tarayıcı şeması da değişecektir.

Bu arada Floorp ve LibreWolf hiç denemedim. Böyle yeni yazılımlar denemeyi seven birisiyim. Bu ikisinden hangisini mutlaka denemeliyim sizce? Ya da aklınıza başka geliyor ise onuda belirtebilirsiniz. Zen denemek istemiyorum çünkü bir ara bakmıştım ve hoşuma gitmemişti.
Hantallık sorunu aslında başlarda yoktu. Firefox kadar çok kaynak tüketiyordu. Ama genel olarak Google hizmetlerinden arınması, içerisinde reklam engelleyicinin Ublock Origin ile aynı mantıkta olması ve gömülü olmasından dolayı ekstra uzantıya gerek kalmaması. Yani bu gizlilik ayarlarıyla birlikte en hızlı Chromium yapıyor. Şu an kullanmıyorum, ama bahsettiğim gibi Edge ve Chrome v3'e geçtiği gibi Brave veya Firefox tercihim olacak. Chromium'a çok alıştığımdan, Firefox'un bazı belki çoğu kişi için sorun olmayan ufak saçmalıklarına katlanamıyorum.

Edge şu an bence veri toplayan tarayıcılar arasında en ideali. Microsoft'un, Windows ile en performanslı çalışan tarayıcısı. Arayüzünde sağladığı ince ayarlar Chrome'un hep önünde durmasını sağlıyor. Bitwarden kullandığımdan tarayıcılara göbekten de bağlı değilim. Çoğu kişi şifre yöneticileri yüzünden bu tarayıcılara bağlı kalıyorlar.

Bu arada ben V3 sonrası Firefox'un parlayacağını da düşünmüyorum. Sebebi ise Ublock Origin Lite ve AdGuard(Chromium tarafında tamamen V3 geçti) herhangi bir sitede reklam engelleyecek kadar yeterli çalışıyorlar. Burada büyük ihtimalle Google kendi sitelerinde sorun yaşamaya başlarlar. YT vb. ülkemizde en azından ucuz ve ben alıştıktan sonra açıkcası reklam engelleyici çözümleri telefona yükleyeyim vb. demiyorum. Zaten telefonda bu tarz çözümler asla düzgün çalışmıyor, kalıcı bir AdGuard aile lisansım var. Evdeki herkesin telefonuna yükleyip denettirdim. Hepsi bir hafta sonra sorunlarla geldiler. Uyglamalara özel kapatma var ama efektif değil. DNS tarafının da reklam engellemesi var. Ama en sıcak baktığım Next DNS bile bunu düzgün bir arayüz ile sunmaya başlayamadı. Halen en temel filtreler yok. AdGuard fiyat konusunu çözse belki o tercih edilebilir diyeceğim ama AdGuard'ın yerel filtresi hariç genel filtreleri yerli uygulamalarda çok sorun yaratıyor. Yani bizim ülkenin firmaları, reklam engelleyici vb. ne olduğundan bile habersizler, bu uzantıların engelleyici izleyici vb. alan adlarını ödeme sayfalarına yerleştiriyorlar.

Brave bu yüzden bana göre şu an önde geliyor. Telefonda Soul Browser kullanıyorum. Firefox telefonda hiç çekilmez bir hantallığı var. Edge belki şu uzantı desteğinde, V3 Ublock Origin Lite veya AdGuard getirirse telefonda tercih edilebilir. Ama onların da Adblock Plus varsayılan getirmeleri, bazı reklamların engellenmesini istemediklerinden. Şu an yapay zeka ile Bing'i yüceltme ve Microsoft reklam ağının daha çok öne çıkmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bence Google arayüzsel olarak yetiştikleri yerde bunu da kazanabilirler. Ama uzun bir süre zor gözüküyor. Yapay zekayı bir de basit kullanıcıya, daha efektif ve korkutmadan kullanmaya alıştırmaları lazım. Bazı insanlar karşısında düşünerek cevap veren, biriyle yazışıyorsun hissinden de hiç haz etmeyebiliyor. Yani yapay zekaya soru sorma kutucuğu dışına çıkması gerekiyor.

Konudan konuya atladım. Neyse V3 benim için Edge(çok emin değilim video iyileştirmeyi, Netflix 4K desteğini ve arayüzünde sağladığı faydalara alıştım) eğer Ublock Origin Lite kırılana kadar kullanmaya da devam edebilirim. Olmazsa Brave veya Firefox. LibreWolf ve Mullvad'ı da övmüştüm, ama onların bazı yerlerde gizliliği çok abarttıklarını ve temel özelliklerden yoksun olduklarını da belirtmek isterim. Basit bir kullanıcıya direkt önermeyeceğim tarayıcılar.

Hantallık sorunu aslında başlarda yoktu. Firefox kadar çok kaynak tüketiyordu. Ama genel olarak Google hizmetlerinden arınması, içerisinde reklam engelleyicinin Ublock Origin ile aynı mantıkta olması ve gömülü olmasından dolayı ekstra uzantıya gerek kalmaması. Yani bu gizlilik ayarlarıyla birlikte en hızlı Chromium yapıyor. Şu an kullanmıyorum, ama bahsettiğim gibi Edge ve Chrome v3'e geçtiği gibi Brave veya Firefox tercihim olacak. Chromium'a çok alıştığımdan, Firefox'un bazı belki çoğu kişi için sorun olmayan ufak saçmalıklarına katlanamıyorum.

Edge şu an bence veri toplayan tarayıcılar arasında en ideali. Microsoft'un, Windows ile en performanslı çalışan tarayıcısı. Arayüzünde sağladığı ince ayarlar Chrome'un hep önünde durmasını sağlıyor. Bitwarden kullandığımdan tarayıcılara göbekten de bağlı değilim. Çoğu kişi şifre yöneticileri yüzünden bu tarayıcılara bağlı kalıyorlar.

Bu arada ben V3 sonrası Firefox'un parlayacağını da düşünmüyorum. Sebebi ise Ublock Origin Lite ve AdGuard(Chromium tarafında tamamen V3 geçti) herhangi bir sitede reklam engelleyecek kadar yeterli çalışıyorlar. Burada büyük ihtimalle Google kendi sitelerinde sorun yaşamaya başlarlar. YT vb. ülkemizde en azından ucuz ve ben alıştıktan sonra açıkcası reklam engelleyici çözümleri telefona yükleyeyim vb. demiyorum. Zaten telefonda bu tarz çözümler asla düzgün çalışmıyor, kalıcı bir AdGuard aile lisansım var. Evdeki herkesin telefonuna yükleyip denettirdim. Hepsi bir hafta sonra sorunlarla geldiler. Uyglamalara özel kapatma var ama efektif değil. DNS tarafının da reklam engellemesi var. Ama en sıcak baktığım Next DNS bile bunu düzgün bir arayüz ile sunmaya başlayamadı. Halen en temel filtreler yok. AdGuard fiyat konusunu çözse belki o tercih edilebilir diyeceğim ama AdGuard'ın yerel filtresi hariç genel filtreleri yerli uygulamalarda çok sorun yaratıyor. Yani bizim ülkenin firmaları, reklam engelleyici vb. ne olduğundan bile habersizler, bu uzantıların engelleyici izleyici vb. alan adlarını ödeme sayfalarına yerleştiriyorlar.

Brave bu yüzden bana göre şu an önde geliyor. Telefonda Soul Browser kullanıyorum. Firefox telefonda hiç çekilmez bir hantallığı var. Edge belki şu uzantı desteğinde, V3 Ublock Origin Lite veya AdGuard getirirse telefonda tercih edilebilir. Ama onların da Adblock Plus varsayılan getirmeleri, bazı reklamların engellenmesini istemediklerinden. Şu an yapay zeka ile Bing'i yüceltme ve Microsoft reklam ağının daha çok öne çıkmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bence Google arayüzsel olarak yetiştikleri yerde bunu da kazanabilirler. Ama uzun bir süre zor gözüküyor. Yapay zekayı bir de basit kullanıcıya, daha efektif ve korkutmadan kullanmaya alıştırmaları lazım. Bazı insanlar karşısında düşünerek cevap veren, biriyle yazışıyorsun hissinden de hiç haz etmeyebiliyor. Yani yapay zekaya soru sorma kutucuğu dışına çıkması gerekiyor.

Konudan konuya atladım. Neyse V3 benim için Edge(çok emin değilim video iyileştirmeyi, Netflix 4K desteğini ve arayüzünde sağladığı faydalara alıştım) eğer Ublock Origin Lite kırılana kadar kullanmaya da devam edebilirim. Olmazsa Brave veya Firefox. LibreWolf ve Mullvad'ı da övmüştüm, ama onların bazı yerlerde gizliliği çok abarttıklarını ve temel özelliklerden yoksun olduklarını da belirtmek isterim. Basit bir kullanıcıya direkt önermeyeceğim tarayıcılar.
Brave ve Opera MV2 eklentilerini desteklemeye devam edeceklerini açıkladılar. Brave tarayıcı içinde MV2 eklentileri ayarları sunuyor. Opera'nın zaten kendi eklenti mağazası var. Özellikle uBlock Origin'i destekleyeceklerini belirttiler. Buna hiç bir kuruluş engel olamaz.