Because The Internet 12

Çalışkan
Tarihler 1994'ü gösterdiğinde piyasaya bomba gibi bir konsol düşmüştü. PlayStation 1. O döneme kadar eşi benzerine rastlanmamış gerçekçi 3D grafikleri ile insanları adeta büyülemişti. Çoğunlukla çocuklara hitap eden oyun sektörünü almış tüm kitlelere yaymayı başarmıştı. Çoğu oyun türünün doğduğu konsoldu. Survival Horror, Simulasyon tadında yarış oyunu, gizlilik oyunları, sinematik aksiyon oyunları. PS1 o kadar önemli bir konsoldu ki köklü bir oyun serisinden bahsettiğimizde genelde temellerini hep PS1'e dayandırırız. Mesela Resident Evil desek PS1'i anmadan oyunlarının tarihçesinden bahsedemeyiz. Metal Gear Solid desek ya da Grand Theft Auto serisi. Tekken serisi, Gran Turismo oyunları. PS1 o kadar çok markayı oyun dünyasına kazandırmıştı ki saymakla bitmez.

Sinematik oyunları da PS1'e borçluyuz desek yanlış olmaz. Disk kullanabildiği için gelen yüzlerce MB alan sayesinde kaliteli sinematik sahneler yapılabiliyordu. O döneme kadar pek basit kaçan hikaye anlatımlarının yanında PS1 sinematik ara sahneleri, özel seslendirmeleri ile bir devrimin habercisiydi kesinlikle.

Ayrıca PlayStation 1 pazar paylarını da önemli ölçüde değiştirmişti. Nintendo'nun zirvede olduğu yıllarda çıkmasına rağmen satış rakamlarını ele geçirmiş Sony bir anda en önemli oyun konsolu geliştiricilerinden biri olmuştu.

Third Party studyoların bu kadar özgür olabilmesinde de PlayStation 1'in parmağı büyük. Hep o dönemlerde kendilerini gösterme şansı bulabildi bu markalar.

Benim içinde en özel konsollardan biridir PS1. Resident Evil 2, Tekken 3, Metal Gear Solid 1 gibi efsane oyunlarıyla aklımın derinlerine kazınmıştır.

Son düzenleme:
Yaşının küçük olduğunu tahmin ediyorum. Yaşının konsolu ps4 se normal böyle konuşman. 1994 yılında millet 2D oyunlar oynarken Resident Evil gibi manyak bir oyun çıkmıştı.

NES de önemlidir ama günümüz konsol jenerasyonlarının ilham noktası hep PS1 dir.

Her şeyin kökenine insek arcade makinelerini derdim zaten. Benim burada bahsettiğim devrim modern oyun yapıları.
Evet, o da dogru bi' yana. Sony olmasaydi su an Nintendo piyasaya hakim olurdu. Ve bu hic iyi olmazdi.

Evet, o da dogru bi' yana. Sony olmasaydi su an Nintendo piyasaya hakim olurdu. Ve bu hiç iyi olmazdi.

Zaten Sony'i oyun konsolu işine sürükleyende Nintendo'nun snes projesi oldu :D. İronik bir şekilde Sony'i sektöre sokmamak isterken sektörde dünya devi yarattılar :D

Bana göre, PS1 sektördeki devrimin kıvılcımıydı; PS2 ise bu devrimi herkesin evine taşıdı. Yalnızca bir oyun konsolu değil, birçok DVD oynatıcıdan daha ucuza satılan bir multimedya cihazıydı. Bu sayede ailelerin de gönlünü kazandı. Xbox 360 ise çevrimiçi oyun kültürü ve dijital ekosistemiyle bugün "yeni nesil konsol" dediğimiz anlayışın temelini attı.

Son düzenleme: