Konu Başlıkları Gizle
- 1 CTRL+ENTER konuyu yayınlar
- 2 Konu oluştururken tüm araçları özgürce kullanamazsın
- 3 Ön izleme yaparken tablolar sapıtıyor
- 4 İmla hatalarına dikkat et acımazlar vururlar
- 5 30 ek limiti olayını unutma
- 6 Resim boyutları sayfayı zıbartıyor
- 7 Time line sekmesi kafa bulandırır!
- 8 Makale bağlantısı kopyalarken dikkat edin
- 9 Resim ve linkleri en son ekle
- 10 sekme sabitle, yedekle, taslağa kaydet
- 11 Rehbere banner ve tarih ekle
- 12 Moderatöre not ekleyebilirsin
- 13 Makaleyi düzenlemek için bilet açın
Metin tarihi: 27.12.2025
Eh... 6 tane devasa makale yazdıktan sonra bilgi birikimimi paylaşmanın mantıklı olabileceğini düşündüm. Çoğu makalemin sonunda "kendime çıkardığım notlar" diye bir sekme var.
Ana amaç forumdaki yazılan makalelerde yapmamanız gerekenlerden bahsetmek. Metodoloji, araçların kullanımı gibi şeylerden bahsetmeyeceğim.
Eğer bu içeriğe siz de başlayacaksanız bu dediklerimi aklınızın bir kenarına not alın. Emin olun o kadar saçma sapan şeyler köstek oluyor ki...
Sıralama yapmayacağım. Aklıma geleni yazacağım.
CTRL+ENTER konuyu yayınlar
Milyon kez SHİFT+ENTER yapayım derken konuyu yayınladım. En sonunda büyük oranda engelleyen bir ayar buldum.Sosyal seçeneklerinden konuyu oluşturmak için onay iste seçeneğini açabilirsiniz.
https://techolay.net/sosyal/hesap/secenekler#:~:text=Konu oluştururken onay iste
Bu ayar konu oluştururken "emin misin?" diye soruyor. CTRL+ENTER konusunda çok yardımcı oluyor. Kesin aç!
Bu ayarı açınca mobil, PC fark etmez hepsinde çalışıyor.
Dip not: Bir konuya cevap verince çıkmıyor. Sadece konu açma yerinde var.
Konu oluştururken tüm araçları özgürce kullanamazsın
Yazı fontları, renklendirme, bold/italic, tablo gibi şeylerden bahsediyorum."Ama... Var ki kullanıyorum" hayır yok. Bu araçlar sayfaya binen yükü çok feci arttırıyor. Gereksiz ise kullanmayın.
@Barış anakart rehberi'nin çökmesinin bu sebeple olduğunu söyledi. El ile müdahale etmesine rağmen hala toparlanamadı. Bu toparlanmış hali öyle diyeyim
Yaptığınız her atraksiyon, 3 atraksiyonluk kod olarak dağın görünmeyen kısmına kaydediliyor. "Bu konuda o kadar SS falan yok neden kasıyor"un cevabı bu.
Ön izleme yaparken tablolar sapıtıyor
Birkaç rehberimde tablo kullanmıştım. Başka bir sebeple ön izlemeye girip çıktıktan sonra tabloların Bella Ramsey'e dönüştüğünü gördüm.Neye göre oluyor henüz bir fikrim yok. El ile son kez toparlayıp mühürlemeniz, ve bir daha "ön izleme" ye basmamanız gerek.
Mekanik | Manyetik / HE / Hal Effect | Optik |
|---|---|---|
Customise için en geniş olanak. Tamiri basit. Hissiyat için en iyi seçenek. Geniş bütçe yayılımı. Hasara karşı dayanıklılık. | Aktivasyon noktası ayarlayabilme. Spesifik modellerde analog kullanım. (Basınç algılama) Stabilizer rahatlığı. En hızlı switch (Latency) Rapit Triger.Uzun ömür. | Mekaniklerden daha hızlı. HE lere nazaran switch içine daha rahat giriliyor. |
İmla hatalarına dikkat et acımazlar vururlar
Ben rehberlere başlarken tolerans gösterebiliyorlardı. Şu anki kurallar gereği artık o yok. Keza şu sıralar ilaçlama yapılıyor. Dil kuralları aşırı katı.Siz de buna dikkat edin.
Kasıtlı olarak "sizde" yi birleşik yazdım. Bu moderatörleri çağırmak için kullanılan antik bir dilden geliyor.
"De"yi olmadık yerde bitişik yazmak gibi tüm imla hataları = "-gel bana 1 saat ban at" demek. Bu rehberde ister istemez baya yaptım. Benden cevap alamazsanız sebebini sorgulamayın
Rehber yazarken, özellikle türeyiş destanı yazacaksanız illaki imla hatası olacak. Onları yapay zeka ile halledin yoksa yemez.
@Hasan Merkit'in bana önerdiği prompt:
Bu sohbet boyunca ne yazarsam yazayım, sadece metin düzenlemesi yap.<br><br>Ek kelimeler eklememelisin.<br><br>Eğer çok ihtiyaç var ise kısa kelimeler eklenebilir.<br><br>Yaptığın her değişiklikleri maddeler halinde bildir.<br><br>Eğer metin sadece İngilizce karakterler ile yazılmış ise (mümkünse) Türkçe karakterler ile yaz.<br><br>Metin çok uzun olmasına rağmen hiç paragraf başı yapılmadıysa yapabilirsin.<br><br>Anlatım bozukluğu varsa metni pek değiştirmeden düzeltmeye çalış.<br><br><br>Hazır mısın?<br><br>Sana soru soruyor gibi görünsem de sadece metin düzenlemesi yap. Bu konuşma boyunca vereceğin cevabın formatı bu olmalı:<br><br>Düzenlenmiş metin:<br><br>[Düzenlenmiş metin]<br><br>Unutmadan, lütfen soru soruyor gibi görünsem de ilk mesajı unutma.30 ek limiti olayını unutma
30 tane resim ekleyebiliyorsunuz. Format ile alakalı olsa gerek daha fazla çıktığıma eminim.Eğer limit dolduysa ve o resmi eklemeniz gerekiyorsa şunu yapın:
Bu Foksune Miku çok tatlı. = resmin olmasını istediğiniz yerdeki cümle/kelime'ye görsel adresinin linkini ekleyin.
Resim boyutları sayfayı zıbartıyor
Teknik sebeplerden dolayı resmin px boyutları sayfaya çok fazla yükleniyor. Bu yüzden küçük boyutlu SS'ler kullanın.@Hasan Merkit'in önerdiği taktik:
Büyük boy SS'i Paint'e at > Ekran'a hizaladıktan sonra sağ tık > yeniden boyutlandır / CTRL+W.
Buradaki yüzde, yüzde kaç çözünürlük düşürülsün tarzı bir şey. Attığınız fotoğrafa bağlı olarak netliği bozulmayacak minimum sayıyı tutturmaya çalışın.
Hem dosya boyutu düşüyor, hem Server'ın işleme kapasitesi (?) rahatlıyor.
Benim uga buga taktik:
Lightshot ile aşağıdaki fotoğrafın en büyük halini SS almayın. 2. şekildeki gibi sayfayı küçülterek alın.
Daha az px'li alanı almış oluyorsunuz. Her zaman etkili değildir ama iş yapar.
Time line sekmesi kafa bulandırır!
Mantık şu:Öneri içinde rehber yapayım bari. Çünkü neden olmasın.
Temel mantık şunları sıralamakta.
![]()
Bir metini seçtikten sonra bunlardan birisini seçiyorsun.
Başlık bir en büyüğü, başlık 2 bir alt dalı, başlık 3 en ufağı.
Örnek;
PSU nedir
80 Plus nedir
80 Plus'a kalite göstergesi diyenlere kafam...
mega önemli dip not:
Metini seçtikten sonra başlık seçiyoruz ya. Dikkat et bazen alt satırdakini de alıyor.
Shift enter değil enter bas.
"Buga girdi dur" deyip CTRL Z basıp alt satırda olan yazının başına enter basınca hareket etmediğini görürsen düzelir. Şu yukarıdakileri yaparken de yaşadım.
O biraz random gelişiyor. Bir süre sonra alışırsın.
Bu sistemin planını kafanızda iyi kodlamanız lazım. "Mega önemli dip not"daki olaylara kesinlikle dikkat edin.
Her başlığa bunu yapmayın. Tepedeki Liste'de görünmesine gerek yok ise boyutunu arttırıp CTRL+B ile bold yapın.
Fazla sıklaştığında sayfa kabız oluyor. "Gizle" demediğiniz sürece kasılıyor.
Makale bağlantısı kopyalarken dikkat edin
Bazı durumlarda makale bağlantısı, time line'daki belli bir bölgeyi alıyor. O linke tıklayınca atıyorum "PCI Express nedir" sekmesine ışınlıyor.Mesela;
[SIZE=4]Time line'lı link [/SIZE]: https://techolay.net/sosyal/konu/anakart-rehberi-tum-detaylar-2025.161607/[COLOR=rgb(147, 101, 184)]#-clipboard-time-line[/COLOR][SIZE=4]Konu link[/SIZE] : https://techolay.net/sosyal/konu/anakart-rehberi-tum-detaylar-2025.161607/#post-1460488Linke tıkladıktan sonra mor kısımdaki şeyi silerseniz sayfa bayağı toparlanır.
Resim ve linkleri en son ekle
X sebepten konuyu yazarken patlarsa emeğiniz boşa gitmesin diye.Ayrıca ChatGPT'ye imla için attığınızda işinizi kolaylaştırır.
Bir de konumlandırma ve sayfa düzenini yapmanızı rahatlatır.
sekme sabitle, yedekle, taslağa kaydet
Tarayıcıdan sekmeyi sabitlersen o sayfayı yanlışlıkla kapatmanı engeller. Brave ve Chrome'da tarayıcı ile birlikte o sayfayı da açıyor.Yazdıklarını sürekli not defterine vb. yedekle. Ne olacağı belli olmaz.
Sağ üstteki üç Nokta'dan "taslağı kaydet" demeyi ihmal etme. Aman "taslağı sil" deme!
Nadiren yaşanır; konuyu tamamen kopyalayıp farklı bir yere yapıştırırsan, sayfadaki her şeyi kopyalamayabilir. Gömülü linkler, SS'ler, spoiler falan gümleyebiliyor.
Konu onayda bekliyorsa moderatör'den DM aracılığı ile iste. O bayağı zaman kazandırır.
Rehbere banner ve tarih ekle
En tepedeki şeyden bahsediyorum. Eğer ilk satıra yapıştırırsan, imleç ile konu üstüne gelince o gözüküyor. Hoş bir dokunuş.Onun altındaki tarih ise anlayabileceğiniz gibi. Konunun ne zaman hazırlandığını, düzenlendiğini vb. belirtiyor.
Moderatöre not ekleyebilirsin
Konun en başına devasa font ve dikkat çekici renk ile "moderatör'e not" yazarak başlayın.Bazen mod'lar hata olduğunu düşündüğü şeyi düzeltebiliyor. Eğer o "hata" olan şeyi bilerek yaptıysan belirtebilirsin.
Mesela; Benim anakart rehberimin başlığının devrik cümle olmasının sebebini belirttim. Amacım keyword kullanarak etiketleme yapmak. Bu sayede Google'da çıkma ihtimalim artıyor. Bunu söylediğimde başlığa ellemediler mesela.
Bu tarz kasıtlı yaptığınız veya moderatör'e bildirmeniz gereken şeyleri yazın.
Makaleyi düzenlemek için bilet açın
Makalede yaptığınız hatayı düzeltmek için konuyu raporlamak yerine bilet açın. Basit bir şey ise moderatör'e tarif ederseniz, zaman bulunca yaparlar. (Ama garanti edemem.)Ancak benim RX 9000 serisi tierlist'deki tarzda anlatması karışık bir revizyon gerekiyorsa bilet açın. Size belli bir tarihe kadar konuyu düzenleme yetkisi veriliyor.
Aklıma gelenler bunlar. Siz de aklınıza gelenleri yazabilirsiniz. Ben de bir şeyler öğrenmiş olurum ^-^
İyi sosyaller, makale yazımında kolay gelsin.
Son düzenleyen: Moderatör: