Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Can Berk arkadaşımızın elinde 2a kadar su olsun; maçı kazandıklarında 3x+5y kadar su dağıtınca elinde kalan su sayısı 2 imiş.Zamanında bu konuyu işlerken bu soruyu yapamamıştım, yarım saat harcayıp en sonunda sinirden yürüyüşe çıkmıştım döndüğümde çözebilmiştim. Aslında çok basitmiş. Çözer misiniz? Farklı bakış açılarını göreyim.
Eki Görüntüle 170637
Bu durumda 2a=3x+5y+2 diyebiliriz. 2a değerinin çift olduğunu bildiğimize göre 3x+5y değerinin de çift olması gerekir.
x ve y değerlerinin katsayıları tek olduğuna göre x ve y değerleri ya aynı anda çift olacak ya da aynı anda tek olacaktır.
Şimdi 1. öncülde kişi sayısının tek olduğunu söylemiş, bizim kişi sayımız x+y+ Can Berk olduğuna göre bu ifade her zaman doğrudur.
2. öncülde farklarının tek olduğunu söylemiş, x ve y değerleri aynı anda çift veya tek değerini aldığına göre bu iki değeri birbirinden çıkardığımız zaman sonuç her daim çift gelecektir. Dolayısıyla bu öncül yanlıştır.
3. öncülde ise y değerinin tek olduğunu söylemiş, y değerinin az önce çift gelebilme olasılığını da bulduk. Dolayısıyla bu öncül de yanlıştır ve cevap A seçeneği gelir.
SF26
Üstün
Can Berk arkadaşımızın elinde 2a kadar su olsun; maçı kazandıklarında 3x+5y kadar su dağıtınca elinde kalan su sayısı 2 imiş.Zamanında bu konuyu işlerken bu soruyu yapamamıştım, yarım saat harcayıp en sonunda sinirden yürüyüşe çıkmıştım döndüğümde çözebilmiştim. Aslında çok basitmiş. Çözer misiniz? Farklı bakış açılarını göreyim.
Eki Görüntüle 170637
Bu durumda 2a=3x+5y+2 diyebiliriz. 2a değerinin çift olduğunu bildiğimize göre 3x+5y değerinin de çift olması gerekir.
x ve y değerlerinin katsayıları tek olduğuna göre x ve y değerleri ya aynı anda çift olacak ya da aynı anda tek olacaktır.
Şimdi 1. öncülde kişi sayısının tek olduğunu söylemiş, bizim kişi sayımız x+y+ Can Berk olduğuna göre bu ifade her zaman doğrudur.
2. öncülde farklarının tek olduğunu söylemiş, x ve y değerleri aynı anda çift veya tek değerini aldığına göre bu iki değeri birbirinden çıkardığımız zaman sonuç her daim çift gelecektir. Dolayısıyla bu öncül yanlıştır.
3. öncülde ise y değerinin tek olduğunu söylemiş, y değerinin az önce çift gelebilme olasılığını da bulduk. Dolayısıyla bu öncül de yanlıştır ve cevap A seçeneği gelir.
Syntax
Üstün
3'er adet verdiği X olsun. 5'er verdiği y olsun. X ve Y beraber ya tek ya da çift olmak zorunda. Bu yüzden X ve ynin toplamı her türlü çift. Buna canı ekledğimizde kişi sayısı tek oluyor. Diğer öncüller zaten değer verdiğimizde daima doğru olmuyor. Bu yüzden cevap a.
seeraddar
Yetkin
Ben Can Berk arkadaşımızı adam yerine almayıp işleme katmadığımdan x artı y çift buluyordum o yüzden yapamamıştım.Can Berk arkadaşımızın elinde 2a kadar su olsun; maçı kazandıklarında 3x+5y kadar su dağıtınca elinde kalan su sayısı 2 imiş.
Syntax
Üstün
Ben can berk arkadaşımızı adam yerine almayıp işleme katmadığımdan yapamamıştım.
Dikkat hatası olabilir arada.
SF26
Üstün
Olur öyle, sıkma canını.Ben Can Berk arkadaşımızı adam yerine almayıp işleme katmadığımdan x artı y çift buluyordum o yüzden yapamamıştım.
R4GNAR9
Çalışkan
Dağıtılan suların toplamı "3x+5y+2" olarak bulunur. Eğer Can'ın kendisi için aldığı suları varsaymazsak "3x+5y" oluyor yine çift sayı oluyor. Bu durumda X ve Y ya aynı anda çift olacak ya da aynı anda tek olacak.
Birinci öncül her zaman doğrudur çünkü x+y toplamı her zaman çift sayı olacak +1 olarak Can'ı eklediğimizde tek sayı olmuş oluyor.
İkinci öncülde X ve Y farkları yukarıda belirttiğimiz durumdan ötürü her türlü çift sayı gelmekte bu yüzden yanlış.
Üçüncü öncülde zaten belirttiğimiz gibi y ya tek ya da çift olacak bu yüzden bu öncülde yanlış.
Dolayısıyla cevap A şıkkı.
Hocam ek olarak soru Mert Hoca'nın kitabına mı ait?
Birinci öncül her zaman doğrudur çünkü x+y toplamı her zaman çift sayı olacak +1 olarak Can'ı eklediğimizde tek sayı olmuş oluyor.
İkinci öncülde X ve Y farkları yukarıda belirttiğimiz durumdan ötürü her türlü çift sayı gelmekte bu yüzden yanlış.
Üçüncü öncülde zaten belirttiğimiz gibi y ya tek ya da çift olacak bu yüzden bu öncülde yanlış.
Dolayısıyla cevap A şıkkı.
Hocam ek olarak soru Mert Hoca'nın kitabına mı ait?
seeraddar
Yetkin
Hocam ek olarak soru mert Hoca'nın kitabına mı ait?
Evet VDD.
- Makaleler
- 3
Mert Hoca pek Türkçe bilmiyor galiba. Ulestirme öyle yazılmaz. Dikkat edin, sınavda çıkabilir.
Ben de çözerken bu soruyu yanlış yapmıştım Can Berk'i dahil etmeyi unutmuştum.