Zamanında bu konuyu işlerken bu soruyu yapamamıştım, yarım saat harcayıp en sonunda sinirden yürüyüşe çıkmıştım döndüğümde çözebilmiştim. Aslında çok basitmiş. Çözer misiniz? Farklı bakış açılarını göreyim.
Eki Görüntüle 170637
Can Berk arkadaşımızın elinde 2a kadar su olsun; maçı kazandıklarında 3x+5y kadar su dağıtınca elinde kalan su sayısı 2 imiş.
Bu durumda 2a=3x+5y+2 diyebiliriz. 2a değerinin çift olduğunu bildiğimize göre 3x+5y değerinin de çift olması gerekir.
x ve y değerlerinin katsayıları tek olduğuna göre x ve y değerleri ya aynı anda çift olacak ya da aynı anda tek olacaktır.
Şimdi 1. öncülde kişi sayısının tek olduğunu söylemiş, bizim kişi sayımız x+y+ Can Berk olduğuna göre bu ifade her zaman doğrudur.
2. öncülde farklarının tek olduğunu söylemiş, x ve y değerleri aynı anda çift veya tek değerini aldığına göre bu iki değeri birbirinden çıkardığımız zaman sonuç her daim çift gelecektir. Dolayısıyla bu öncül yanlıştır.
3. öncülde ise y değerinin tek olduğunu söylemiş, y değerinin az önce çift gelebilme olasılığını da bulduk. Dolayısıyla bu öncül de yanlıştır ve cevap A seçeneği gelir.