Benim için en önemli kriter batarya, depolaması, dayanıklılığı. Hele bataryası şöyle 3-4 gün gidecek şekilde ise hiç düşünmeden alırım. Sizin kriterleriniz nelerdir? Ve telefonunuz kriterlerinizi karşılıyor mu?

Basit işlerimi görmesi yeterli. Sisteminin stabil olması. Bundan önce Vestel venüs Z10 kullanıyordum. Telefon mavi ekran veriyordu. Banka Papara bile zar zor açılıyordu. NFC falan hak getire zaten. Şu anda da Note 11s kullanıyorum. Genel olarak sosyal medya internet ve bankacılık işlerimi görüyor.

Depolama, ama boyutu değil de türüne dikkat ederim. Özellikle UFS olmasına dikkat ederim. eMMC bu zamanda çekilecek dert değil.

Cihazın malzeme kalitesi/kalınlığı/tasarımı gibi kısımları ise iyi olmalı, buna da dikkat ederim.

Bir de UI'e dikkat ederim. Bloat bir UI istemiyorum. Sırf bu yüzden 6/7 yıldır saf Android ve türevlerini kullanıyorum.

Bunların dışında G99 seviyesinde bir SoC bile işimi görür. Geriye kalan özellikler umurumda olmaz. (Çok kötü olmadıkları sürece.)

Son düzenleme:
Tasarımı çok önemli. Mesela kamera bölümü olarak Honor 200'ün, iPhone Air'in dizaynı çok hoşuma gidiyor. Malzemesi çizilmeye karşı dayanıklı olması lazım. Çerçevesinin kolay çizilmemesi, kamera lenslerinin kırılgan ve çizilmeye müsait olmaması, renk atmaması lazım. Çerçevesinin alüminyum, titanyum vb. metallerden yapılması sağlamlıktan bağımsız olarak hoşuma gider. Plastik hiç hoşuma gitmiyor. Aynı şey arka kapak için de geçerli. Tamamen metalden yapılma bir arka kapak çok isterim, olmazsa cam da olur, plastik hiç istemiyorum. Metal kapaktan dolayı kablosuz şarj konulamaması hiç önemli değil. Kullanmam zaten. Ancak manyetik hizalama olsa iyi olur. Normalde kablosuz şarj standına sabitlemek için kullanılır ancak ben harici bir telefon fanını bu özellik sayesinde mıknatısla oturtabiliyorum, telefona yapışkanlı manyetik soğutucu plaka yapıştırmam gerekmiyor. Şu an bu özellik iPhone 12'den beri var ancak Android tarafında maalesef sadece pixel 10 serisinde bulunuyor. Oyuncu telefonu adı altında pazarlanan Infinix GT serilerinde bile bu özelliğin olmaması gerçekten rezilliğin daniskası. Red magic telefonlarda olmaması da aynı şekilde. Ekranının 120 Hz olması. Günlük kullanımda çok da önemli değil ama FPS oyunlarında 60 ile 120 çok fark ediyor. Daha üstünde gözüm yok. AMOLED veya OLED olması iyidir fakat benim için aşırı önemli değil. Asla IPS telefon almam diye bir şey yok yani. 1000NIT parlaklık yeter. Ekranın her yerinde 1000NIT ışık saçması yeterli benim için. Ekran gövde oranı aşırı önemli değil. Yüzde 85 iyidir. Ancak alt kısmın diğer kısımlardan daha kalın olmasını katiyen istemem. Ekranının büyük olmasını isterim. Oyun oynarken çok yararı olur. Küçük ekranda ekran elim büyük olduğu için kayboluyor. 7 inç bile kabul edilebilir benim gözümde. Ambargo olmasaydı Huawei Mate 70 Air çok rahat kullanılabilir bir telefon olurdu. Dokunma hassasiyeti, tepki süresinin iyi olması lazım. Kavisli ekran hoşuma gider. 4 taraftan hafif kavislilerden değil, yanlardan Full kavisli olanlardan. Ekranın kırılma riskini arttırmasa koyardım. Batarya da önemli. Aralıksız oyun oynamak için güçlü bir bataryaya ihtiyacım var. 7000'den aşağısını kabul etmiyorum. Ancak kaç watt desteklediği işin içerisine girerse vazgeçebilirim, mesela 7000 mAh ile 60 watt güzel kombinasyondur. 5000 mAh ile 100 watt da aynı şekilde. 5000 mAh altını katiyen kabul etmem. Normalde idare edilir ama sonuçta rüya telefon yapıyoruz değil mi:) batarya optimizasyonu da idare eder seviyede olursa bal gibi olur. Kalınlığı önemli değil. Ulefone Armor gibi bir şey olmasın yeter. Yazılım olarak Android tercihimdir kesinlikle. iOS gibi kapalı bir kutuda telef edemem donanımı. OS olarak magicos veya HarmonyOS çok isterim. Arayüzleri çok hoşuma gidiyor. Ancak güncel olarak HarmonyOS 5.0'dan sonrasında Huawei yeni bir işletim sistemi yapıp piyasaya sürdüğü için Andriod'den bağımsız bir OS oluyor. Benim kastettiğim şey sadece arayüz. Yani karışıklık olmasın, Android'de nasıl HarmonyOS 5.0 bekliyorsun demeyin. Bloatware sayısını pek umursamıyorum. Ayarlar falan ayrı bir pencere olarak kocaman reklam çıkmasın veya telefonu kastıracak seviyeye getirmesin yeter. Kamera hiç önemli değil. Yani arka kamera bölümü öyle kalsa içine kamera koymasalar bile kabulüm normalde ama ana kamera için yine de bir ımx 882 kullanalım. Ön kamerayı salla zaten hiçbir işim yok onunla. Ekran altı kamera teknolojisi olsa iyi olur zaten ön kameranın önemi yok ama olmazsa da sıkıntı etmem. iPhone'lardeki dinamik adalar da sorun değil benim için. İleride emülatör ile PC, PS, oyunları falan oynayacağımı varsayarak en az 16 GB RAM ve 1 TB hafıza isterim. Mümkünse 2 TB. Isınması benim için pek önemli değil. S22 kadar ısınmadığı sürece pek umursamam. Stabilize daha önemli. Tam yükte ısındığı için belirli bir süre sonra (yaz aylarında) gücü yüzde 65'in altına inen telefonlar tercihim değildir. Soğutması ve işlemci verimliği iyi olacak yani. İşlemci olarak asla Exynos istemiyorum. Verimlilikten bağımsız olarak optimizasyon problemleri yaşayan bir marka. Samsung foundry tarafından basılmış Snapdragon çipler yine olur, Exynos çipler olmaz. Dimensity'lere de pek sıcak bakmıyorum. Onlar emülatör yazılım desteği konusunda Snapdragon'dan geriler. Geekbench 6 tekli çekirdek puanı 2500 civarı gelse yeter. 8 gen 3 8 Elite arasında. GPU tarafı ne kadar güçlü olursa o kadar iyi. Şu anlık oynadığım oyunlar için güncel 7 gen 3,4 gibi çipler bile yeterli ancak emülatörler işin içine girdiğinde en güçlü amiral gemisi işlemciler bile güçsüz kalıyor.

Birazcık uzun yazmışım.