%20-80 olayını çok abartıyorlar hocam. 1 yıl olacak yakında, benim telefon hâlâ %100 pil yüzdesi. %20 altına düşürmüyorum, sabaha kadar şarjda bırakmıyorum telefonu. Şarj olurken telefon ile oynamak, işte o asıl pili bitiriyor. Kablosuz şarjların da masum olduğunu düşünmüyorum ek olarak.

Orijinal adaptör, kablosuz şarjdan mümkünse uzak durmak, şarj olurken aşırı kullanmamak zaten pil ömrün için yeteri kadar sağlıklı olacak. Ekstrem bir şeye gerek yok.

%20-80 olayını çok abartıyorlar hocam. 1 yıl olacak yakında, benim telefon hâlâ %100 pil yüzdesi. %20 altına düşürmüyorum, sabaha kadar şarjda bırakmıyorum telefonu. Şarj olurken telefon ile oynamak, işte o asıl pili bitiriyor. Kablosuz şarjların da masum olduğunu düşünmüyorum ek olarak.

Orijinal adaptör, kablosuz şarjdan mümkünse uzak durmak, şarj olurken aşırı kullanmamak zaten pil ömrün için yeteri kadar sağlıklı olacak. Ekstrem bir şeye gerek yok.

Şarjda kullanmak olsun oyun oynamak olsun genel olarak ısınma direkt en çok ömrü tüketen. Yapmazsak yerer de artar işte. Hocam ayrıca nasıl sabaha kadar şarjda bırakmıyorsun?

Bir bataryada 0-100 yaptiginizda bu ''bir adet sarj dongusu'' sayilir. Ayni zamanda batarya hucrelerini tamamen doldurmak hucreleri daha fazla yoruyor, bunu zaten %80-100 arasi sarjin %0-80 arasina kiyasla daha yavas olmasindan anlayabilirsiniz. Kimyayla alakali bir durum biraz da.

20-80 yaparak hucreleri daha az yoruyorsunuz ve bir adet dongu sayilmasini geciktirmis oluyorsunuz, iyi bir sey yani.

Atiyorum iki tane ayni telefonun biri 2 yil boyunca 0-100 yapsin, biri de 20-80, test sonunda test boyunca 20-80 yapmis cihazda daha az pil dongusu sayisi oldugu icin, pili daha saglikli olacaktir. Ozunde durum bu.

Bataryalarin en buyuk dusmaninin sicaklik oldugunu belirtmeden de gecmeyeyim. Bir kullanici 20-80 kuralina kati sekilde uysa bile telefonunu hizli sarj + sicak ortam ikilisinde sarj ediyorsa pek bir anlami kalmiyor, o batarya icin cok daha sagliksiz.

sabaha kadar şarjda bırakmıyorum telefonu.
Telefonu şarjda kullanmak zararlı evet ama sabaha kadar şarjda bırakmanızda bir sakınca yok. Eski cihazlar gibi düşünmeyin, son 10-15 senedir üretilen cihazların pil yönetim devreleri şarj dolduğunda pili doldurmayı keser, elektriği doğrudan cihaza verir. Yani pile zarar veremezsiniz.

Pili korumanın olayı şarjda uzun kalmasından çok hangi yüzdede daha çok vakit geçirdiğiyle alakalı.

Bir bataryada 0-100 yaptiginizda bu "bir adet şarj dongusu" sayilir. Ayni zamanda batarya hucrelerini tamamen doldurmak hucreleri daha fazla yoruyor, bunu zaten %80-100 arasi sarjin %0-80 arasina kiyasla daha yavas olmasindan anlayabilirsiniz. Kimyayla alakali bir durum biraz da.

20-80 yaparak hucreleri daha az yoruyorsunuz ve bir adet dongu sayilmasini geciktirmis oluyorsunuz, iyi bir şey yani.

Atiyorum iki tane ayni telefonun biri 2 yil boyunca 0-100 yapsin, biri de 20-80, test sonunda test boyunca 20-80 yapmis cihazda daha az pil dongusu sayisi oldugu icin, pili daha saglikli olacaktir. Ozunde durum bu.

Bataryalarin en buyuk dusmaninin sicaklik oldugunu belirtmeden de gecmeyeyim. Bir kullanici 20-80 kuralina kati sekilde uysa bile telefonunu hizli şarj + sıcak ortam ikilisinde şarj ediyorsa pek bir anlami kalmiyor, o batarya icin cok daha sagliksiz.

Hocam her şey tamam da 100-20 arasında 2,30 saat falan ekran süresi alıyorum ben. Her gün 2,30 saat eksik kullanacağım hem daha sık şarja takmama sebep olacak hem telefonun potansiyelini çok aşağı çekeceğim. Bunları yapmışken faydasına değmiyor bence.

Hocam her şey tamam da 100-20 arasında 2,30 saat falan ekran süresi alıyorum ben. Her gün 2,30 saat eksik kullanacağım hem daha sık şarja takmama sebep olacak hem telefonun potansiyelini çok aşağı çekeceğim. Bunları yapmışken faydasına değmiyor bence.
Hocam bu mevzu teknik olarak doğru ama pratikte pek işe yaramayan, gözle görülemeyen şeylerden biri işte 😂 Evet "teknik olarak" pil ömrünü uzatır ve yıpranmasını azaltır ama bunun etkisini yıllarca görmeniz zor. Ben açık tutuyorum mesela, ama keyfi bir şey bence.

Hocam bu mevzu teknik olarak doğru ama pratikte pek işe yaramayan, gözle görülemeyen şeylerden biri işte 😂 evet "teknik olarak" pil ömrünü uzatır ve yıpranmasını azaltır ama bunun etkisini yıllarca görmeniz zor. Ben açık tutuyorum mesela ama keyfi bir şey bence.

Dediğim gibi bu kadar eksi sağlıyorken teknik olarak pil ömrünü uzatıyor olmasını artı saymam ben şahsen.

Dediğim gibi bu kadar eksi sağlıyorken teknik olarak pil ömrünü uzatıyor olmasını artı saymam ben şahsen.
Ben o %20 yi pek önemsemiyorum. Telefonlarımı da sık sık değiştirmem, tamir ettirmeyi veya parça değiştirmeyi de sevmem o yüzden ömründe ne kadar az fark oluştursa da pil koruması açık kullanıyorum. 3-5 sene sonrasına yatırım gibi düşünüyorum ben ama çoğu kişi için mantıksız.

Ben o %20'yi pek önemsemiyorum. Telefonlarımı da sık sık değiştirmem, tamir ettirmeyi veya parça değiştirmeyi de sevmem o yüzden ömründe ne kadar az fark oluştursa da pil koruması açık kullanıyorum. 3-5 sene sonrasına yatırım gibi düşünüyorum ben ama çoğu kişi için mantıksız.

Vallahi hocam ben de 100-20 kullanıyorum, oyun oynamıyorum şarjda kullanmıyorum. 20 olunca da koşa koşa şarja takmaya gitmiyorum. Bu şekilde memnunum ben, özellikle kılıf takılıyken şarj etmek önemli bir konu bence. 16e kullanıyorum soğutma olayı da belli alumınyuma yayıyor telefonun etrafına. Bu yüzden özellikle kılıfsız şarj ediyorum ki ısıyı atabilsin.