Ben 5.5 sene boyunca hep uydum bu kurala. Telefonun da M51 tabii, 7000'lik bataryası var. 5 sene sonra bile normal kullanımda 2 günü çıkartabilirdi batarya.
Vallahi hocam ben de 100-20 kullanıyorum, oyun oynamıyorum şarjda kullanmıyorum. 20 olunca da koşa koşa şarja takmaya gitmiyorum. Bu şekilde memnunum ben, özellikle kılıf takılıyken şarj etmek önemli bir konu bence. 16e kullanıyorum soğutma olayı da belli alumınyuma yayıyor telefonun etrafına. Bu yüzden özellikle kılıfsız şarj ediyorum ki ısıyı atabilsin.
Benim telefon S21 FE, meşhur SD 888 Cep sobası kendisi. Zaten bu kadar ısınan bir cihaz olup üstüne pil ömrü de zaten az olduğu için koruması açık kullanıyorum
%0-80 ile %20-100 arasında seçim yapılacak olsa %0-80 seçmek daha mantıklı. %0'a düşmek o kadar da kötü bir şey değil. Asıl zararı %0'da uzun süre geçirmek veriyor. %80 üstü ise öyle değil. Zaten neredeyse kimse %0'a gerçekten çok gerekmediği sürece düşmüyor. Telefonlar %20-15 civarında uyarıya başlıyor ve insanlar en kötü %5'te takıyor.
Güncel telefonların hepsinde ayar var herhalde. Telefon bağımlısı değilseniz %80 sınırı koymamak için bir sebep düşünemiyorum. Tabii ki yeri gelir tüm kapasiteye ihtiyacınız olan günler olur, o zaman fulleyin gitsin. Bir kere yaptım, mahvoldu gibi bir durum söz konusu değil.
AI sorusu:
lityum iyon bi telfon bataryası için %0-80 ya da %20-100'den birini seçecek olsan hangisini seçersin. beklenen döngü sayılarI ne olur. kısa kes
Lityum iyon kimyasında hücreyi en çok yıpratan etken yüksek voltaj stresidir. Hücre %100 doluluğa ulaştığında gerilim ~4.20V–4.35V seviyelerine çıkar; bu da elektrolit oksidasyonunu, katot bozulmasını ve kalıcı kapasite kaybını tetikler. %0 seviyesi (telefonun kendini kapattığı an) BMS koruması nedeniyle kimyasal sıfır değildir (~3.0V–3.3V) ve yüksek voltaj kadar tahribat yaratmaz.
Beklenen Döngü Ömürleri (%80 Sağlık Sınırına Kadar)
%0 – %80 aralığı: Yaklaşık 800 – 1.200 tam eşdeğer döngü
%20 – %100 aralığı: Yaklaşık 400 – 600 tam eşdeğer döngü
(Karşılaştırma için: Standart %0–100 döngüsü genelde 300–500 döngü civarında kalır.)