Telefona virüs girmiş olabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Eriate
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 542

Eriate

Uzman
Merhaba, iyi forumlar diliyorum.

Telefonuma uzun bir süredir yasa dışı k*mar sitelerinden spam SMS'ler geliyor, belirtmek isterim ki resmi ya da gayriresmi olarak bu durum ile uzaktan yakından alakam yoktur. Telefonumda en başından beridir Kaspersky'ın Premium antivirüs yazılımı yüklüdür, ara sıra PDF indirmek için kısaltılmış linkli sitelerden indirme yapmam gerekiyor ve bunu da genel itibarıyla özel sekme açarak açılan pop-up'ları kapatarak indirmeleri yapıyordum.

Tüm bu olaylar olurken telefonuma Flash SMS diye bir ekranda yasa dışı kumar sitesinin tanıtım bildirimi geldi, aşağıya ekliyorum. Normal SMS'leri Google Mesajlar uygulaması ile spama düşürüyordum, bir süredir bu durumdan kurtulmuştum fakat böyle bir ekran görmek çok canımı sıktı, telefona bir kere hard reset bir kere de normal yolla format attım, sizce daha öncesinde telefonuma virüs girmiş midir?

*Ekran görüntüsü alıntıdır, o esnada ekran görüntüsü almayı maalesef unuttum.
**İnternette Şikayetvar.com üzerinde birden fazla bu konu ile alakalı şikayet mevcuttur.
***Android ekosistemine tabii bir cihaz kullanıyorum, fakat bu mesaj iOS ekosisteminde olan birkaç cihazda da gözükmüştür bu durumda ekte paylaşılmıştır.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bunlar virüsle alakalı değil. Bana da aynıları geldi. Rcs sohbet özelliğinin bir parçası sanırsam.

Flash SMS alıyorsunuz bunun birden çok fazla çözümü bulunmakta fakat biz direkt hat üzerinden kapatalım.
Hangi operatörü kullanıyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandığınız tarayıcının önbelleğini temizleyin.
Takvimler uygulaması var ise önbelleğini temizleyin.

Mesajlar uygulamasında ayarlarda flash sms seçeneği aktif mi?
Merhaba,

Gizli sekme kullandığım için önbellek zaten her oturum sonunda temizleniyor, ayrıca telefona bu mesajı alır almaz hard reset attım zaten konuyu lütfen tekrar okuyun.

Flash SMS alıyorsunuz bunun birden çok fazla çözümü bulunmakta fakat biz direkt hat üzerinden kapatalım.
Merhaba,

Bu olayı yaşadıktan hemen sonra operatörü aradım ve flash sms'i kapattıklarını belirttiler.

Bunlar virüsle alakalı değil. Bana da aynıları geldi. Rcs sohbet özelliğinin bir parçası sanırsam.
Merhaba,

Tam olarak durumu anladığınızdan emin olamadım, bu menü genelde operatör firmalarının satışları için çıkan arayüzdür, arayüz halinde gelmiş olması beni doğrusu tedirgin etti.

Peki sizce telefona virüs girmiş midir?

Merhaba,

Bu olayı yaşadıktan hemen sonra operatörü aradım ve flash sms'i kapattıklarını belirttiler.
Geçmiş olsun artık bu tarz uyarıları almamanız gerekiyor.
Eğer almaya devam ediyor iseniz muhtemel virüs olabilir.
Durumu takip edin.

Geçmiş olsun artık bu tarz uyarıları almamanız gerekiyor.
Eğer almaya devam ediyor iseniz muhtemel virüs olabilir.
Durumu takip edin.
Peki şöyle bir soru sorayım, ilk etapta dediğim gibi ben telefona bu bildirimi alır almaz format attım bu durumdan ötürü virüs girmiş olsa bile virüsün gitmesi gerekmez mi?
İkinci sorum ise şu ben bu Flash SMS özelliğini operatör firmasından deaktif ettirdim, fakat diyelim ki virüs yediysem bile bu sadece bana gözükmez arka planda çalışmaya devam etmez mi?

Yıllardır Android cihazlar kullanmaktayım. (iOS cihazlar hakkında deneyime sahip değilim kullanmadığım için bu yorumları yaparken Android olan bütün cihazlardan bahsediyorum.) Cihazın yazılımı değişmemiş olması şartıyla recovery bölümünden biçimlendirme yaptığınız takdirde kullanıcı datalarının hepsi silinmektedir. Yazılımı değiştirilmemiş cihazlarda bootloader kilidi veya secure boot gibi güvenlik teknolojileri bulunmaktadır. Yani evet virüs temizlenmiş oluyor. Fakat yazılımı değiştirilmiş ise örneğin root, custom rom yani Android işletim sisteminin dosyalarına dahi erişebiliyor iseniz kullanıcı olarak virüs buralara da girebiliyor. Bu sebeple bootloader üzerinden komple sistemi silip yeniden kurmak gerekiyor.
Arka planda virüs çalıştığını düşünüyor iseniz ayarlar uygulaması üzerinden sistem uygulamaları da dahil telefonunuzda kurulu olan bütün uygulamaları tek tek kontrol edin. Anormal olduğunu düşündüğünüz uygulamayı internet üzerinden araştırın. Eğer kötü amaçlı bir yazılım ise uygulamayı kaldırın. İçiniz rahat etmez ise recovery üzerinden kullanıcı datanızı temizleyin cihazınız fabrika ayarlarına dönecek.

Ben de sizin aksinize güvenilir ve kapalı kutu olması sebebiyle bu zamana kadar iOS kullanıyordum, asla telefonun orijinalliğine zarar vermem, root tarzı şeylere yönelmem APK yüklemeler yapmam tek sorunum dediğim gibi PDF yüklerken kısaltılmış sitelerdeki reklamlara maruz kalıyordum formattan önce format attıktan sonra Brave'nin tarayıcısını kullanarak reklam sorunumu da gidermiş oldum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…