Makaleler
19
Yer
LTAI
Merhaba,

Bildiğiniz üzere Sosyal'de yazım kurallarına olabildiğince özen gösteriliyor ve fikrimce kaliteyi yukarıda tutan en önemli unsurlardan biri.

Geçenlerde Technopat tarafında @4'ın hazırlamış olduğu bir rehbere denk geldim: Rehber: Ek ve bağlaç olan de/da'nın yazımı. İlk iki cümleye göz atalım:

1706555636894.webp

Açıklama yapılmış: En sık yapılan hatalardan biri. Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("illaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç). Yazım yanlışları hakkında burada buna benzer bir rehber oluşturmaya yeltenmiştim ancak tam yetkin olmadığım bir konu olunca böylesine önemli bir konu hakkında kendimi, diğer arkadaşlarımızı bilgilendirmeye layık göremedim.

Bu hataların doğrularını sadece uyarı veya düzenleme bildirimi gibi yollarla öğrenmek, diğer üyelerin bihaber olmasına sebep oluyor olabilir. Önerime geleyim: Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.

(Technopat) Sosyal beni zamanında yazım kurallarını öğrenmeye ve bu kurallara uymaya o kadar teşvik etti ki anlatamam. Ara ara hatırlar ve tekrar tekrar içimden teşekkür ederim. Hâl böyle olunca önerdiğim rehber(ler)in oldukça faydalı olabileceğini düşünüyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Artı 32 Eksi
13 yıl boyunca okul öğretememiş, biz mi öğreteceğiz artık?

Öğrenmek ayrı, uygulayabilmek ayrı. Birçoğumuzun hâlâ hatası olabiliyor. Hem daha 13 yıl eğitim almamış arkadaşlarımız da mevcut. Bunun yanı sıra 13 yıl boyunca yazım kuralları öğretilmiyor.

Bu konuda bir rehber hazırlanırsa uygulamaya teşvik de artar diye düşündüm. Hoş olur hem, kurallara uyduran bir forum için iyi gider.

@brkdnmz İlk uyarımı bu yüzden aldım. Doğru bildiğim bir -de yazım şekli aslında yanlışmış. Arada olabiliyor. Dikkat etmek lazım.

Çok güzel bir noktaya değindiniz: doğru bildiğimiz yanlışlar. Nasıl bunca süredir değinmedik?

Ben de ilk uyarılarımdan birini hiç unutmam: "direk" yerine "direkt". Doğru olduğunu sanıyordum, hiç araştırmaya yeltenmemiştim o yüzden. :D

Gayet güzel bir Sosyal önerisi. O yasaklansın, şu kısıtlansınlardan çok çok daha faydalı.

Buna bile muhalefet edenler olmuş ki anlamıyorum. İnsanları dilini öğrenmeye teşvik edici bir rehberin ne gibi bir dezavantajı olabilir?

İnsanları dilini öğrenmeye teşvik edici bir rehberin ne gibi bir dezavantajı olabilir?

"Fayda sağlanabilecek konuların önüne geçmesi" durumundan yakınıldı anladığım kadarıyla. Kastedilen, teknik konular olmalı (?).

Ne var ki böyle bir rehber de aynı işlevi sağlar ve diğer konuların önüne geçeceğini hiç mi hiç sanmıyorum. 🫠

• Beğendim
İfadeler: 519
Bunun ayrımını nasıl yapacağız? Mesela "sağlıcakla" yazısını "sağlacakla" olarak değiştirmişler. Dediğin olursa ve ben "sağlacakla" yazarsam uyarı alırım.
Bunun gibi harf hatalarına uyarı vermiyoruz. Yazım denetimi hatası sebebiyle "sağlacakla" olarak değiştirilmiş.