Windows 11 Pro kurulumunu tamamladım. Tüm güncellemeleri yaptım. Normalde kasanın içinden fan sesi gelmezdi. Fakat şu anda boşta bile anlamsız yükselişlerle fanlar anlık hızlanıyor. Oyuna girdiğimde ise kasanın arkasından cızırtı sesi geliyor. Fakat bu ses ekran kartı fanları çalışmazken de geliyor.
Kasa içi soğutma çok iyi durumdayken şimdi bir farklılık var gibi geliyor.
Anakartımın chipset Driver'ını yükleyemedim. Sitesinde W11 seçmeme rağmen son driver Windows 10 geliyor ve uyumsuz versiyon uyarısı veriyor. Armory de güncelleme vermiyor. Sorun bu olabilir mi?
Ekran kartı için MSI Afterburner üzerinde bir profil oluşturup fan curve atayın derim. Ayrıca yine Afterburner üzerinde 4090'a minimal undervolt uygulayarak kartın saat hızındaki dalgalanmaların önüne geçip stabil bir frekansta çalışmasını sağlayıp daha düşük fan devrinde daha az ısınmasını sağlayabilirsiniz. Kendim kartı 2600MHz'e kilitledim. Hiç bir senaryoda sorun oluşturmuyor.
İşlemci soğutucusu için AI Suite mi kullanıyorsunuz? İşlemci için de bir fan curve ayarlamanızı öneririm. Ayrıca dün Asus Z serisi chipsetler için bir güncelleme yayınladı. Eğer güncelleme yapmadıysanız yapmanızı öneririm.
13900K için multicore enhancement ayarını kapatıp Long Duration ve Short Duration Package Power Limit ayarlarının her ikisini de 253W olacak şekilde ayarlayıp, CPU Core/Cache Current Limit Max ayarını da 307A olacak şekilde ayarlamanızı öneririm.
Henüz yerli kaynaklarda haberi yapılmadı ama 13900K/KS, 14900K/KS çiplerde anakart üreticilerinin, Intel'in belirlediği enerji limitlerinin çokça üzerine çıktıları ve bu sebeple işlemcilerin ömürlerinin fazla voltaj/akım sebebi ile kısa sürede kısaldığı hatta çiplerin kullanılamaz hale geldiği ortaya çıktı.
Araştırma şansınız varsa yabancı kaynaklara bir göz atın derim. Yabancı kaynak olarak Reddit üzerindeki şu konuyu gösterebilirim:
Chipset için uyumluluk hatası veriyorsa ve Windows Update üzerinden de yüklenmediyse -ki yüklenmiş olması lazım- aşağıda bağlantısını paylaştığım, Intel'in programı ile yükleyebilirsiniz. Başka bir Intel sürücüsü gerekiyorsa da bu program aracılığı ile yükleme yapabilirsiniz.
Bunu yapmadan önce Windows Update'in güncelleme geçmişinden hangi sürücüleri kurduğuna bir göz atın.
The Intel® Driver & Support Assistant helps keeps your system up-to-date by detecting when updates are available.
www.intel.com
Fanları optimize edebilmek için bir çok program mevcuttur. Yazılımlar bölümüne göz atabilirsiniz ya da ASUS'un AI Suite 3 programı ile de bunu yapabilirsiniz, ben de fan optimizasyonunu bu program ile yapıyorum.
Fan Tuning'e tıkladığınız da birkaç dakikalık bekleyişten sonra fanlarınızın optimizasyonu yapılmış olacak ya da dilerseniz kendiniz de yapabilirsiniz.
Cızırtı dediğiniz ses aşağıda paylaşacağım videolarda ki sesler gibiyse, coil whine ile karşı karşıyasınız demektir. Korkmanıza gerek yok. Herhangi bir sorun çıkartmaz ama ses kafa ütüleyebilir.
Coil whine sorununun net bir çözümü olduğunu görmedim, çok çeşitli çözüm önerileri var ama ne kadar işe yarıyor bilmiyorum.
ASUS ROG ve ASUS TUF serilerinde coil whine, Nvidia 4000 serisinde ve özellikle 4090'lar da çok görülüyor. Bizzat ASUS TUF 7700XT'de bile coil whine sorununu gördüm.
Not:
Coil whine'nın ne zaman ortaya çıkacağını kimse bilemez, bu tamamen şans işidir. Servise gönderseniz bile sesin şiddetine göre kartın değişimini verebilirler ya da hiç vermeyebilirler (yani hiç bir şeyi yok deyip, geri gönderebilirler).
@ADIWN 'in dediği gibi coil while'dan şüpheleniyorum ben de.
İşlemci soğutucu modelinizi belirtirmemişsiniz, soğutucu modelinizi belirtir misiniz? Ayrıca soğutucu için kendiniz custom fan curve ayarı yapmış mıydınız, yoksa otomatikte mi kullanıyorsunuz?
Chipset için uyumluluk hatası veriyorsa ve Windows Update üzerinden de yüklenmediyse -ki yüklenmiş olması lazım- aşağıda bağlantısını paylaştığım, Intel'in programı ile yükleyebilirsiniz. Başka bir Intel sürücüsü gerekiyorsa da bu program aracılığı ile yükleme yapabilirsiniz.
Bunu yapmadan önce Windows Update'in güncelleme geçmişinden hangi sürücüleri kurduğuna bir göz atın.
The Intel® Driver & Support Assistant helps keeps your system up-to-date by detecting when updates are available.
www.intel.com
Fanları optimize edebilmek için birçok program mevcuttur. Yazılımlar bölümüne göz atabilirsiniz ya da ASUS'un AI Suite 3 programı ile de bunu yapabilirsiniz, ben de fan optimizasyonunu bu program ile yapıyorum.
Fan Tuning'e tıkladığınız da birkaç dakikalık bekleyişten sonra fanlarınızın optimizasyonu yapılmış olacak ya da dilerseniz kendiniz de yapabilirsiniz. Eki Görüntüle 38806
Cızırtı dediğiniz ses aşağıda paylaşacağım videolarda ki sesler gibiyse, coil whine ile karşı karşıyasınız demektir. Korkmanıza gerek yok. Herhangi bir sorun çıkartmaz ama ses kafa ütüleyebilir.
Coil whine sorununun net bir çözümü olduğunu görmedim, çok çeşitli çözüm önerileri var ama ne kadar işe yarıyor bilmiyorum.
ASUS ROG ve ASUS TUF serilerinde coil whine, NVIDIA 4000 serisinde ve özellikle 4090'lar da çok görülüyor. Bizzat ASUS TUF 7700XT'de bile coil whine sorununu gördüm.
Not:
Coil Whine'nın ne zaman ortaya çıkacağını kimse bilemez, bu tamamen şans işidir. Servise gönderseniz bile sesin şiddetine göre kartın değişimini verebilirler ya da hiç vermeyebilirler (yani hiçbir şeyi yok deyip, geri gönderebilirler).
Ben de dün akşam Asistant ile çözdüm sanırım dirver sorununu. Şu anda o cızırtı yok. Coil whine olduğunu düşünmüyordum zaten. Şu anda kurulum öncesine göre ekran kartı fazla ısınıyor ve kasa içi fanlar eskisine göre daha çok çalışıyor. Bunun dışında bir problem yok.
Fanlar Lian Li (12 adet) ve kendi programını quite modda kullanıyorum. Eskiden de böyleydi. Yine de suit e bakmamı önerir misiniz?
@ADIWN 'in dediği gibi coil while'dan şüpheleniyorum ben de.
İşlemci soğutucu modelinizi belirtirmemişsiniz, soğutucu modelinizi belirtir misiniz? Ayrıca soğutucu için kendiniz custom fan curve ayarı yapmış mıydınız, yoksa otomatikte mi kullanıyorsunuz?
Ekran kartı için MSI Afterburner üzerinde bir profil oluşturup fan curve atayın derim. Ayrıca yine Afterburner üzerinde 4090'a minimal undervolt uygulayarak kartın saat hızındaki dalgalanmaların önüne geçip stabil bir frekansta çalışmasını sağlayıp daha düşük fan devrinde daha az ısınmasını sağlayabilirsiniz. Kendim kartı 2600MHz'e kilitledim. Hiç bir senaryoda sorun oluşturmuyor.
İşlemci soğutucusu için AI Suite mi kullanıyorsunuz? İşlemci için de bir fan curve ayarlamanızı öneririm. Ayrıca dün Asus Z serisi chipsetler için bir güncelleme yayınladı. Eğer güncelleme yapmadıysanız yapmanızı öneririm.
13900K için multicore enhancement ayarını kapatıp Long Duration ve Short Duration Package Power Limit ayarlarının her ikisini de 253W olacak şekilde ayarlayıp, CPU Core/Cache Current Limit Max ayarını da 307A olacak şekilde ayarlamanızı öneririm.
Henüz yerli kaynaklarda haberi yapılmadı ama 13900K/KS, 14900K/KS çiplerde anakart üreticilerinin, Intel'in belirlediği enerji limitlerinin çokça üzerine çıktıları ve bu sebeple işlemcilerin ömürlerinin fazla voltaj/akım sebebi ile kısa sürede kısaldığı hatta çiplerin kullanılamaz hale geldiği ortaya çıktı.
Araştırma şansınız varsa yabancı kaynaklara bir göz atın derim. Yabancı kaynak olarak Reddit üzerindeki şu konuyu gösterebilirim:
Ben de dün akşam Asistant ile çözdüm sanırım dirver sorununu. Şu anda o cızırtı yok. Coil whine olduğunu düşünmüyordum zaten. Şu anda kurulum öncesine göre ekran kartı fazla ısınıyor ve kasa içi fanlar eskisine göre daha çok çalışıyor. Bunun dışında bir problem yok.
Fanlar Lian Li (12 adet) ve kendi programını quite modda kullanıyorum. Eskiden de böyleydi. Yine de suit e bakmamı önerir misiniz?
Merhaba,
İşlemci soğutucum NZXT KRAKEN 360 Elite. İşlemcide sorun yok açıkçası. Kasa fanları ve ekran kartı biraz fazla ısınıyor ve çalışıyor.
Ekran kartı için MSI Afterburner üzerinde bir profil oluşturup fan curve atayın derim. Ayrıca yine Afterburner üzerinde 4090'a minimal undervolt uygulayarak kartın saat hızındaki dalgalanmaların önüne geçip stabil bir frekansta çalışmasını sağlayıp daha düşük fan devrinde daha az ısınmasını sağlayabilirsiniz. Kendim kartı 2600MHz'e kilitledim. Hiçbir senaryoda sorun oluşturmuyor.
İşlemci soğutucusu için AI Suite mi kullanıyorsunuz? İşlemci için de bir fan curve ayarlamanızı öneririm. Ayrıca dün ASUS Z serisi chipsetler için bir güncelleme yayınladı. Eğer güncelleme yapmadıysanız yapmanızı öneririm.