Temiz Windows 11 kurulum tavsiyesi

Öncelikle herkese iyi günler diliyorum.

5 sene önce aldığım sistemimin HDD'sinin artık çalışmaması nedeniyle kaybettiğim verilerden mütevellit bünyeme sirayet eden korkudan SATA SSD'mi de değiştirip bilgisayarımı sıfırlamaya karar verdim. Bunun için kendime bir Samsung 970 EVO Plus sipariş ettim ve şu an elime ulaşmasını bekliyorum. Hali hazırda Windows 10 kullanıyorum lakin desteğinin bitecek olmasından ötürü Windows 11'e geçmeye karar verdim. Her şeyden önce sistem özelliklerimi belirtmek isterim.

Anakart: Gigabyte B450M S2H
İşlemci: Ryzen 1600
Ekran kartı: RX580
Bellek: 16 GB

Konuyu açmamdaki asıl sebep ne kadar hangi Windows 11 sürümünü kurmam gerektiğini sormak olsa da, bilgili arkadaşlardan performansımı arttıracak BIOS ayarlarını da öğrenmek isterim. Kendim çok vakit ayıramadığım için BIOS ayarları konusunda bilgili değilim. Windows 11 konusunda ise forumda gezinerek debloat etmek veya LTSC sürüm kullanmak gibi şeyler gördüm lakin bunların hangisini tercih etmem veya nasıl yapacağım hakkında bilgi sahibi değilim. Şu an arkada benim nezdimde çok uygulama açık olmamasına rağmen 10 GB belleğimin kullanıldığını görüyorum ve bunun hiç verimli olduğunu düşünmüyorum. Temiz bir kurulum yapmak istiyorum ama neye göre ilerlemem gerektiğini bilmiyorum. Bu yüzden bir yol göstericiye ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Windows 11 Enterprise LTSC sürümü en mantıklısı. Telemetriler hafifletilmiş, gereksiz hizmetler kaldırılmış, Microsoft'un dayattığı boş uygulamaların olmadığı bir sürüm. Microsoft Store da olmuyor ancak isterseniz çok basit bir şekilde Microsoft Store kurup işinize yarayacak yazılımları indirebilirsiniz. Ek olarak size kurulumdan sonra yapılması gereken ayarların anlatıldığı bir rehber atayım. @AJFA hocamız sağ olsun ben de her formattan sonra bu rehberi uyguluyorum.

Hocam işlemciniz Windows 11 için uygun değil gibi. Riot Games oyunlarında sıkıntı yaşayabilirsiniz.

incelemeni öneririm, kendimde kullanıyorum tertemiz yapıyor.
Açıkçası linkteki videoyu izledim ve güzel duruyor. Lakin en başından debloated bir işletim sistemi kurmak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
LTSC benim kulağıma da daha mantıklı gelmişti açıkçası en başından debloated olmasından ötürü. Microsoft Store'dan bir tek Whatsapp indirmiş olmam lazım, onun haricinde Microsoft'a ait Xbox Game Bar, Photos gibi uygulamalar kullanıyorum. Sonrasında bunları kurabiliyor muyum? Ayrıca attığınız sürüm Türkçe galiba, İngilizce dilinde mevcut mu?
Hocam işlemciniz Windows 11 için uygun değil gibi. Riot Games oyunlarında sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Ne gibi bir sıkıntı yaşarım hocam? Şu an oynayabiliyorum Riot Games oyunlarını.

@kabotajbayramı, tabii. İngilizce sürüm de mevcuttur. https://massgrave.dev/windows_ltsc_links

Buradan istediğiniz dilde indirebilirsiniz. Ayrıca dediğim gibi Microsoft Store'u indirip o dediğiniz uygulamaları dilediğiniz gibi kurabilirsiniz. Sorun yok o açıdan.

Hocam IoT ve Non-IoT versiyonlar arasındaki fark nedir? Güvenlik güncellemelerini almaya devam ediyor muyum? Kurulumu yaparken internet bağlantımı kesmem gerekli mi? Kurulumda hesap açtırıyor ya, offline bir şekilde kullanabiliyor muyum? Microsoft Edge kurulu mu geliyor? Office uygulamalarını yüklemek istersem ne yapmam gerekir? Microsoft 365 diye bir şey vardı ama o bütün her şeyi tarayıcıda açıyordu anlam verememiştim. Defender yine mevcut mu?

Hocam IoT sürümü ATM, POS cihazı gibi yerlerde kullanılıyor. Non-IoT ise daha çok kurumsal şirketlerde kullanılıyor. İkisi arasında pek fark yok.

Ayrıca Edge kurulu geliyor ve silmenizi önermem. Bazı uygulamalarda sorun yaşarsınız.

Defender mevcut.

Microsoft 365 yok hocam.

Microsoft Office programlarını Microsoft Store'dan indirebilirsiniz.

Güvenlik güncelleştirmeleri geliyor.

Ben kurulum yaparken internet bağlantısını hiç kesmedim. Herhangi bir sorunla da karşılaşmıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…