Konu hani günlük kullanım değil de kıyamet senaryosuna hazırlık gibi ömürlük depolama için.

Onun dışında tabii ki uygun değil.
Hocam bilenler vardır illa ki. Blu Ray diskler var. 1000 yıl dayanıyor diye yazıyorlardı üzerlerine. M-disk filan diyorlardı. Kıyamet senaryosu deyince onlar geldi aklıma. 1000 yıl lafı reklamdan ibaret değil mi? Uygun saklama koşulu filan gerekir illa ki.

Hocam bilenler vardır illaki. Blu-ray diskler var. 1000 yıl dayanıyor diye yazıyorlardı üzerlerine. M-disk filan diyorlardı. Kıyamet senaryosu deyince onlar geldi aklıma. 1000 yıl lafı reklamdan ibaret değil mi? Uygun saklama koşulu filan gerekir illaki.

O zaman M-Disk tek çozum hocam, hem daha erişilebilir hem de uzuuun ömürlü.

Blu-Ray'de o saklama koşullarını yakalamak için katlanılması gereken maliyetleri söylemezler tabii Full reklam/şov.
SanDisk 3D NAND'lı 1TB SATA 3 SSD almıştım 2019'da pandemi gelmeden evvel, diskin şimdiki sağlığı %88 falan ama Okuma'da yavaşlıklar başladı bile, oyun falan atıp denedim loading screende takılıyor, 9100 Pro'ya attım mecbur. Sadece Video-MP3-fotoğraf falan saklıyorum birkaç da ISO dosyası o kadar.
2009 sezonundan kalma Seagate 1TB HDD ise hala tıkır tıkır çalışıyor.

1790461105298.webp

Son düzenleme:
Hocam bilenler vardır illa ki. Blu Ray diskler var. 1000 yıl dayanıyor diye yazıyorlardı üzerlerine. M-disk filan diyorlardı. Kıyamet senaryosu deyince onlar geldi aklıma. 1000 yıl lafı reklamdan ibaret değil mi? Uygun saklama koşulu filan gerekir illa ki.
Blu-Ray değil hocam uzun omurlu olan. Asıl M-Disk gerçekten uzun ömürlü ve ucuz. M-disk arşive başlamak isterseniz iş gorecek bir M-ROM'u 2.800TL civarına ITOPYA'dan alabiliyorsunuz. 10 tane 25'lik Verbatim disk yaklaşık 2900TL, uzun ömuru goz onune alınınca gerçekten iyi.

Kağıt ustunde 1000 yıla kadar veri saklayabilecek şekilde tasarlandılar, tabii istisna modeller hariç en reel değerler maksimum 150-200 bilemedim 300 yıl olacaktır diye dusunuyorum. Zaten koskoca 200 yıl içinde yeniden yedek almazsan o veri kaybolmayı haketmiş demek. Ayrıca 200 yıl sonra kaç kişi çalışan bir M-ROM sahibi olur bilmiyorum, zaten 200 yıl içinde çok daha verimli formatlar çıkacaktır ve M-ROM'da disket gibi yok olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Blu-Ray değil hocam uzun omurlu olan. Asıl M-Disk gerçekten uzun ömürlü ve ucuz. M-disk arşive başlamak isterseniz iş gorecek bir M-ROM'u 2.800TL civarına ITOPYA'dan alabiliyorsunuz. 10 tane 25'lik Verbatim disk yaklaşık 2900TL, uzun ömuru goz onune alınınca gerçekten iyi.

Kağıt ustunde 1000 yıla kadar veri saklayabilecek şekilde tasarlandılar, tabii istisna modeller hariç en reel değerler maksimum 150-200 bilemedim 300 yıl olacaktır diye dusunuyorum. Zaten koskoca 200 yıl içinde yeniden yedek almazsan o veri kaybolmayı haketmiş demek. Ayrıca 200 yıl sonra kaç kişi çalışan bir M-ROM sahibi olur bilmiyorum, zaten 200 yıl içinde çok daha verimli formatlar çıkacaktır ve M-ROM'da disket gibi yok olacaktır.
Bende biri Asus diğeri Pioneer iki tane blu ray okuyucu var. Asus'ta M-disk filan da yazıyordu sanki. Itopya'dakiler harici DVD okucular galiba. DVD m disk de alabiliriz o zaman. Baya meraklıyım bu işlere. 4 tane kasam var. 3'ü optik sürücü destekliyor 😀 meraklı ama bilgim az.

Şans işi olduğunu biliyorum; ancak teorik olarak bakıldığında en uzun dayanan HDD ve SSD hangileridir? Marka ve model belirtirseniz sevinirim.

Teşekkürler.

Konuyu şöyle netleştirelim, bu tip kurumsal HDD'lerin üstüne işletim sistemi veya oyun kurmamalısın.

Bunu alıp taktığında depolama yapılacak, işte mesela bir tane program-ISO falan lazım oldu oradan M.2 SSD'ye çekersin o kadar yani. Depon var elinde, malları oraya yığdın, lüzum olduğunda depodan mal çekeceksin işte mantığı biraz böyle.

Blu-ray değil hocam uzun omurlu olan. Asıl M-Disk gerçekten uzun ömürlü ve ucuz. M-disk arşive başlamak isterseniz iş gorecek bir M-ROM'u 2.800TL civarına İtopya'dan alabiliyorsunuz. 10 tane 25'lik Verbatim disk yaklaşık 2. 900 TL, uzun ömuru goz onune alınınca gerçekten iyi.

Kağıt ustunde 1000 yıla kadar veri saklayabilecek şekilde tasarlandılar, tabii istisna modeller hariç en reel değerler maksimum 150-200 bilemedim 300 yıl olacaktır diye dusunuyorum. Zaten koskoca 200 yıl içinde yeniden yedek almazsan o veri kaybolmayı hak etmiş demek. Ayrıca 200 yıl sonra kaç kişi çalışan bir M-ROM sahibi olur bilmiyorum, zaten 200 yıl içinde çok daha verimli formatlar çıkacaktır ve M-ROM'da disket gibi yok olacaktır.

@Mehmetis Neden butun mesajlarıma beğenmedim attınız? Yoksa sizin mesajınıza beğenmedim atmak yasak mı? Eğer gerçek bir nedeni varsa açıklayınız. Ayrıca sadece marka yazmak saçmalık! Her markanın iyi ve kotu modeli bulunur, Samsung'un bolca sorunlu veya kotu modeli var! Ayrıca konuya uygun bir mesaj bile değil, burada kıyamet arşivi için depolama yontemi istenilmiş, elektromanyetik alandan etkilenen SSD'ler sizce nasıl kıyamet için uygun?

Samsung Pro serisi güldü sana şu an. Evet, Samsung uzun vadede dayanıklıdır.

Samsung Pro serisi güldü sana şu an. Evet, Samsung uzun vadede dayanıklıdır.
TEORIK OLARAK EN UZUN OMURLU ne demek sizce??? O aşırı dayanıklı Zamsung SSD'nizi evde yaptığım EMP ile çöp edebilirim isterseniz.

M-disk kullanılabilecek donanım olduğu surece en kullanıcı dostu ve verimli format, zaten deneysel/endustriyel segmente çıkınca DNA uzerinde dijital veri saklama ve kuvars cam (microsoft silica olmalı ismi hatırlamıyorum) gibi .çzumler var.

Pro 980'lerin kitlenme ve read-only moda takılı kalması, Pro serisinde MLC'den TLC'ye geçiş gibi rezillikleri unutmayalım. 990 Pro'nun iki haftada %60 sağlığa dusmesi gibi kroniklerini hatırlatırım.

Son düzenleme: