Bulba

Uzman
Yer
İzmir
Arkadaşlar, 2025 YKS'de TYT puanıyla 2 yıllık bir bölüme yerleştim ama kayıt yaptırmadım. Benim alanım sayısal, seneye AYT sayısal puanı ile tercih yapacağım. OBP kırılması sadece yerleşilen puan türünde mi olur, yoksa bütün puan türlerinde mi uygulanır? Yani seneye sayısalda tercih yaparken OBP'm kırılacak mı?

Evet kesinlikle kırılır. O tercih geldiğinden andan itibaren OBP %50 kırılıyor. Alan farketmeksizin tüm puan türlerinde kırılır.
Büyük bir hata yaptım OBP zaten çok kötü 70'di benim ailemin gazıyla 2 yıllık yazdım. Ne yapacağım bilmiyorum seneye sayısalda 40k sıralama yapsam en az 30 bin geri atacak siteden baktım. Şu an çok kötü durumdayım bu senede zaten 800 bin yaptım yani çalışmadım. Çalışırım diye hevesliydim seneye için ama ne yapacağım bilmiyorum.

Kırılır. Tavsiyem bolum çok kötü değilse en azından bu sene gidin ve okuyun. Bu sırada hafif de olsa YKS de çalışırsınız. 2. Yıl YKS hazirlanir tekrar girerseiniz. Çünkü 2 ger yılda bir OBP yenileniyor. Yani 2 yıl sonra girdiğiniz YKS de OBP niz olması gereken puan üzerinden hesaplanacak

Benim bildiğim kadarıyla:

• Tercih yaptın, eğer tercihlerin hiçbiri gelmediyse OBP kırılmıyor.
  • Tercih yaptın, eğer tercihlerden biri bile geldiyse gitsen de gitmesen de OBP kırılıyor.
  • Tercih yapmadın, OBP sende kalıyor.

Yanlışım varsa düzeltin.

Kırılmış. Önümüzdeki 2026 YKS sınavında OBP'niz yarı katsayıdan hesaba alınacak bu sınavdan sonra yine tam katsayı üzerinden hesaba katılacaktır.