shiedae3 46

Üstün
Tabletimde kod yazmayı düşünüyorum, Tab S9 12/256 GB.
Sanırım Termux denilen uygulama bu amaca hizmet ediyor ama tam olarak nedir, ne işe yarar, bilgim yok.
Aydınlatırsanız sevinirim.

Sizce tabletim ön aşamada yeterli mi? DeX modu ile harici ekranla kullanacağım.

Termux bir terminal emülatörüdür. Terminalden metin düzenleyici açabildiğin için kod da yazabilirsin. Yapacağın şeye bağlı olarak kod editörü yüklemek de mantıklı olabilir.

Kod yazabilirsin, python kütüphanerine erişmen mümkün. C , Cpp ile kod yazıp gcc ile kompile edip kendi makinende çalıştırabilirsin. Kodlama öğrenmek için iyi bir seçenek.

Hiç bilmiyorsanız ve amacınız kodlama öğrenmek ise basit mobile'de IDE yerine geçen pydroid, cxxdroid ve vb. kullanabilirsiniz. Amacınız linux ortamı, git/GitHub, terminal ve çeşitli komutlar görmek/öğrenmek ise termux elbette daha avantajlı.

Hangi dili öğrenmek istiyorsunuz? Niye?

Kısaca bahsetmek gerekirse bilgisayar aptaldır ve onunla doğrudan iletişim kuramazsınız. Bilgisayarla(sizin durumunuzda telefonla) iletişim kurabilmek için bir arayüze ihtiyaç duyarsınız. Bilgisayarların erken çağlarında bunu sağlayan ilk arayüzler terminaller olmuştur. Fiziksel olarak sadece ekranı ve klavyesi olan bu cihazlar programın yaptığı çağrılara göre ekrana çıktı verip klavyeden vermenizi sağlıyor. Normal koşullarda bilgisayar bastığınız tuştan hiçbir şey anlamaz, bastığınız tuşları bilgisayara iletecek ve belli işleri yapmanızı sağlayacak bir program gerekir. Buna da kabul veya shell diyoruz.

Termux, programların üzerinde çalışabileceği ve sizinle iletişime kurabileceği tuvali yani terminali sağlar. Bununla beraber bilgisayarın komutlarınızı anlaması ve temel işleri yapabilmesi(en basitinden istediğiniz programı çalıştırmak veya dizinlerde gezmek) için kabuk, kolayca paketleri yükleyip kullanmanız için paket yöneticisi ile kütüphaneleri sunan tam teşekkürlü bir programdır.

Windows, Linux veya herhangi bir işletim sisteminde ekranınıza gelen şeyleri sağlayan arka plandaki sistemlere "grafiksel kabuk" denir. Termux'da bunun basit bir halidir.