Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Hiç merak ettiniz mi? Oyun Amerika Birleşik Devletleri içerisinde geçiyor. Peki oyun veya izleyeni varsa dizisinde diğer ülkelerde durumun nasıl olduğunu gösteren herhangi bir şey var mı?

Özellikle Avustralya kıtasında yaşam normal olabilir mi? Hastalığın Amerika kıtası dışına çıkmamış olma ihtimali de var diye düşünüyorum.

Bu tarz bir oyun için fazla gerçekçi bir soru bu bence. Başta Amerika'da hiçbir şekilde gerçekleşemezdi zaten. Hatırladığım kadarıyla oyunda da bunun hakkında geçen bir şey yok.

Avusturalya gerçek hayatta havalimanı, gümrük ve özellikle yabancı evcil/vahşi hayvanların ve bitki/yiyeceklerin girmesini çok ama çok sıkı denetleyen bir ülke. Muhtemelen en uzun onlar dayanabilmiştir. Avusturalya'ya çoğu kişinin transit yapması gerekiyor.

Amerika kıtasından çıkamama ihtimali yok. Çok fazla popüler destinasyonlar var, New York, Los Angeles, Las Vegas, Quebec, Vancouver, Rio De Janeiro, vb. Bunlar çok fazla uçak ve insan trafiği görmüştür diğer ülkelere.

Özellikle ABD'den Japonya çok giden var. Japonya ada ülkesi olmasına rağmen uzun dayanamamıştır.

Ben bu tür post apocalypse oyunlarda en çok Türkiye'yi merak ediyorum doğal olarak. COVID-19 sırası gördük, kırsal sağcı Amerikan düşünce stili hemen ihtal edildi. "Bill Gates aşıya çip yaptı" komplo teorisini hemen insanlarımız inanmaya başladı. Eminim sizlerin de buna inanan tanıdıklarınız vardır...

Yani bizim ülkede böyle bir fungal zombi virüsü yayılmaya başlarsa insanların çoğu inkar ederdi. Bunlar da İstanbul, İzmir ve Ankara toplu taşımaları sayesinde delice yayılırdı. İstanbul zaten dünyanın en meşgül havalimanına sahip. Bütün transitler buraya iniyor. Biz en baştan giderdik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok güzel bir soru.

İlk oyunun başlarında bir ara sahnede “Panic spread worldwide after a leaked report from the World Health Organization showed that the latest vaccination tests have failed...” şeklinde bir ifade geçmekte.

Tüm dünyaya yayılmış olsa bile, yine Amerika kıtasında olduğu gibi belirli bölgelerde önlem alan kuruluşlar veya insan toplulukları mutlaka olacaktır. Bunu bildiğim için Naughty Dog’dan her zaman istediğim tek şey, hikâyede Ellie ve Joel’un dışına çıkıp spin-off tadında içerikler üretmesidir.

Aksine, hastalığın Amerika kıtası dışına çıkmamış olma olasılığı da bence imkânsız; çünkü dizide bir bölümde (yanlış hatırlamıyorsam Singapur’da) bir profesör hastalığı bir insanda inceliyordu. İmkânsız olmasaydı, gerçekten çok komik olurdu.

Hastalık çok hızlı yayıldığı için yayılmamış olma ihtimali bence de var. Tedbir alınacak kadar hızlı yayılıyor virüs. Eğer kuluçkaya yatan bir virüs olsaydı, yayılmama ihtimali zaten olmazdı. Ama bu o tarz bir virüs değil; çok hızlı etkiliyor. Böyle bir virüste kimse COVID-19’daki gibi davranmaz zaten, direkt sınırları kapatır.

Hemen açıklayayım:

Dizinin ilk bölümlerinde, hastalığın Jakarta’da yayılmaya başladığını görüyoruz. Bu şehir, Endonezya’nın başkenti. Gerçek dünyada da mantar enfeksiyonları nemli ve tropikal bölgelerde daha hızlı mutasyona uğrar. Endonezya’da ortaya çıkması, virüsün (ya da mantarın) küresel tedarik zinciriyle, özellikle un ihracatıyla, yayılabileceği anlamına geliyor. Bu da enfeksiyonun muhtemelen Asya, Avrupa ve Afrika’ya da ulaşmış olduğunu gösteriyor. Yani çok büyük ihtimalle virüs, aşırı hızlı şekilde Asya-Orta Doğu bölgesini kontrol altına almıştır bile.

Aynı şekilde, Amerika gibi bir ülke bile buna dayanamadıysa büyük ihtimalle tüm Amerika kıtası da virüsten etkilenmiştir. Yani evet, %99 ihtimalle bize gösterilmese de Cordyceps türü mantarlar zaten Güney Amerika’dan Asya’ya kadar pek çok kıtada doğal olarak bulunuyor.

Özellikle Asya ülkelerinin çoğunda, Güney Asya’da bulunan Hindistan gibi ülkelerde gelişmemiş bilinç düzeyi nedeniyle bu tür şeylerin önüne geçmek inanılmaz zordur. Yaklaşık 2 milyar nüfusa sahip bir ülkede bu hastalık kıyamete dönüşürdü.

Diğer ülkelerde geçen yan oyun çıkartsalar tadından yenmez sanırım. Bütçeyi zorlamaması için aynı fizik motoru ve nesneler kullanılsa, sadece haritalar değişse sanırım yine tutardı.

Half-Life'ın yanında Half-Life: Opposing Force gibi.

Ben şahsen Amerika dışındaki ülkelerde geçen ve aynı evrende bulunan bir The Last of Us oyunu oynamak isterdim.

Türkiye konusuna gelecek olursak; COVID-19'dan bile korkunç olan böyle bir virüs konusunda Türkiye'nin (doğru yöneticiler ile) tamamen sınırlarını kapatarak yaşamı koruyacağını düşünüyorum şahsen. Sonuçta bir süre COVID-19 ülkemize giremedi.

COVID-19 virüsünü düşünecek olursak, COVID-19'dan bile korkunç olan böyle bir virüs konusunda Türkiye'nin (doğru yöneticiler ile) tamamen sınırlarını kapatarak yaşamı koruyacağını düşünüyorum şahsen. Sonuçta bir süre COVID-19 ülkemize giremedi.

Bir mantar türünün yarı bilinçli şekilde evrimleşmesi ile COVID-19 aynı şey değil maalesef. Mikroskobik seviyede bir tane sporla enfekte olursun, bu yemeğe bulaşır, havaya bulaşır, suyuna bulaşır, her şeye bulaşır.

TLOU evreninde ki olay bu açıdan korkunç. Hani bazı kişiler "keşke gerçek olsa da hayatta kalsak falan." diyor ama bu şeyin gerçekleşme durumunda ben milyonda bir diyorum virüse yakalanmama koşuluna. Hani bırak sınırını kapamayı, tüm ülkedeki herkesi tecrit et yine yakalanırsın öyle bir bulaşıcılık.

Avusturalya gerçek hayatta havalimanı, gümrük ve özellikle yabancı evcil/vahşi hayvanların ve bitki/yiyeceklerin girmesini çok ama çok sıkı denetleyen bir ülke. Muhtemelen en uzun onlar dayanabilmiştir. Avusturalya'ya çoğu kişinin transit yapması gerekiyor.

Amerika kıtasından çıkamama ihtimali yok. Çok fazla popüler destinasyonlar var, New York, Los Angeles, Las Vegas, Quebec, Vancouver, Rio De Janeiro, vb. Bunlar çok fazla uçak ve insan trafiği görmüştür diğer ülkelere.

Özellikle ABD'den Japonya çok giden var. Japonya ada ülkesi olmasına rağmen uzun dayanamamıştır.

Ben bu tür post apocalypse oyunlarda en çok Türkiye'yi merak ediyorum doğal olarak. COVID-19 sırası gördük, kırsal sağcı Amerikan düşünce stili hemen ihtal edildi. "Bill Gates aşıya çip yaptı" komplo teorisini hemen insanlarımız inanmaya başladı. Eminim sizlerin de buna inanan tanıdıklarınız vardır...

Yani bizim ülkede böyle bir fungal zombi virüsü yayılmaya başlarsa insanların çoğu inkar ederdi. Bunlar da İstanbul, İzmir ve Ankara toplu taşımaları sayesinde delice yayılırdı. İstanbul zaten dünyanın en meşgül havalimanına sahip. Bütün transitler buraya iniyor. Biz en baştan giderdik.

Bu bilgiler doğru olmakla birlikte covid çok geç yayılmıştı Türkiye'de.