Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Geç olsun güç olmasın arkadaşlar adamlar LD2 ile uğraşıyor bir yandan da yılar öncesinin oyununa içerik çıkarıyorlar hinterland öyle diğer oyun firmaları gibi büyük değil onlarca çalışanı yok. Kolay değil bu işler grafiğe takılmışsınız ama basit bir oyun değil çok mekanik var, zıplama mekaniğinin olmamasına karşın tüm haritayı buna uygun yapman lazım sadece bunun planlanması bile zor.
Daha oynamadım vakit olmadığı için en kısa zamanda bitireceğim. Büyük güncellemeler sonrası yeni item, mekan ve mekanikler oyuna eklenince eski kayıtlara erişim olmayabilir örneğini meşe palamutlarının çıktığı dönem yaşamıştık e zaten 500 günlük kayıt varsa da bir zahmet oynamayın daha oyunda loot kalmamış sıfırdan açın oynayın işte yeniden başlamak bazen daha çok sarıyor.
Ya dostum 65 liraya bugün alıp oynasan güzel oyun, pek muadili de yok zaten. Burada oyunun genelinden bahsetmiyoruz.
Kötüye kötü demedikçe ilerleme kat edemeyiz, alfa sürümünden beridir takip ediyorum, hala güncelleme geliyor dediğin içerik keyfi değil,
Ana hikayenin finali.
Aradan kaç yıl geçmiş, altı üstü 5 saatlik yürüme simülasyonu yapacaksın, sadece düzgün bir final istedik, bunun için ekibe ihtiyacın yok. Oyunun ortalaması 95 küsurattan 60'lara düştü, oyuncuyla alay edersen alay konusu olursun.
Survival açıyorum, otomatik yürüme çalışıyor. Bölüm 5 giriyorum, çalışmıyor. Ayarlardan açmak lazımmış. Sanarsın kullanılan bir tuş ile falan çakışıyor.
Elalem oyununa 32 bit, 64 bit yapar bilmem ne yapra başlangıçta seçenek sunar. Bunlar 10 ayrı exe, 2 farklı ayar. Tonla sorun.
65 lira verin, millet okul basıyor diye oyunu kapatsınlar.
Ben bunu bildireli en az 5 yıl oldu. Torpidoya eldiven kutusu yazmışlardı. Tutmuşlar bir Almancı. Anası babasıyla, yazın köyüne gittiğinde kuzenleriyle Danilo Zanna gibi Türkçe konuşup anlaştığı için çevirir demişler.
Bu başyapıta yürüme simülasyonu olarak bakan biriyle tartışmak istemem ama oyunun geneli için konuşmuyoruz diyorsun 65 liraya bugün alıp oynasan güzel diyorsun. Çelişmemen lazım oyunun Survival kısmı derya deniz 650TL olsa yine alınır oynanabilirliği çok uzun.
@Vavien. FPS konusunda sana özel bir sorun olabilir benim ana sistem değil dandik kasayla da oyun akıyor. Hatta inanmazsın ana sistemde monitörüm 1080p olmasına rağmen 4K pencereliye çekip performans düşüşü olmadan oynuyorum. Tam ekrana geçince oynanmıyor kasıyor. Oyunda tam ekran ve TAA (aliasing) ayarı bozuk. Diğer konulara geçelim;
DLC ile birlikte ana karadan ayrı olarak "uzak bölgeler" haritası + birçok item ve mekanik geliyor parasını sonuna kadar hak ediyor DLC yoksa şu anki oyunu %55-60 seviyesinde oynuyorsun demektir %40'lık devasa yenilikleri görmedin demektir ki büyük kayıp. DLC'nin bitirilmesi çok oldu bu arada 5.final bölümü ile aynı anda yapmadılar 5.bölümü yeni yaptılar burayı karıştırmamak lazım.
Sanılanın aksine ekip devasa falan değil ayrıca oyun Unity oyunu diye de yapılması kolay değil. Bu işlerle az buçuk ilgilenenler bilir ki Long Dark'a gelecek 1 tane basit bir item bile oyun dengesi bozulmasın diye alakasız gibi gözüken yüzlerce etmenle karşılaştırılıp onlarca saat test edilip hazırlanır. Adamlar zıplayamayan karaktere uygun harita + sürüsüne bereket item + yeni hastalıklar + düşmanlar, bunların animasyonları sesleri shaderleri ölme eşeğim ölme. Aynısı 5.bölüm için de geçerli 10 saat diyoruz o 10 saatlik oynanışı olan final Chapter'ın arkasında kim bilir kaç gün geliştirdiler. Bunları yaparken, dediğinin aksine devasa olmayan bir ekiple ve aynı anda Blackfrost'u da geliştirirken vakit ayırıyorlar. Burada katıldığım tek nokta normalden uzun sürmesi. Önemli bir nedeni de geliştirici ekibin başındaki adamın biraz pinpirikli olması çünkü piyasada yeni bir firma ve yaptıkları tek büyük iş bu bunu da şaheser yapmak istiyor üzerine daha iyi alternatifi çıksın istemiyor. En ufak bir hataya veya atmosferi zedeleyecek bir güncellemeye tahammülü olmayan bir adam Allah bilir bilmediğimiz ne sıkıntılar var ki 5.ölümü 2021'den sonra anca yapabildi.
Bu cümleyi de sana yakıştıramadım o zaman diğer oyunları da almaz altına yatırırdık. Gören de sanır sadece Wintermude'den oluşuyor zaten Long Dark'ı Long Dark yapan Survival modudur millet burada günlerce hayatta kalmaya çalışıyor hikayede değil. Elden Ring almasaydım BG3 almasaydım, RDR2, Witcher 3 almayıp altına yatırsak şu an aynı oyunları 10 kez alabiliyorduk...
Kendiniz söylüyorsunuz. Oyunun tam ekranı bozuk diyorsunuz. 13 yıllık oyunda böyle bir şey olması normal mi?
Buyurun videonun yorumlarına bakın. Performans sorunu yaşayan kaç kişi var mış, bir bakın.
Oyunun sistem gereksinimleri günümüzü yansıtmıyor, çıktığında doğruydu ama artık doğru değil, daha boyut kısmı bile doğru değil, Wintermute için unutulmuş olsa dahi DLC yeterince güncel, onda bile depolama kısmı doğru değil diyorum; gelmiş DLC eklendi, o oldu bu bitti diyorsunuz. Bölüm 5 çıkmadan DLC duyurulduğu için bilinçli olarak korsan olarak oynadım. Çıkar çıkmaz değil, puma çıkmadan kısa süre önce oynadım.
Bunlar oyunun sistem gereksinimlerini doğru girmemek için bahane değil. Belki aynı özellikli cihazların %10'unda oluyor ama oluyor. Bariz bir sorun var.
Bölüm 5'i yeni bitirmiş biri olarak bir senarist ve bir programcı tahminimin %100 doğru olduğuna kanaat getirdim. Başka açıklaması olamaz. 50-100 kişi çalışan şirkette 2 kişi yapmış.
Gelmiş yüzlerce etmen, onlarca saat test diyorsunuz. 1 saat bile test etmemişler.
Zıplamanın olmaması oyunu daha basit yapıyor, gelmiş özellikmiş, geliştirmeyi zorlaştıran bir şeymiş gibi lanse ediyorsunuz. Oyun dünyası hala 3D. Kolaylaştırıcı bir etmen.
Bölüm 5 10 saat falan değil. Oyun uzasın diye yapılmış boş şeyleri geçtikten sonra 3 saat. O da uzun uzun diyalogların geçmesini beklemek. Trene biniyoruz, ray yanlış yönde. Eyvallah, değiştirelim. Diğeri de yanlış yönde, diğeri de yanlış yönde, diğeri de yanlış yönde, diğeri de yanlış yönde... Bir tane mi doğru olmaz?
Haritadan tahmin edip video izledim. Ne hikmetse geri dönüşte ray bozuk olduğu için diğer yoldan gidiliyor. E o yolda da kırılacak şeyler var. Öyle olmasaydı geri viteste dönecektim ama şans işte. Ray sıkışıvermiş. Aynı asset'leri döşeyerek bir 10-15 dakika daha oyunu uzattık.
Oyunda korsan oynadığım DLC hariç 200+ saati olan biri olarak 2 ceset bulmak notlar okuyarak bile 3 saat sürüyor. Koca harita yapıp içini boş bırakalım gitsin. Milleti 10 yıl beklettik, bir yerden bir yere gidene kadar canları sıkılsın.
Neyse ki iki ekranım var, fareye atadığım makrolar sayesinde yürümeler ve ara sahneler sırasında 4-5 bölüm dizi izledim.
Bölümler arası eşya geçmemesine eyvallah da bölüm içinde niye geçmiyor? Survival oyun diye diye ortalıkta geziyorsunuz. Ben bir yerlerim donmasın diye kıyafet bulup onarım yapıyorum. İki dakika sonra karaktere döndüğümde baldırı çıplak halde buluyorum.
Kaç yıllık asker eli bıçaklı bir deliyi vuramıyor. Yanındakiler o ölse anında bırakacak tipler. Senarist çalışanlar arasında en iyi ama o bile yeterli değil.
Ekip büyük, yapılan iş küçük diyoruz, gelmiş DLC yaptılar, Blackfrost yapıyorlar diyorsunuz. Sorun bu zaten. Bu bitmeden onları yapıyorlar. Bunu bitirip yapsalar başımın üstünde yerleri var. O zaman daha güzel bir ürün ortaya çıkardı diye düşünüyorum ama çıkmasa bile adamların kapasitesi buymuş der geçerdim. Epic sonrası taşın suyunu sıkma moduna geçtikleri an, hatta muhtemelen öncesinde saldılar gitti.
En ufak hataya tahammülü yok diyorsunuz. Şunu okudunuz mu? Yarısı komedi. Bir kişi bir kere oturup baştan sona oynasa bir tanesiyle karşılaşmaması imkansız. Oyunu böyle çıkardılar.
Bu arada yarısı doğru yapılmamış gibi duruyor. Düzeltildiği söylenmesine rağmen karşılaştığım hataların bazısını sıralayabilirim:
Fixed an issue where the description of Episode Five was partially hidden in the Episode Select menu. #Bölüm 4'ün sonundaki kaydımı tekrardan oynama sebebim. Her ne kadar insanların kaydının olmama ihtimali olsa da amaçlanan oynanış şekli bu sanmıştım.
Fixed an issue where Map icons would incorrectly display the location name along with the Mission name when hovered. #Daha önce gittiğim, haritda ismini gördüğüm yerler şeklinde çıkıyordu.
Added functionality so that pressing "Tab" while using the Train shows Objective, Time of Day, and Train contextual HUD information. #Amaçlanan o mu bilmiyorum ama hareket halinde hiçbir şey çıkmıyordu.
Fixed an issue where Crow Feathers could spawn near Corpses where no Crows were present. #Kurt sesi var diye cesede gittim, karga yoktu ama tüy vardı.
Fixed an issue where captions were missing during some Train related dialogue. #Çok fazla altyazı sorunu vardı.
Fixed multiple issues in the Save and Load menu where debug text could be found. #Ekran görüntüsüne bakarsınız. Ekran görüntüsü almamışım ama kayıt alma/yükleme kısmında da çevrilmemiş, hatta yanlış hatırlamıyorsam direkt İngilizce bile olmayan kısım var. Steam Cloud üzerine ne kadar yer kapladığı gibi bir şey yazıyordu sanırım.
Fixed multiple issues where breaking down furniture and objects could result in the items placed on top of them to remain suspended in mid-air. #Bölüm 1'den beri tonla örneği var. Ekran görüntüsünde bakarsınız.
Fixed multiple items in the Clinic to allow them to be interactable where they previously were not. #Asset olarak daha önce oyunda var olan ve etkileşime girilebilen en az 20 eşyayla etkileşime giremedim. Aynı mikrodalga bir yerde var içi açılıyor, diğeri dümdüz duvar. Paletin birinde palet yerine masa falan yazıyordu. Bank, paket, masa lambası vb. etkileşime girilen ögelerin tonla örneği var.
Ekran görüntüsü almadım ama 1-2 tane daha eldiven kutusu çeviri vardı. Dizi izlediğim için her an tüm diyaloglara bakmadım. Atladığım da olmuştur.
Teleskop binasına her girdiğimde ilk girişte olan Jace-Atwood konuşması tekrarlanıyordu. Orijinal diyalog bu diyalog bittikten sonra başlıyordu. Oyunu 10 saat yapma çabası değildir herhalde.
Teleskop binasında mutfağın yanındaki giyinme/duş kısmında bir kapı var. Kapı açılmıyor. Ama o duvarın arkası mutfakta kalıyor. Mutfak tarafında duvarda hiçbir şey yok. Hala gelmiş adamın tahammülü yok diyorsunuz.
Altyazılar büyütülünce UI ile çakışıyor, kendi caption box'ına sığmıyor. Onlarca saat test on yıllık geliştirmenin tamamı için geçerli herhalde.
Bu konuyu açan ben değilim, daha öncesinde e-posta atmıştım. Hala ateş et yazıyor.
Unity o kadar zor ki 10 yılda ağaç dikmeyi bile öğrenememişler.
Altın dünyada değerleniyor diye ondan örnek verdim. Hadi ben olmayayım, benden daha önce oyunu almış biri olsun. Ocak 2015 olsun. O zamanında 31 lirasıyla ~13,2 dolar para vererek oyunu satın almış. Adam 10 yıl boyunca bitmeyeceğini, 10 yıl sonra 1,44 dolara alabileceğini bilse para verir miydi? Gidip diğer oyunlarla kıyaslıyorsunuz. Günümüzde olmayanı nadir ama hatalı çıkan oyunların %95'i 1-2 ayda çok iyi duruma geliyor. Hiçbiri insanlara oynanabilir durumda diye sunulup 13 yıl sonunda bitirilmiyor. İnsanlar 10 yıl boyunca gerek Wintermute gerek survival gerek ekstra para verip DLC ile oynayınca ve siz bunun ardından speedrun yapmayan, etrafı makul miktarda karıştıran abimizin 9 saat altında bitirdiği oyunu sunuyorsunuz. Hikaye kısmı 3 saatin kesin altında, belki 2 saatin bile altındadır. Bu mu insanlara gösterdiğiniz saygı?
Bana 13,2 dolar vermek isterseniz buradayım. Bütün olmadan tam bir anlamı olmayan, 10 yıl sonra ederi 1,44 dolar edecek bir şeyi size parça parça göndermekten mutluluk duyarım.
Sizden beklediğim şöyle bir şey. Gelmiş hala savunuyorsunuz şunu. DLC'nin kalitesinin yanında Erzurum gibi kalıyor.
Oyun aynı bu. Gameplay fikir olarak güzel ama grafikler ve yeterince üzerinde durulmamış programlama yüzünden çöp.
Oyunu savunana bundan başka bir şey söylemek düşmez. Ya oyunu 1 yıl önce satın aldınız ya da Ragebait atıyorsunuz.
Konuştuğumuz oyun Long Dark hiçbir alakası olmayan, Türk oyun camiasında kara leke olan, yapımcılarına binlerce kişinin sövdüğü o rezil çalışma (oyun değil çünkü) ile Long Dark'ı aynı cümlede nasıl kıyaslarsınız akıl alır gibi değil. O cümlen yazdığın her şeyi boşa çıkarıyor tüm ciddiyeti ve saygıyı yok ediyorsun. Hatta haklılığı.
Oyunun ilk sürümlerinde wintermude ile survival bir arada satıldı hikayeyi en kısa sürede çıkaracağız diye garanti vermediler kimseye çünkü oyunun asıl olayı hikaye değil herkesin deliler gibi oynadığı survival mod. 5.Bölüm çıkmadan önce Survival moda hala Challange çıkarıyorlardı. Oyuncular itiraz edince alın kardeşim size asıl oyunu, Survival modu ayrı veriyorum hikayeyi beklemek istemeyen veya oynamayan oynamasın deyip oyunu ikiye böldüler. Adamlar daha ne yapsın?
Bu oyun en fazla bu kadar oluyor bana 1 oyun göster ki %100 kusursuz olsun hiçbir sorunu olmasın. Çıktığı gün 1 tane hata veya bug ile karşılaşılmayan oyun yaz Yüksek oyun motorlarıyla yapılan oyunlarda bile hata oluyorken bu oyunun Unity ile yapıldığını unutmamak gerekir. İstediğin kadar kusursuz yap oyuncu hata bulmak için uğraşırsa illa bulur. Gelmiş kıyafetim parçalanmış falan diyorsunuz hataları geçtim artık oyundaki mekaniklere laf atmaya başlamışsın Allah bilir katman muhabbetini de tam bilmiyorsun. Kar yağıp ıslattığında , hayvan saldırırken, yüksekten düşerken kıyafetlerin yıpranma payı var %düşük yırtık kıyafetleri iç katmana giymen lazım.
Zıplamanın olmaması oyunu daha kolay değil çok daha zor yapıyor keşke sana anlatabilsem şunu. Sadece karakteri düşünüyorsun önceki yazımda vardı ama anlamamışsın tekrar anlatayım. Karakteri değil, o karakterin durumuna göre tasarlanacak haritayı düşünmen lazım. En ufak bir tümseği geçemiyor çıkamayacağı yere düşerse saatleri çöp olabilir her yerde illa bir çıkış noktası olması lazım.
Oyunda korsanda bine yakın saatim olduğu için Dolarla aldım 3 sene oluyor sanırım Steam dolara yeni geçmişti vefa borcunu ödedim ben de. Ragebaitin ne olduğuna da şimdi baktım öyle bir niyetim yok bu kadar da uzun uzun vakit ayırmam normalde bu foruma ama sevdiğimiz bildiğimiz bir oyun e böyle tartışmalar da ayda yılda 1 oluyor yazalım dedik.
Oyunu aldığımda story yoktu ama gelecekti, duyurulmuştu. Yapıma başlamadan nispeten kısa süre sonra 2 bölüm yayınlanınca ve 5 bölüm olduğunu duyunca satışların artışı ile çalışan sayısı artar, bölümler arası kısalır algısı oluştu insanlarda. Aksini hala düşünemiyorum.
Oyunun 10 yıldır yerinde saydığı yerler var ve gelmiş %100 kusursuz oyun yok diyorsunuz.
Unity'de hata olması ile daha gelişmiş motorlarda hata olması arasında direkt bir ilişki olduğunu düşünmüyorum. Karmaşıklık açısından değerlendirilecekse Unity oyununda daha az olmalı. Gelmiş unutmamak gerekir diyorsunuz. Maalesef unutamıyorum. Unity ile 2 dakikada güzel şeyler yapabilen insanlar var. Tabii ki bunu satışa hazır bir oyuna getirmek tonla vakit ve emek gerektiriyor ama bu çapta bir proje için sarf edilenin çok altında.
Kıyafetler parçalanmış demiyorum. Siz Bölüm 5'i oynadınız mı?
Özellikle ismine falan bakmadım ama wikiye göre 4 kısımdan oluşuyor ve bu 4 kısımda 7 ana görev var. Sırasına falan bakmadan şöyle tarif edebilirim. 4 kere Astrid, 3 kere Will olarak oynuyorsunuz. Hem de sırayla.
Başta Astrid ile güzel güzel oynadım.
Sonra buluşmaları gerekiyor sonuçta, kendisini oynamayı bekliyordum, e suya falan da atladı, çıplak Will'e geçiyorsunuz. Will'i giydiriyorsunuz.
Üçüncü kısımda tekrar Astrid. Envanteri kalmış mıydı hatırlamıyorum. Hadi kalmıştı diyelim.
Dördüncü kısımda Will geliyor ve ne suya atlamış, ne başına bir şey gelmiş Will bir anda çıplak oluyor. Ben 30-35 kilo eşya toplamışım, karakteri giydirip her eşyasını %100 yapmışım. Yemini suyunu hazır etmişim. Eline silahını vermişim. Puf. Çıplak Will. Buyur oyna.
Bu arada karakteri giydirmeme rağmen ara sahnelerin yarısında çıplak Will'in kıyafetleri varken yarısında giydirdiğim şeyler vardı. Testçi arkadaş onu da atlamış.
Siz pek anlamıyor gibisiniz, çıplaktan kastım İstanbul kışında birinin giyeceği kadar az kıyafet. Eşya adında karakterin adı geçenle ve bir çorap, eldiven vb. şeyler.
Kendiniz söylüyorsunuz, karakter zıplasa sağa sola gidecek. Karakter oynanabilir yerde kalsın diye daha fazla uğraşılacak.
Bir yerlerde mountain goating yapmadan oynamak imkansız herhalde. Görevlerin yarısında karakter eğim uyarısı (slope warning) olan yerlerde spawn oluyor veya geçmek zorunda kalıyor. Kramponsuz %100+ eğimi tırmanıyor adam. Basit basit yapılar sağlam dururken sanki füze atılmış gibi köprülerin yarısı kırık. Ben 200+ saat oynayan biri olarak köprüden geçmekte zorlanıyorum. Videonun yorumlarına bakmamış gibisiniz. Beraber biraz bakalım.
Oyun o kadar dondu ki oynayamadım demiş. Mağarada bende de bir yerde çok kastı.
Bu arada o kadar kasma falan diyoruz da oyun %50 civarı CPU ve GPU kullanıyordu. VRAM de öyleydi. Buna rağmen düzenli 60 FPS vermekte zorlanıyordu. Şimdi survival giriyorum ve onda öyle bir şey yok. Daha önce dediğim gibi kısa bir süre Bölüm 4 oynadım ve onda da en ufak bir sorun olmadı.
Diyalog hatası oluyor, oyunda ilerleyemiyorum demiş. Adam para verdiği oyunu oynayamıyor.
Dediğim gibi teleskop gerek görev için gerek kendi başıma her girdiğimde o ilk diyalog tekrarlandı. Her seferinde 1-2 dakika onun bitmesini bekledim. NPC'ler de diyalog konumlarına gidip durdular.
Adam ne hikmetse pek takılmadan geçebiliyor. Ben 10-15 saniye geçemeyince köprünün sağ tarafını deneyip öyle geçtim. Videoda gördüğü şekilde göremeyenler olmuş. İyi ki zıplama yok oyunda. Zıplama olsa insanlar buradan rahatça falan geçerdi.
Hala şunu anlamıyorsunuz. Oyun güzel. Survival, git 100-200 saat oyna. DLC'yi al onunla oyna. Ama bu hale gelmelerinin sebebi Wintermute. Kullanılmış peçete gibi kenara attılar. Hak ettiği bu değildi. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Böyle bir şeyi insanlara sunana da gram saygım yok. Survival istediği kadar güzel olsun. Tek kuruş hak etmiyorlar.
Her şey dört dörtlük olsa bile adamlar kaç yıldır ateş et diye kısım tutuyor. Türkçe bilen adam bulamadınız, internet de mi yok elinizde? Adam gelip sizi uyarmış, zahmet edip adamın lafını teyit edip değiştirmiyorsunuz bile. Bu saygısızlık değil de nedir?