Furkan Bey

Uzman
Makaleler
1
Merhaba.

Gaming Gen.com üzerinden aldığım Thermalright Phantom Spirit 120 EVO TL-K12 soğutucuyu bugün Ryzen 7 7800x3D işlemciye taktım. Boşta 52 derece civarı, Cinebench R24 multicore testinde maksimum 76 dereceyi gördü. AIDA testinde ise Max 71 dereceyi gördü. CPU-Z stres testinde ise 75-76 derece arasındaydı (1900 RPM fan hızı).

Kasa Dark Maxima V30. Oyunlarda henüz test etmedim.

Asıl soru: Soğutucudan sanki hırıltı gibi bir ses geliyor kulağıma garip geldi. Kasanın içinde Honda Civic var sanki 😀 Videoyu aşağıya bırakıyorum. Sizce normal mi yoksa değişim / iade vs. bir reaksiyon almam gerekiyor mu?

Videoda sanırım çok belli olmuyor ancak böyle araba egzozu sesi gibi bir gürleme geliyor arada bu normal midir ?

Video 1 :

Video 2 :

Bu videoda bahsettiğim ses biraz daha net geliyor :

Son düzenleme:
Fanların Y kablosundan çıkararak tek tek çalıştırın, ikisi de aynı sesi yapıyor mu ona bakalım.

Şimdi baktım hocam:
  • Öndeki fanı iptal ettim, arka fan çalışırken az da olsa o ses duyuluyor. 1930 RPM fan hızı.
  • Arkadaki fanı iptal ettim, ön fan çalışırken o ses daha fazla duyuluyor. Kısaca her iki fanda da var. Stres testini durdurduğumda fan hızı düşerken sanki uzaklaşan pervaneli uçak sesi gibi bir ses geliyor böyle. Umarım anlatabiliyorumdur.

Normalde aşırı ses çıkaran fanlar değil bunlar ama o gelen zırıltı daha önce montajladığım soğutucuda var mıydı hiç hatırlamıyorum.

Bu ses tam anlamıyla hangi devirde başlıyor ona bakıp orayı tepe nokta alabilirsiniz, sorun mu yoksa normal mi onu biraz araştırıp size bilgi veririm.

Hocam fanların ikisini de radyatörden söküp kısa bir stres testi eşliğinde kulağıma tuttum fanların rulmanlarında vs. herhangi bir sıkıntı gözlemlemedim. Fanlar çok güçlü üflediği için radyatör temasından ötürü o sesi yapıyor muhtemelen. Çünkü fanlarda bir ses olsaydı mutlaka bir renk verirdi çıplak halde elimde dönüyorken.

Statik basıncı yüksek, demek ki sesi blok ızgaralarına çarpan hava yapıyor, 85 derecenin üzerine çıkmadığı sürece en yüksek 1500RPM civarında çalışsın, 80 üzerinde son hızlara yaklaştırın, kayıp yaşatmaz o fanlar.