Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Varsayalım 40.000 TL'lik bir bilgisayar parçası aldım. Bunu 26 Aralık 2025'te aldım. Bunun dolar karşılığını nasıl hesaplarım?

1767275851304.webp

Bunlardan hangisine bölünürse hem matematiksel hem de enflasyon olarak doğru olur?

Efektif mi döviz mi? Alış mı satış mı?

Efektif olarak geçen bankada döviz hesabın varsa oradaki doları TL'ye çevireceğin zaman geçerli olan tutar, satarken ucuza satarsın alırken pahalıya alırsın. Döviz bürosundan alacaksan alırken 8-10 kuruş pahalı alırsın satarken aynı şekilde 8-10 kuruş ucuza satarsın. Sen döviz bürosunun normal satış fiyatına göre hesaplayacaksın yani 1 dolar = 42.84 TL üzerinden baz alacaksın.

@X99 Peki bugün aldığım bir şey için hesaplama yapmak istesem 31 Aralık 2025 olarak mı hesaplamam lazım? Bugüne ait veri yok veya açıklanmamış resmi tatil diye.

Aynı şey hafta sonları için de geçerli soruyorum. Pazar aldığım şeyin hesabı Cuma açıklanan fiyat ile, dimi?

@X99 peki bugün aldığım bir şey için hesaplama yapmak istesem 31 Aralık 2025 olarak mı hesaplamam lazım? Bugüne ait veri yok veya açıklanmamış resmi tatil diye.

Aynı şey hafta sonları için de geçerli soruyorum. Pazar aldığım şeyin hesabı cuma açıklanan fiyat ile, değil mi?

Döviz alım satımında borsanın kapanış gün bitimi baz alınır, elektronik ürünlerde bir şey diyemem satıcaya bağlı.