• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Toplum neden soğukkanlı insanlara karşı bu kadar tepkili?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ömer_Yeter
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 448
  • Etiketler Etiketler
    hakkında
Şakaya bağlı biraz ama genel olarak gülme değil de hafif bir kıkırdama gelir
Kötü şeyler söz konusu olunca genelde sakin kalıp çözüme odaklanıyorum ben.
En iyisi. Belki de kıskanıyorlardır. Yanlış anlamayın ama belki de sizin karşılaştıklarınız geri kafalıdır.

Ben hala anlamadım soğuk olmaya mı tepkilyiz yoksa soğukkanlı olmaya mı?

Soğuk olmak insan ilişkilerinde tercih edilen bir durum değil çoğunlukla, çoğu kişi yanında rahat edebileceği kişilerle konuşur. Bir insan soğuk olduğu zaman iç dünyası pek bilinmediği için insanlar uzak durabiliyor, bilinmezlik sevilmez çoğunlukla.

Soğukkanlı olmak havalı bir şey

Yani açık söyleyeyim,
Açık değil de kapalı söyleseniz ne derdiniz?
Peki bu halinizi seviyor musunuz? Bu şartlı kipli ifade gerçekliğe tabi mi -gerçekten?
Bitmiş olan nedir?
ve evet, seviyorum
Neden çift onay ifadesi kullandınız?
toplumun belli bir kesimi
Başlıkta toplumun tamamını kast ederken neden şimdi belli bir kesimine indirgediniz?
adeta savaş açmış durumda.
Peki savaş açılan taraf olmak konusundaki hisleriniz nedir? "Toplumun arzusunun nesnesi olmak" fikrini düşününce sizde bir şeyler yankı buluyor mu?

Öncelikle sizin de affınıza sığınarak konuyu netleştirmek istiyorum:
Ben çocukluğumdan beridir bu "iletişim" ile ilgili kimi zaman sıkıntı kimi zamansa sorunlar yaşadım. İnsanlar, beni tanımlarken genelde
"Çok sessiz, çok soğuk" gibi cümleler kuruyor. Bu ilk başta çok taktığım bir şey değildi fakat zamanla içimde büyük bir yara açtı. Detay için şu konuma bakabilirsiniz:https://techolay.net/sosyal/konu/sizce-ben-psikopat-miyim.138369/

Kısaca ben evet biraz soğuk biri olduğum söylenebilir ama öyle somurtkanlıktır falan olmaz bende. Sevdiğim insanlara zaman zaman yardım ettiğimde oluyor hatta doğrusu söylemek gerekirse eğer. Umarım açıklayıcı olmuştur hocam. Tekrardan dediğim gibi affınıza sığınıyorum.

Başlıkta toplumun tamamını kast ederken neden şimdi belli bir kesimine indirgediniz?

İnsanlık hali diyelim. Yoksa amacım topluma karşı nefretimi dile getirmek değildi.

@Ömer_Yeter, olur öyle. Önemli olan senin yapmanı istediğin şey ile yaptığın şey arasındaki tutarlılıktır. Mesela insanlarla konuşmak istersin ama utanmaktan konuşamazsın, istediğinle yaptığın böyle tutarsız olduğu için de mutsuz olursun. Ya da herkesle hemen samimi olmayı sevmez ve soğuk olursun ama samimi olduğun insana karşı da o soğukluğun kalmaz, bu bir tercih ve kişilik özelliği sayılır. Sırf millet şöyle diyor şöyle düşünüyor diye kendini yıpratmaya değmez. Sorunun temelde ne olduğunu bulup ona göre o sorunu çözmek lazım, konuya üstünkörü bir bakınca da bunların çeşitli sebepleri olduğunu gördüm. Bu konuda insanlarla -özellikle insana iyi gelen- konuşup bilinç düzeyini arttırıp kendini kabullenmek lazım, söylendiği kadar kolay bir şey değil ama bu işler de böyle. Baş ağrısı değil ki hap içesin ki geçsin.

Garip gelebilir bu söyleyebileceklerim bu forum ortamında ama başka bir kanal yok maalesef.
Size bir şeyi fark ettirmek istiyorum. Bu fark ediş belki olumlu belki olumsuz olarak algılanır sizin tarafınızdan. Ama ben olumlu görüyorum. Bu yüzden paylaşmak istiyorum.

Konu boyunca "soğuk olmak" betimlemesini hep bir "diğer kişi" üzerinden yaptınız. Toplum soğuk insanlara neden karşı = (kendinizi soğuk olarak niteleme olduğundan) toplum neden bana karşı = toplum neden benim kimliğime karşı gibi bir zincir var.

İkinci olarak:
Kısaca ben evet biraz soğuk biri olduğum söylenebilir
"soğuk biri olduğum söylenebilir" diyorsunuz. Yani söyleyebilirim demiyorsunuz. Yine bir "diğer kişi" ağzından konuşma durumu var.
Bunun üzerine bir düşünebilirsiniz: siz soğuk bir insan mısınız yoksa hayatınızdaki "diğer kişiler" size soğuk etiketi mi vurup da siz bunu içselleştirdiniz mi?

Bunun üzerine düşünmek zor olabilir, bunu size bu şekilde açık bir şekilde söylemem belki hatalı bir davranış, bu da benim eksikliğim, bilgisizliğim, yetkinsizliğim olabilir. Demek istediğim bunun üzerine düşünmek acı verici olabilir. Ama bir bakımdan iyi olmak demek ACT yani kabul ve kararlılık terapisi bağlamında acıyla yeni bir ilişki kurmak demektir. Ama önce acıyı tanımak gerektiğini düşündüğümden bunu -yukarıdaki cümleyi- söylemek istedim.

Ayrıca şunun üzerine de bir düşünün: başkalarına yardım ederken keyif, zevk, duygusal tatmin vb. duygular yaşıyor muyum? Eğer yaşıyorsam bunun "soğuk insan" etiketiyle ilişkisi ne olabilir? Eğer ben başkalarına yardım ederken iyi hissediyorsam ve başkaları benim yardımımdan iyi hissediyorsa ve bu yardımdan ikili bir ilişki bağı kuruluyorsa bunun soğuk etiketiyle ilişkisi ne olabilir?

Size demek istediğim şu: insan olumlu ve olumsuz duygular yaşar. Bu onun doğasında olan bir şeydir. Bu zayıflık değildir. Bu anormal bir durum değildir. Yeri gelir güler, yeri gelir ağlar -gerekirse hüngür hüngür, yeri gelir robot gibi öylece kalır. İnsan tek bir "norm"a tanımlı değildir, bir spektrum dahilinde davranış gösterir. Siz de bir insansınız değil mi? İki kol, iki bacak, bir baş? Siz de bu spektruma dahilsiniz. Sizin de duygularınız var ve bu duygular gayet doğal. Normal. Anormal değil.

Güçlü olan kimdir diye bir düşünün. Bu düşünmeyi siz yapın. Kendinize yapın. Benim kendime olan düşünmem şudur: güçlü olan insanlardan biri de her türlü duyguyu yaşayıp da ayakta kalabilen, yaşama devam edebilen insandır. Ama bu benim düşünce ürünüm. Siz de kendinize yapın. Düşünün.

Siyah mı giyiniyorsunuz? Bunu seviyor musunuz? Ne güzel o halde, mutlu olun!

Söyleminize dikkat edin. İnsan dilde var olur. Söylem her şeydir. "Ben soğuk bir insanım." ile "Bana soğuk insansın." diyorlar arasında uçurum kadar fark var. Size söyleminize dikkat edin diyorum. Ama bir hata var mı, yok mu, hata varsa nerede var, bir söylem değişikliği gerekiyorsa hangisine geçmek gerekir, ya da geçmek gerekir mi vs. vs. durumlardan ötürü bir dayatma yapmak istemiyorum.
Bu iki tırnak içindeki ifade arasındaki farkı düşünün. Zihnin elinden bir geçirin.

Size ezcümle yekpare sorum şudur, biraz sert olabilir, olmayabilir de: bu yaşamda, istediğiniz yegane şey nedir, saf arzunuz, dileğiniz nedir? Toplumun dayatmaları olmasa, şu anki yaşamda olan olumsuzluklar olmasa neyi dilemeyi isterdiniz? Kim olmayı isterdiniz?
Belki de dilediğiniz "kim" zaten sizsinizdir. Sadece bunu tanıyan birine ihtiyaç vardır. Ama aslında bu tanıyan kişi yine kendimizizdir. "Ben falanca falanca insan olmak istiyorum?" Zaten öylesinizdir belki de. Sadece ışık tutulmaya ihtiyaç vardır. Peki fener kimde? O da sizde! Herkesin ışığı var. Sadece hatırlatılması gerekiyor.

Kullandığım dil çok metaforik, kapalı gelebilir, ama bu da benim kusurum.
Sevgiyle kalın!

Ya biri sana gülümsediğinde göz devirip kafanı çeviriyorsan, soğuk birisin işte kimse de sevmez soğuk insanları.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…