talkotalko
Çalışkan
qBittorrent ile ilgili Torrent sitelerinden remux film indirilmesi yasal olarak suç teşkil ediyor mu Türkiye'de?
Türkiye'de mesele qBittorrent'ya da herhangi bir Torrent programı değil indirilen içeriğin telif durumu. qBittorrent yasal bir yazılımdır, kullanımı başlı başına suç değildir. Ama Torrent sitelerinden indirilen remux filmler, neredeyse istisnasız şekilde telif hakkı ile korunan eserlerdir. 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri Kanunu'na göre, telifli bir eseri hak sahibinin izni olmadanindirmen, çoğaltman veya paylaşman hukuka aykırıdır. Torrent'in doğası gereği indirme sırasında aynı anda paylaşım da yapıldığı için durum teknik olarak daha da netleşir.
Pratikte bireysel kullanıcıların kapısının çalınması çok sık görülen bir şey değil doğru. Ama bu, yapılan şeyin yasal olduğu anlamına gelmez. Kimse ceza almıyor argümanı hukuki değil, sadece fiili durum. Yarın bir gün IP loglarıyla uyarı ya da yaptırım gelirse de “bilmiyordum” savunması geçerli olmaz.
Satın almak istersem, TR'de nasıl bulabilirim? Sıkıştırılmamış hallerine ulaşmayı ve deneyimlemeyi merak ediyorum. Yasal olmayan bir yoldan da bunu yapmak gerçekten tat kaçırıcı olur.
Değerli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Sağlıcakla kalın, en sağlıklısı Blu-ray koleksiyonu yapmaya çalışmam olacakResmi olarak evetTürkiye'de telif hakları 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu (fsek) ile korunuyor.
Genel olarak telif sahibi tarafın bir temsilciliğinin Türkiye'de fiziksel ve mevzuata uygun bir şekilde bulunması ve tarafınızı şikayeti üzerine bir telif hakkı ihlali sonucu bir ihtar atılması anayasal zemin olarak mevcut.
Buradaki asıl ayrım bireysel saklamanın denetlenebilir olmayışı, bu tarz telif süreçleri genel olarak korsan olarak elde edilmiş materyalin bir gelir kazanılmasında kullanılması ve toplu alanda servis edilmesi suretiyle oluşur, örnek vermek gerekirse buna kahve içtiğiniz mekanda çalan parçalar bile dahildir.
Korsan her yasa kapsamınca ve her alanda suç sayılırama bu konuda yakalanmanız için bu alandan para kazanıyor olmanız ya da ben buradayım diye bağırmanız gerekiyor.