Kendi Nand hafızasına kurulamaz mı ? H168A da bulunan bootloader kilidi tahminime göre bunda da vardı nasıl aştınız ?

Aynı modelin NAND'ı sağlam olanında NAND'da kurulu şekilde kullanıyorum, o tarafta sorun yok. Diğer routerda NAND yolları kopuk, onu Pi Pico ile modifiyeli uboot'a bağladım; her açılışta Pico UART üzerinden otomatik BL2+uboot load ettiriyor. U-Boot USB’deki OpenWrt sysupgrade kernelini boot ettiriyor, rootfs USB’de başka bir partitionda, bu şekilde sorunsuz çalışıyor.

UART için RX ve TX’e giden iki yolu birbirine lehimlemeniz lazım, yoksa UART’tan konuşamıyorsunuz.

H168A’da bootloader kilitliyse ve başka yol yoksa direkt SPI çipe müdahale edilir.

NAND uzerinde calisan openwrt partition layout
1788201428975.webp

NAND olmadan USB uzerinde calisan openwrt partition layout
1788201455858.webp

Pi pico ile nandsiz cihazin boot surecini gosteren bootlog, en ustte gorebilecegin uzere Raspberry Pi Pico routerin acilmasini bekliyor acildigi anda mtk bootrom protokolu uzerinden BL2+uboot load ettiriyor (uart ile) daha once bahsettigim uzere ikinci cihazda nand arizasi bulundugu icin boyle bir yonteme basvuruldu ve cop olmaktan kurtarildi.
1788201173574.webp

Son düzenleme:
merhaba hocam, openwrt kurulumu yapmak için uart vb ile bağlantı kurmak gerekecek mi?

bir pc ve ethernet kablosu yeterli oluyor mu?

merhaba hocam, openwrt kurulumu yapmak için uart vb ile bağlantı kurmak gerekecek mi?

bir pc ve ethernet kablosu yeterli oluyor mu?

Selamlar, şu aşamada maalesef sadece bilgisayar ve ethernet kablosu yeterli olmuyor, kurulum için UART bağlantısı şart. Üstelik cihazda UART erişimini donanımsal olarak kapattıkları için, RX ve TX pinlerine giden yoldaki iki padi birbirine lehimlemeniz gerekiyor.

Şu sıralar stock firmware üzerinde root yetkisi alabilmek amacıyla, sistemdeki binary dosyalarını IDA Pro ile inceliyorum. Eğer yazılımsal bir yöntem bulabilirsem, UART veya lehim ile uğraşmaya gerek kalmadan doğrudan (internal flashing) kurulum mümkün olacak.

Hazırladığım firmware'i ve kurulum adımlarını şu an paylaşmamamın sebebi de bu. Mevcut donanımsal yöntem oldukça zorlayıcı, bu yüzden herkesin kolayca uygulayabileceği daha pratik bir alternatif üzerinde çalışıyorum.

Aslında Recep Bey'in EX520V modeli için paylaştığı root yöntemi kağıt üzerinde işe yarayabilirdi. Ancak TR-069 üzerinden gelen güncellemeler sonrasında bu açık maalesef kapandı. Şu anda cihazda root exploitinin çalıştığı o eski sürümü kullanan kimsenin kalmadığını tahmin ediyorum.

Ek olarak cihazda OpenWrt dışında Alpine Linux çalıştırmayı da başardım. WLAN ve LAN portları da dahil olmak üzere donanımın çoğu özelliğini bu port üzerinde aktif hale getirdim. Performans açısından değerlendirmek gerekirse; cihazın Raspberry Pi Zero W'dan yaklaşık 3 kat daha güçlü olduğunu ve Raspberry Pi 2 Model B ile hemen hemen aynı skorları verdiğini söyleyebilirim. Bu yönüyle cihaz aslında çok güzel bir Raspberry Pi alternatifi olabiliyor.

Tek ve en büyük sorunu ise bellek (RAM) kapasitesinin yetersiz olması. Bu kısıtlama nedeniyle, yoğun javascript barındıran modern web sitelerinde ve tarayıcılarda ciddi kasmalar yaşanıyor. Ancak javascript gerektirmeyen hafif tarayıcılarda hiçbir sorun yaşamadan, son derece akıcı bir şekilde internette gezinebildim. Önceki mesajlarımdan birine eklediğim görsellerde de görebileceğiniz üzere, doğrudan cihaz üzerinden tarayıcı çalıştırıp foruma sorunsuzca giriş yapabildim.

Bu donanımsal potansiyeli sayesinde cihazı sadece bir OpenWrt router olarak düşünmemek gerek. Bellek kısıtlamasına rağmen, Alpine Linux gibi hafif dağıtımlarla cihazı ev ağınızda basit bir ev sunucusu olarak da rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Son düzenleme: