Transistörlerin geleceği ne yönde olacak?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Şu anda aktif olarak 7 ve 5 nm'lik transistörler sıkça gördüğümüz türdeler. Birkaç yıl öncesine kadar silikon mimaride 5nm altına inilemeyeceği söylenirken, 2nm testi yapan firmalar var. Bu boyutlar ne kadar küçülebilecek? Elektron iletimini sekteye uğratmayacak, yani elektronun transistörü atlamadan çalışmasını sağlayarak daha ne kadar küçültebilecekler gerçekten merak ediyorum. Test süreçleriyle ilgili çok bilgi bulamadığımdan sizlere de sormak istedim.

İyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle mevcut üretim teknolojileri tam olarak transistör boyutunu yansıtmıyor. Olay artık biraz pazarlamaya döndü.

Üretim konusunda ise 2027 gibi 2nm'ye geçilecek. Bunun da altına inilebilir sanırım ama bir noktada başka materyallere yönelim başlayacak gibi.

Moore yasası'nın sınırları belli, yani şu anki transistörler ne kadar küçülür bilemiyorum ama bir sınırı olacak, orada adaylar devreye girecek artık karbon nanotüpler, mos2, yanlış hatırlamıyorsam son yıllarda testi devam eden grafen.

Açıkçası artık yapay zeka ve kuantum bilgisayarların yardımına ihtiyacımız olan döneme geldik gibi transistör konusunda, çağ açan bir buluştu ve geleceği beni çok heyecanlandırıyor...

Daha da küçüleceğini zannetmiyorum artık. Farklı mimariler veya bambaşka yaklaşımlar devreye girebilir, örneğin kuantum hesaplama çekirdeği eklenmesi, ışıkla çalışan silikon çipler gibi.

Intel'in angström mertebesinde işlemcilere geçeceği hakkında haber vardı.

Recep Hocam bu konu hakkında pek yetkin değilim fakat 1 nanometreden sonrası fiziksel olarak imkansız diye bir yerden duydum sanki. Atom arası etkileşimler ile alakalıydı sanki, doğru mudur bu bilgi?

@6434 1 nm karbon tüplerle ilgili 2016'ya dayanan çalışmalar var ama devam ettiğine dair nitelikte haber yok. Test aşamasından öteye gidemeyen batarya teknolojileri gibi.

@mr.esat Materyale göre değişkenlik gösterebilen bir durum. Her materyalle 5nm transistör yapamayacağınız gibi 1nm altı için de aynı durum geçerli. Şu an grafen, 0.67nm yapraklarıyla elektron iletimi sağlayabiliyor. Bunun altında akışı sağlayabilecek bir materyale ihtiyaç var.

Graphite transistorlere gecilecekmis galiba.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…