TrueNAS Kurulumunda Dolu Diskler Nasıl Korunur?

1. Masaüstü bilgisayarimda 8 TB'lik (NAS'a uygun) HDD, 2 TB SATA SSD mevcut. Bunlari daha cok arsiv olarak kullanıyorum. SSD'de daha siz eristigim dosyalar, filmler mevcut. HDD'de genel olarak sakladigim, nadir eristigim veriler mevcut. HDD'de 5 TB, SSD'de 1 TB veri mevcut. Laptop da kullanıyorum, bu iki diske erismek icin USB vs kullanıyorum. Zor oluyor.
  2. Elimde 4770K islemci, 16 GB DDR3 RAM, Z87-G45 Anakart iceren eski bir kasam mevcut. Recep Beyin TrueNAS videosunu YouTube'da görünce PC'deki 2 diski eski kasaya takip NAS olarak kullanmak kafama yatti. Ancak bu islem sirasida diskler siliniyor. Farkli önerisi olan var mi? Sirf bu islemi yapmak icin ek 8 TB'lik disk almak mantikli gelmedi.
Bu arada zihin gimnastigi olarak Google Gemini ile ideal NAS sistemi icin de
  • Boot Drive: 64/128/256 GB'lik SATA HDD
  • Cache Drive: 512 GB M.2 NVMe SSD (benim eski anakartta M.2 yok, PCI Express SSD kullanilabilir ancak 1Gbps Ethernet portu kullanacaksam SATA SSD olarak da yeterli)
  • Sik erisilen dosyalar icin 2 tane 2 TB SATA SSD RAID1 (Ben baslangicta 1 tane kullanacagim)
  • Arsiv dosyalari icin 2 tane 8 TB SATA HDD RAID1 (Ben baslangicta 1 tane kullanacagim)
Ilk kisimla ilgili önerileri özellikle bekliyorum.
Zihin gimnastigine katki saglamak isterseniz buyurun. Ben daha detayli bakmadim ama Teknobilim'den Cagan Celik'in yaptigi gibi Raspberry Pi Modem/Reklam-Takip engelleyici projesi ile belki birlestirebilirim.
Cevap yazanlara simdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
TrueNAS'ta RAID0 eşdeğeri olan striped pool (şeritlenmiş havuz) oluştururken, havuza dahil edilen tüm disklerdeki mevcut veriler silinir. Bu, TrueNAS’ın dosya sistemi olan ZFS’in temel bir davranışıdır:

Havuz Oluşturma Verileri Siler​

Yeni bir havuz oluşturmak veya mevcut bir stripe'a disk eklemek, disklerin formatlanmasını gerektirir. Bu işlem, disklerdeki mevcut tüm verileri yok eder.

Yerinde (In-Place) Stripe Dönüştürme Yok​

Veri içeren mevcut diskleri stripe yapısına dönüştürmenin desteklenen bir yolu yoktur. Stripe oluşturulmadan önce tüm verilerin yedeklenmesi gerekir.

Mevcut Havuzlara Disk Ekleme​

Var olan bir havuza yeni diskler (vdev'ler) eklendiğinde, sadece yeni yazılan veriler bu yeni disklere dağıtılır. Mevcut veriler otomatik olarak yeniden dağıtılmaz veya stripe yapılandırmasına dahil edilmez — ancak manuel olarak yeniden yazılırsa bu yapılabilir.

Önemli Noktalar​

• Stripe havuz oluşturmadan önce tüm verilerinizi mutlaka yedekleyin.
  • Stripe’a dönüştürme işlemi sırasında veri kesinlikle silinir.
  • Havuz oluşturulduktan sonra yeni eklenen diskler, sadece yeni veriler için kullanılır. Eski veriler yerinde kalır.

Özet Tablosu​

İşlemVeri Korunur mu?Açıklama
Yeni striped pool oluşturmak HayırTüm diskler havuz oluşturulurken silinir.
Mevcut havuza yeni vdev eklemek EvetYalnızca yeni veriler yeni disklere yazılır. Eski veriler taşınmaz.
Tek diski stripe’a dönüştürmek HayırDesteklenmez; tüm yapı sıfırdan kurulmalıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…