Hocam öncelikle sizin de alıntıladığınız gibi LV ABD'de de üretim yapıyor. Yaptıkları üretim az anca bu şekilde bu vergi düzenlemesinden etkilenmezler. Ancak dediğim gibi, asıl olay Çin'de. Çin'deki fabrikalar çok sıkı korunuyor. İçeriye telefonu bırakın yüzük bile sokamıyorsunuz. Zaten çalışan işçiler çok düşük ücrete çalışıyor. O binlerce avroya satılan şeylerin de üretim maliyetleri 20USD falan. Sadece LV değil bütün markalar bu şekilde çalışıyorlar şu an. Sorsan Çin'de fabtikaları yok. Ama bir bakıyorsunuz rekabet kurulu tarafından açılan davalara, Çin'de 20 dolara ürettirdikleri ürünü gelmişler 2K Euro'ya satıyorlar. Tabii ürünler onların fabriklarında değil, fason fabrikalarda üretiliyor. O yüzden replika ürünlerin başkenti Çin. Her şekilde sızıyor tasarımlar.Fransız olan Fransızca öğretmenimle bu muhabbeti yapmıştık. Dersteyken herkes montunun yerine baktığında Tayland, Bangladeş Türkiye ve Mısır gibi ülkeler gördü. Tüm sınıftaki montlar Türk üretimiydi neredeyse. İşçilik ucuz olunca şaşırtmıyor.Öğretmenim de aynı ürün Fransa'da €60 iken İspanya'da €30 demişti. Satış yapan mağazadaki personele ödedikleri ücret bile etkiliyor.
Bildiğim ve kontrol ettiğim kadarıyla da Louis Vuitton gibi markaların ürünleri Avrupa'da üretiliyor:
Bence saçma sapan fiyatlandırmalara sahip olan, günün sonunda €10000 ödeseniz de yırtılacak olan şeyler satıyorlar. Kız arkadaşınız isteyince hayır diyemiyorsunuz ama yılda bir veya iki kere hediye almak da sorun değil. Benim için de cep telefonu rengime kadar da kız arkadaşım seçtiği için genellikle pek marka tercih etme şansım olmuyor gerçi. Bana kalsa H&M bile yeterli.![]()
Son düzenleme: