Fransız olan Fransızca öğretmenimle bu muhabbeti yapmıştık. Dersteyken herkes montunun yerine baktığında Tayland, Bangladeş Türkiye ve Mısır gibi ülkeler gördü. Tüm sınıftaki montlar Türk üretimiydi neredeyse. İşçilik ucuz olunca şaşırtmıyor. :rofl: Öğretmenim de aynı ürün Fransa'da €60 iken İspanya'da €30 demişti. Satış yapan mağazadaki personele ödedikleri ücret bile etkiliyor.

Bildiğim ve kontrol ettiğim kadarıyla da Louis Vuitton gibi markaların ürünleri Avrupa'da üretiliyor:

Bence saçma sapan fiyatlandırmalara sahip olan, günün sonunda €10000 ödeseniz de yırtılacak olan şeyler satıyorlar. Kız arkadaşınız isteyince hayır diyemiyorsunuz ama yılda bir veya iki kere hediye almak da sorun değil. Benim için de cep telefonu rengime kadar da kız arkadaşım seçtiği için genellikle pek marka tercih etme şansım olmuyor gerçi. Bana kalsa H&M bile yeterli. :D
Hocam öncelikle sizin de alıntıladığınız gibi LV ABD'de de üretim yapıyor. Yaptıkları üretim az anca bu şekilde bu vergi düzenlemesinden etkilenmezler. Ancak dediğim gibi, asıl olay Çin'de. Çin'deki fabrikalar çok sıkı korunuyor. İçeriye telefonu bırakın yüzük bile sokamıyorsunuz. Zaten çalışan işçiler çok düşük ücrete çalışıyor. O binlerce avroya satılan şeylerin de üretim maliyetleri 20USD falan. Sadece LV değil bütün markalar bu şekilde çalışıyorlar şu an. Sorsan Çin'de fabtikaları yok. Ama bir bakıyorsunuz rekabet kurulu tarafından açılan davalara, Çin'de 20 dolara ürettirdikleri ürünü gelmişler 2K Euro'ya satıyorlar. Tabii ürünler onların fabriklarında değil, fason fabrikalarda üretiliyor. O yüzden replika ürünlerin başkenti Çin. Her şekilde sızıyor tasarımlar.

Son düzenleme:
Fransız olan Fransızca öğretmenimle bu muhabbeti yapmıştık. Dersteyken herkes montunun yerine baktığında Tayland, Bangladeş Türkiye ve Mısır gibi ülkeler gördü. Tüm sınıftaki montlar Türk üretimiydi neredeyse. İşçilik ucuz olunca şaşırtmıyor. :rofl: Öğretmenim de aynı ürün Fransa'da €60 iken İspanya'da €30 demişti. Satış yapan mağazadaki personele ödedikleri ücret bile etkiliyor.

Bildiğim ve kontrol ettiğim kadarıyla da Louis Vuitton gibi markaların ürünleri Avrupa'da üretiliyor:

Bence saçma sapan fiyatlandırmalara sahip olan, günün sonunda €10000 ödeseniz de yırtılacak olan şeyler satıyorlar. Kız arkadaşınız isteyince hayır diyemiyorsunuz ama yılda bir veya iki kere hediye almak da sorun değil. Benim için de cep telefonu rengime kadar da kız arkadaşım seçtiği için genellikle pek marka tercih etme şansım olmuyor gerçi. Bana kalsa H&M bile yeterli. :D

BioNTech ve AstraZeneca falan da örnek verilebilir. SMA tedavisi için ilaçlar da AB üyesi olmasa da İsviçre'den geliyor. Oldukça fazla ilaç sunuyorlar ama Türkiye'deki firmalar da az değil. Genellikle diğer ülkelere çok satış yapıyorlar.
BioNTech'in performansı COVID'den sonra bayağı düştü. AstraZeneca'nın zaten çok varlığı yok. Novo Nordisk veya Eli Lilly gibi Diyabet, kanser gibi yaygın ve sürekli ilaç satabileceğiniz hastalıklara karşı ilaç üreten firmalar çok boy gösterebiliyor. Benim tek bildiğim firma Novo Nordisk, finansmanı güçlü ve yüksek kar elde edebilen.

BioNTech'in performansı COVID'den sonra bayağı düştü. AstraZeneca'nın zaten çok varlığı yok. Novo Nordisk veya Eli Lilly gibi Diyabet, kanser gibi yaygın ve sürekli ilaç satabileceğiniz hastalıklara karşı ilaç üreten firmalar çok boy gösterebiliyor. Benim tek bildiğim firma Novo Nordisk, finansmanı güçlü ve yüksek kar elde edebilen.
Evet, eskisi gibi çok satış yapmıyor ama bu durum sadece Türkiye için geçerli. Her ülkenin bu kadar ilaç üretebilecek kapasitesi yok ve Türkiye’de bile ithal ilaçlar için haberlerde de çıktığı gibi stok sorunu olabiliyor. Keşke ilaçlar için bu kadar kısıtlama olmasaydı. Bazı ilaçları sigortayla alırken bile binlerce lira ödüyorsunuz. Alternatifi de bulunmuyor. Bazı özel hastaneler ve aşırı kâr hedefli ilaç firmaları vampir gibi.
Hocam, öncelikle sizin de alıntıladığınız gibi LV ABD'de de üretim yapıyor. Yaptıkları üretim az anca bu şekilde bu vergi düzenlemesinden etkilerler.
Evet, ABD’de de üretim yapıyor ama Fransa’daki ürünlerde genelde Fransa üretimi görüyorum. Milano’da bile İtalya’dan çok Fransa gördüm. Diğer yandan, ABD’de üretim yapıp oradakilere de bir güzel yüksek fiyat çekmeleri ve Avrupa’ya gelir getirmeleri yine de hoş. Zaten lüks marka diye işçilik masrafı sorun olmuyor, hemen fiyata ekliyor.
Zaten çalışan işçiler çok düşük ücrete çalışıyor.
Maalesef, üzücü bir durum. Bu tarz üretim yapan markaları bu sebepten dolayı hiç sevmiyorum. Binlerce liraya ürün satıyor ama kârını azaltıp işçisine biraz daha fazla ödeyemiyor.
Sadece LV değil bütün markalar bu şekilde çalışıyorlar şu an.
Fransa’da üretim yerinin önünden birkaç kere geçmiştim. Çin’den geldiğini sanmıyorum. Belki parçaları alıyorlardır ama montaj yeri belli.

Evet, eskisi gibi çok satış yapmıyor ama bu durum sadece Türkiye için geçerli. Her ülkenin bu kadar ilaç üretebilecek kapasitesi yok ve Türkiye’de bile ithal ilaçlar için haberlerde de çıktığı gibi stok sorunu olabiliyor. Keşke ilaçlar için bu kadar kısıtlama olmasaydı. Bazı ilaçları sigortayla alırken bile binlerce lira ödüyorsunuz. Alternatifi de bulunmuyor. Bazı özel hastaneler ve aşırı kâr hedefli ilaç firmaları vampir gibi.
BioNTech, COVID'den sonra karını bayağı kaybetti. Adamların orijinal aşı haricinde ürünleri yok. Dediğim gibi Avrupa'da Novo Nordisk sürekli ve zaruri ilaçları üreten tek firma. İnsülin sentezliyorlar, Ozempic ile obezitede çok büyük bir pazarı ellerine aldılar ki kapış kapış satılıyor.

Çoğu devlet ilaç firmalarıyla pazarlığa oturuyor. Ilacın asıl fiyatından çok ucuza geliyor senin eline aslında.

Amerikada bu durum bayağı vahim. İnsülin'in şişesinin edinme fiyatı 300 dolar seviyesinde, üç büyük insülin üretici firma sürekli zam yapıyor Avrupa'da veya Türkiye'de çok komik rakamlara edinilebilecekken aynı ilacı. Geçenlerde Epipen dedikleri adrenalin iğnesine mesela zammı çakmıştı CEO'su. Onda da 200~ dolar gibi uçuk seviyeler vardı. Başka ülkede daha ucuza edinebiliyorsunuz.

Açıklamalarına göre amacı dışa bağımlılığı azaltmak zaten. Vergiyi yükselteyim de benim ülkemde üretsinler, fabrika kursunlar ve ben de dışarıdan almak yerine ülkemde parayı döndüreyim düşüncesi.

Kesinlikle doğru zaten birkaç gün öncede yatırımcılara yönetilk altın kart planını duyurdu 5 milyon dolar yatırım yapanlara sağlanacak güzel ayrıcalıkları var. gelin yatırın üretin dışa bağımlı olmasın ABD diyo kısaca.