zeyneddin

Üyecik
Cihaz
Asus tuf gamin f15
Merhaba herkese.
ASUS TUF gaming model eski olmayan 2 sene önce aldığımız bir gaming laptopımız var. Normal internet sayfaları dışında Valorant Launcher, Epic Launcher veya Steam gibi yerlere girdiğimizde sunucu hatası veriyor veya hiç girmiyordu. Çözüm için kurcalarken BIOS ayarlarını sıfırlamak istedim ve sıfırladım. Devamında bilgisayar SSD'de yüklü olan Windows'u boot etmemeye başladı. Boot seçeneklerinde görünüyor ama boot etmiyor, sürekli ASUS logosunun olduğu yerde yeniden başlayıp duruyordu.

Devamında hiçbir çözüm bulamadım ve formatlamak istedim. Bu sefer format flashını takıp resetleyip boot seçeneklerinden flash üzerinden ilerlemek istediğimde tıkladığım anda o anki seçenek seçme ekranı hızlıca açılıp kapanıyordu ve asla ne flash üzerinden veya SSD üzerinden boot edemiyorum bilgisayarı. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz arkadaşlar.

Merhaba herkese.
ASUS TUF gaming model eski olmayan 2 sene önce aldığımız bir gaming laptopımız var. Normal internet sayfaları dışında Valorant Launcher, Epic Launcher veya Steam gibi yerlere girdiğimizde sunucu hatası veriyor veya hiç girmiyordu. Çözüm için kurcalarken BIOS ayarlarını sıfırlamak istedim ve sıfırladım. Devamında bilgisayar SSD'de yüklü olan Windows'u boot etmemeye başladı. Boot seçeneklerinde görünüyor ama boot etmiyor, sürekli ASUS logosunun olduğu yerde yeniden başlayıp duruyordu.

Devamında hiçbir çözüm bulamadım ve formatlamak istedim. Bu sefer format flashını takıp resetleyip boot seçeneklerinden flash üzerinden ilerlemek istediğimde tıkladığım anda o anki seçenek seçme ekranı hızlıca açılıp kapanıyordu ve asla ne flash üzerinden veya SSD üzerinden boot edemiyorum bilgisayarı. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz arkadaşlar.

Rufus programını indir.
ISO dosyasını indir Microsoft'un resmi sitesinden indir.
Rufus ayarlarında yapman gerekenler.
Bölümlemeyi GPT
Hedef sistemini UEFI

Dosya sistemini NTFS
Hazırladıktan sonra flashı tak, BIOS'ta boot sekme kısmından USB'yi seç. Muhtemelen USB'yi yanlış hazırladın.

Cihaznı modeli ne ve hangi sürümü yükledin? Bir de BIOS sıfırlama dener misin? Ayrıca belleği UEFI mi hazırladın Legacy mi?

Recep hocam bilgisayar TUF gaming F15 olarak yazıyor. Kız arkadaşımın laptopu. Normalde bilgisayar normal çalışırken dediğim gibi bir anda gaming launcherlara girmemeye başladı. Her şeyi denememe rağmen düzeltemedim. En son zaten BIOS'u sıfırlayayım dedim. Sıfırladım ve sonrasında bilgisayar Windows'u boot edemedi. Elimdeki flashı ben hazırlamadım ama evde bulunan başka bir masaüstü bilgisayara bu flashtan format atıldı. Onda sorun kalmadı. Laptopa atmak istediğimizde ESC'ye basılı tutarak boot seçeneklerinden UEFI olarak hazırlanmış flashı seçtiğimde hiç tıklamamış gibi sadece ekran anında git gel oluyor ve boot etmiyor aynı ekranda bekliyor. Yani eski laptop değil. UEFI destekli bir anakartı olmadığını sanmıyorum. Flash bellek UEFI bir Windows olarak hazırlanmış.
Ben şu anda laptop un yanında değilim farklı bir ildeyim. Kız arkadaşımı görüntülü arayarak tarif ederek format attırmaya çalıştım ama gördüğüm durum bu. Kafamda oluşan sorular ya anakart UEFI değil ya da takılan USB portundan dolayı olabilir diye düşünüyorum. Şu an kız arkadaşımın eve geçmesini bekliyorum ve farklı şeyler denettireceğim.

Garip bir durum daha var. En başta BIOS'u sıfırladıktan sonra SSD de bulunan Windows'u asla boot etmiyor PC. Normalde BIOS'u default ayarlara almak bunu bozmaması lazım ama bozuldu yani. Boot ayarlarında boot etme yöntemi ekleyebiliyoruz. Orada SSD de dosyaların içinde bulunan boot. EFI gibi bir dosyayı seçerek boot seçeneği olarak oluşturdum. Devamında bu boot seçenekleri kısmında kendi kendinde Windows Boot Manager olarak adlandı. Bunu seçip açmak istediğimde yine açılmıyor PC. Kısaca ne flashtan boot ediyor ne de içinde yüklü olan Windows'u boot ediyor. Fikriniz nedir konu hakkında. Uzakta olduğum için anlık müdahale de edemiyorum.

Rufus programını indir.
ISO dosyasını indir → Microsoft'un resmi sitesinden indir.
Rufus ayarlarında yapman gerekenler.
Bölümlemeyi GPT
Hedef sistemini UEFI

Dosya sistemini NTFS
Hazırladıktan sonra flashı tak, BIOS'ta boot sekme kısmından USB'yi seç. Muhtemelen USB'yi yanlış hazırladın.

Flashı Rufus'tan farklı hazırladıkları için mi boot edemiyoruz diyorsunuz yani doğru mu anladım. Flashı ben hazırlamadığım için bilmiyorum ne şekilde yazdırıldığını ama bu dediğinizi yeni bir Windows flashı hazırlayarak deneyeceğim.

Durduk yere neden BIOS'u sıfırladıktan sonra içinde yüklü olan Windows'u boot etmemeye başladı? BIOS sıfırlanınca ne ayar değişiyor da buna engel oluyor acaba bilgisi olan var mıdır?

Son düzenleme: