Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümü için kitap okuma alışkanlığı gerekir mi?

Uranos

Üstün
Yer
Adana
Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümü okumayı düşünüyorum. Önceden MSÜ hayalim vardı ama psikolojik ilaç kullandığım için almayacaklarını öğrenince gözümü mecbur devlet üniversitelerine çevirdim.

Benim kitaplarla aram pek iyi değil, edebiyatı seviyorum sadece. Çok kitap okuyan biri değilim, alışkanlığım yok. Bölümü kazanırsam sorun yaşatır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Akademide "eşek bağlasan 5 yılda mezun olur" gibi kaba bir tabir vardır. Yani kitap okumadan veya minimum seviyede okuyarak bu bölümden mezun olabilirsiniz. Peki kitap okumadan edebiyat okumak, çalışmak bir şeye benzer mi? Bence benzemez. Kan tutan birisinin doktor olmak istemesi gibi bir şey bu...

Tabii ki gerekir. Sınavlara artık her dönemin, her çağın, her ekolün, her yazarın felsefelerini, konularını, yaklaşımlarını, konu bazlı ezberleyerek çalışacaksanız yine de siz bilirsiniz. Ancak artık sadece başka hedefleriniz için bunları ezberlemeyeceksiniz, başkalarına öğretmek ve kendinizi buna vermek için bunları öğreneceğinizi bilin. Koca sanatı konu kitaplarından okursanız havada kalır. Bu bölüm seçeneklerinizden biri olduğuna göre illaki AYT Edebiyat çalışmışsınızdır. En basitinden sınavda çıkabilecek her akımdan bir kitap okumuş olmak tüm akımlara baştan sona konu kitaplarından çalışmaya ezber yapmaya bin gömlek üstün gelir. Kafanızda bu bilgileri somut bir dayanak olmadan yani sırf her şeyin teorisini ve bilgilerini indeksleyerek akılda tutmak çok zor olacaktır. Bir Edebiyat öğretmeni ya da akademisyeni olacaksanız bu sanatı kafanızdaki somut verilerle anlatmanız ve yorumlamanız gerekir. Ha yine de bu donanıma sahip olmayan binlerce edebiyat öğretmeni de vardır tabii ki.

Merhabalar bu kişiden kişiye değişir tabii ki olması daha makuldür ancak bence Sözel yazacaksanız daha iyi öğretmenlik bölümlerini düşünebilirsiniz. Tabii gene de siz araştırın. Edebiyat da çok güzel bir bölüm ama bu sene 27-37 kişi arası bir ataması olmuştu. Ataması çok az yani.

Daha iyiden kasıtım Okul Öncesi ve Özel Eğitim.

Edebiyat ile uğraşabilmek için biraz okuma birikimi gerekiyor bence, yani en azından belirli ekollerden, kitaplardan ve türlerden hoşlanmanızı öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…