SF26

Üstün
Hem gereksiz uzun hem de oyuncular bireysel kalite koyamıyorlar. Eski dizilerin birçoğunu izliyorum ki buna en yakın örneklerden birisi her zaman verdiğim İçerde dizisidir, Çetin Tekindor dizinin finalinde Kebapçı Celal'e acıyacak hâle getirmişti, Aras Bulut İynemli/Çağatay Ulusoy/Bensu Soral her sahnede bireysel kalite gösterdi. Yan rollere bakıyorsun Rıza Kocaoğlu belki de Çukur'dan sonraki en iyi oyunculuğunu gösterdi. Başka dizilere bakalım mesela Ezel; Kadronun en yan rol oyuncusu bile yıldız, herkes bir bireysel kalite gösteriyor, herkes bir imza bırakıyor mesela. Şimdiki dizilere bakıyorum mesela Kızılcık Şerbeti; Başrol oyuncusuna yıldız demeye bin şahit ister, en büyük rakibi denilen Yalı Çapkını'na bakıyorsun, Çetin Tekindor ve Mert Ramazan Demir dışında yıldız diyeceğin oyuncu yok. Eşref Rüya'ya bakıyorum, oyuncu kalitesi Demet Özdemir dışında çok yüksek ama oyunculara bireysel kalite gösterecek alan bırakmıyorsun.
Hadi oyuncu kalitesi düştü diyelim çünkü bir önceki jenerasyondaki neredeyse tüm sanatçılar yıldız veya yıldızüstü sanatçıydı, senaryolar da kısır döngüye girdi. Eşref Rüya ve Yeraltı gibi diziler hariç 'yeni' diyebileceğimiz bir senaryo tiplemesi bile yok.
Ben biraz nostalji seven bir insanım yalan yok, ama diziler senaryo açısından hem çok kısır hem de oyuncuları kısıtlayıcı ve akıcı olmayan yapımlar bütününe döndü. Pandemiden sonra tavan yaptı bu dediğim. Siz ne düşünüyorsunuz?

Türk dizi senaryosu zaten ya kopya ya da işte klasik bildiğimiz aşk ve entrika tarzında. Para işte kimlerin elinde. Zevk yok bir şey yok. Para olsa senaryo oluşturamasam bile gider yabancılardan iyi bir diziyi kopyalarım. En azından millet kendi dilinde akıcı bir şekilde dizinin Türkçe uyarlanmışını izleyebilse.

Yazar, yönetmen, senarist ekibinde de genelde kadınlar fosluyorlar. Kimse kusura bakmasın kadının yazdığı entrikayken erkek yine başka bir şey uyarlamaya çalışıyor. Elbet farklılık vardır da yani genel bu şekilde.

Tek televizyonu açtığım dizim var. Cumadan cumaya izlerim. Arka Sokaklar. Başka da televizyon ile alakam yoktur.

Hem gereksiz uzun hem de oyuncular bireysel kalite koyamıyorlar. Eski dizilerin birçoğunu izliyorum ki buna en yakın örneklerden birisi her zaman verdiğim İçerde dizisidir, Çetin Tekindor dizinin finalinde Kebapçı Celal'e acıyacak hâle getirmişti, Aras Bulut İynemli/Çağatay Ulusoy/Bensu Soral her sahnede bireysel kalite gösterdi. Yan rollere bakıyorsun Rıza Kocaoğlu belki de Çukur'dan sonraki en iyi oyunculuğunu gösterdi. Başka dizilere bakalım mesela Ezel; Kadronun en yan rol oyuncusu bile yıldız, herkes bir bireysel kalite gösteriyor, herkes bir imza bırakıyor mesela. Şimdiki dizilere bakıyorum mesela Kızılcık Şerbeti; Başrol oyuncusuna yıldız demeye bin şahit ister, en büyük rakibi denilen Yalı Çapkını'na bakıyorsun, Çetin Tekindor ve Mert Ramazan Demir dışında yıldız diyeceğin oyuncu yok. Eşref Rüya'ya bakıyorum, oyuncu kalitesi Demet Özdemir dışında çok yüksek ama oyunculara bireysel kalite gösterecek alan bırakmıyorsun.
Hadi oyuncu kalitesi düştü diyelim çünkü bir önceki jenerasyondaki neredeyse tüm sanatçılar yıldız veya yıldızüstü sanatçıydı, senaryolar da kısır döngüye girdi. Eşref Rüya ve Yeraltı gibi diziler hariç 'yeni' diyebileceğimiz bir senaryo tiplemesi bile yok.
Ben biraz nostalji seven bir insanım yalan yok ama diziler senaryo açısından hem çok kısır hem de oyuncuları kısıtlayıcı ve akıcı olmayan yapımlar bütününe döndü. Pandemiden sonra tavan yaptı bu dediğim. Siz ne düşünüyorsunuz?

2015'ten beri düzgün bir Türk dizisi görmüyorum gerçi hiç izlemiyordum ama yine arada denk gelince bu izlenir diyebileceğim diziler vardı önceden.

Yıllardır Türk televizyonu açmaya zahmet etmiyorum, diziymiş, filmmiş, sinemaymış... izlemeye değecek bir şey bulamıyorum.

Güncel yapımlarda animeler ve animasyonları tutuyorum, önümüzdeki 3 mevsimde neyi izleyeceğim bile belli. 😂