Hangi SFP modülü kullanıldı? Türk telekom fiber kablo doğrudan takılabiliyor mu ONT'ye giren?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Evet hazırlayacağım bugün yarın.
Bu rehberde, uzun süreli araştırmalarım sonucunda FTTH (Fiber to the Home) altyapısında klonlama yöntemi kullanarak ONT/ONU cihazlarının nasıl değiştirileceğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca, SFP GPON modülleri ile bağlantı kurulumu yapmayı ve internet sağlayıcının verdiği donanım limitlerini aşmayı adım adım ele alacağız.
PON Teknolojisi
Fiber PON teknolojisi, tamamen pasif bileşenler kullanarak yüksek hızlı ve ölçeklenebilir veri iletimi sağlayan bir fiber optik erişim altyapısıdır. Bu teknoloji, başlangıçta GPON (Gigabit Passive Optical Network) ve EPON...- Majdev
- ftth nasıl ont
- Forum: İnternet Erişimi
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Yüksek ihtimalle çalışacak ama son kullanıcı tarafında çalışması için çok kriter olacak gibi.İnşallah çalışırda ONT lerden kurtuluruz emeğinize sağlık.
İlk denemelerimde Mikrotik sorunsuzca görüyor. SFP içine OpenWRT yüklenmesi gerekiyor bunun içinde fiziki bir müdahale gerekiyor. Dışardan lehim için yardım alacağım.
Root:
Düzenleme:
OpenWRT için gerekli bağlantılar yapıldı.
Uzun uğraşlar sonucu rootlamayı başardım fakat GPON status O3 göstermekte. @8668 bu konuda fikrin var mı?
Mevcut cihazım:
Son düzenleme:
Yüksek ihtimalle çalışacak ama son kullanıcı tarafında çalışması için çok kriter olacak gibi.
İlk denemelerimde Mikrotik sorunsuzca görüyor. SFP içine OpenWRT yüklenmesi gerekiyor bunun içinde fiziki bir müdahale gerekiyor. Dışardan lehim için yardım alacağım.
Eki Görüntüle 96688
Root:
Düzenleme:
OpenWRT için gerekli bağlantılar yapıldı.
Eki Görüntüle 96833
Uzun uğraşlar sonucu rootlamayı başardım fakat GPON status O3 göstermekte. @8668 bu konuda fikrin var mı?
Eki Görüntüle 96859
Eki Görüntüle 96865
Mevcut cihazım:
Eki Görüntüle 96866
Eki Görüntüle 96867
"O3" OLT-SN kaydı/Kimlik doğrulama oluyor. Muhtemelen OLT tarafında SN'yi kaydettirmeden olmaz gibi.
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Merhaba, durumu şu şekilde özetleyeyim: Şu an için tam olarak internet erişimim yok, ancak Türk Telekom’un doğrulama işlemini nasıl gerçekleştirdiğini çözdüm. Öncelikle sorunuza yanıt vereyim: PLOAM şifresi ne olursa olsun doğrulama yapılabiliyor. Türk Telekom’un ONT ve OLT cihazları şu parametreleri kontrol ediyor: SN, WAN MAC, LAN MAC, Hardware Version ve Software Version. MAC adresleri dışında, diğer tüm bilgileri verilen ONT arayüzünden kolayca alabilirsiniz. Ancak MAC adresini öğrenmek için SSH erişimi gerekiyor.@Majdev Hocam durum nedir stabil mi? Ayrıca hız ne durumda? PLOAM password TürkTelekom'un verdiği ONT cihazlarında sabit mi?
Bu komutla rahatlıkla MAC adreslerini aldım:
Kod:
WAP>display productmac
Sonraki aşamaya geçelim. Şu an IP almak için çalışmalar yapıyorum ve çeşitli kaynaklardan araştırma yapıyorum. OLT ve ONT doğrulamasını başarıyla geçtim. Hatta OLT tarafındaki bilgilere de erişebiliyorum. Bazı kaynaklarda, bağlantı kurduktan sonra cihaz üzerinde PPPoE doğrulaması yapıldığını, bazı kaynaklarda ise SFP modülü üzerinden internet erişimi sağlandığını gördüm. Benim testlerimde, Keenetic Giga SFP cihazı sorunsuz şekilde çalıştı, ancak IP alamadım.
Hız konusunda ise, SFP ve MikroTik üzerinde yaptığım ayarlamalarla 2.5 Gbps full duplex hızla çalıştırabiliyorum. Eğer internet erişimim olursa, Gigabit port sınırlarını aştığım için 930-940 Mbps üzeri hızlar alabileceğimi düşünüyorum. Takipte kalınız...
Powertoys 2024.11.09 - 15.20.46.01.mp4
drive.google.com
ve Keenetic online
Son düzenleme:
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Keenetic üzerinde yaptığım testler sonucunda cihazın stabil olduğunu söyleyebilirim. Ancak Mikrotik için aynı şeyi söylemek zor, çünkü doğru yapılandırmayı yapabilmiş değilim. Mikrotik üzerinde hız yaklaşık 900 Mbps civarına kadar çıkabiliyor, ancak hedefim 1100 Mbps. Keenetic tarafındaki test sonuçları ise şu şekilde:@Majdev IP aldığına göre şu an stabil çalışıyor mu? Öyleyse bende sfp siparişi geçiyim.
Mikrotik test sonuçları:
Mikrotik Config:
Kod:
/interface ethernet set [find default-name=sfp-sfpplus1] name=WAN
/interface ethernet switch set [find] l3-hw-offloading=yes
/interface ethernet switch set [find] qos-hw-offloading=yes
/interface bridge add name=LAN vlan-filtering=yes igmp-snooping=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether1 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether2 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether3 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether4 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether5 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether6 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether7 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether8 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether9 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether10 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether11 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether12 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether13 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether14 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether15 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether16 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether17 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether18 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether19 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether20 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether21 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether22 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether23 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=ether24 hw=yes
/interface bridge port add bridge=LAN interface=sfp-sfpplus2 hw=yes
/interface ethernet set [find] mtu=1500
/ip address add address=10.0.0.1/24 interface=LAN
/ip dns set servers=1.1.1.1,1.0.0.1 allow-remote-requests=no
/ppp secret add name="xxxx@ttnet" password="xxxxx" profile=default
/interface pppoe-client add name=TT-FTTH interface=WAN user="xxxx@ttnet" password="xxxx" service-name="" add-default-route=yes
/interface pppoe-client enable TT-FTTH
/ip pool add name=DHCPPool ranges=10.0.0.2-10.0.0.254
/ip dhcp-server network add address=10.0.0.0/24 dns-server=1.1.1.1,1.0.0.1 gateway=10.0.0.1
/ip dhcp-server add name=DHCPServer interface=LAN address-pool=DHCPPool
/ip dhcp-server enable DHCPServer
/ip firewall nat add chain=srcnat src-address=10.0.0.0/24 action=masquerade
/ip firewall filter remove [find where chain=forward and action=accept]
/ip firewall filter add chain=forward action=fasttrack-connection connection-state=established,related
/ip firewall filter add chain=forward action=accept connection-state=established,related
Mikrotik için yardım talebinde bulundum: Mikrotik GPON SFP Optimization - MikroTik
@Recep Baltaş durum bu şekilde. Çalıştırmayı başardım gerekli bilgileri paylaşacağım.
Mikrotik sorunuda çözüldü. Artık 940 Mbps üzerine çıkabiliyorum.
Uploaddaki limiti kaldırabiliyor muyuz hocam?Mikrotik sorunuda çözüldü. Artık 940 Mbps üzerine çıkabiliyorum.
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Ne yazık ki, sınırlama santral tarafında yapılıyor olmalı. Hızda aynı şekilde normalde 1000 Mbps hızlarda almanız gereken değerler benim aldığım gibi olması gerek ama sizler Gigabit Eth. sınırlarına takıldığınız için 940 civarı alıyorsunuz.
Anladım hocam. Bana da pazartesi fiber bağkayacaklar ben de biraz kucalamak istiyorum. Bu bilgileriniz işime yarayacak.Ne yazık ki, sınırlama santral tarafında yapılıyor olmalı. Hızda aynı şekilde normalde 1000 Mbps hızlarda almanız gereken değerler benim aldığım gibi olması gerek ama sizler Gigabit Eth. sınırlarına takıldığınız için 940 civarı alıyorsunuz.
Yeni konular
-
-
-
Schengen vizesinin 2030'a doğru dijitalleşmesi planlanıyor!
- Rubiks Cube
-
RTX 3060 sistemde CoD Warzone'da görüntünün çamur gibi olması sorunu
- Daryl Dixon
-
-
-
-